La Jacinthe

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
stefan

Odp:La Jacinthe

Post autor: stefan »

ataman napisal

Mam takie oto pytanie: pokład Jacinthe wznosi sie łukowato w kierunku rufy, wręgi nie są jednakowej "wysokości" czy też nie wznoszą sie chyba proporcjonalnie, po linii prostej ale łukowatej.. I jak ten problem rozwiązałeś budując szkielet na tym specyficznym helingu? Bo na mó gust, jeśli górna linia wręg będzie na jednym pozimie, to stępka nie będzie pasowac..

Próbuje to moje pytanie zobrazowac: moim zdaniem, jeśli górna płaszczyzna wręg będzie w jednej linii, to część styku ze stępką będzie zaklęśnięta..

Ale Ty to rozwiązałeś, więc ciekawi mnie, jak?

jerry_bee napisal

chyba właśnie z tego powodu Stefan wypuścił dłuższe "wąsy" nadburcia - wydaje się, że przez ich różną długość można było uzyskać wypoziomowanie. bez problemu można ukształtować linię pokładu, a dla stępki to nie ma żadnego znaczenia.

Dokładnie tak, lepiej bym tego nie opisał:) , dzięki Jerry.
Od siebie dodam tylko ze ten sposób nie ja wymyśliłem, tak jest w książce i myślę ze do małego modelu to idealne rozwiązanie.Może to wyjaśnienie nie wystarczy więc załączam rysunek jak to robiłem , myślę , że teraz już wszystko będzie jasne

Obrazek
Awatar użytkownika
stefan

Dziób dopieszczony szkielet oczywiście też i teraz przyszła kolej na wykonanie kilu oraz stew dziobowej i rufowej.

Jako materiał użyłem listwę z gruszy, ponieważ cały model będzie kryty tym drewnem.

Po wycięciu i dopasowaniu stewy dziobowej oraz kilu no i oczywiście stewy rufowej , cyrklem zaznaczyłem ile muszę ściąć ( z fazować ) na tych elementach aby uzyskać odpowiednia głębokość rowka ( chyba rabbet to się nazywa ) na kilu oraz stępce.

Stewy rufowej nie ruszam, ponieważ do niej dochodzą listwy pokrycia i muszą się zgrać ze sobą.

Obrazek

Listwy na pokrycie będą miały grubość 2 mm, więc siłą rzeczy musi mieć w najgłębszym miejscu 2 mm, ale muszę tak to zrobić, aby listewka pokrycia wskoczyła w rowek.

Obrazek

Samo ścięcie kila nie wystarcza, aby listewka wskoczyła na swoje miejsce musiałem również podciąć stępkę

Obrazek

Po dopasowaniu przygotowanych elementów przykleiłem wszystko do szkieletu, po wyschnięciu kleju muszę jeszcze raz dokładnie wszystko sprawdzić, ewentualnie poprawić no i na koniec dopieścić, bo modele to bardzo lubią ( i nie tylko modele, ale modelki również)

Obrazek
Awatar użytkownika
stefan

Wbrew pozorom przygotowanie listewek nie jest taką prostą sprawą jakby się wydawało. Dlatego postanowiłem napisać kilka słów na ten temat.

Dla mnie bardzo istotnym jest dobór drewna. Drewno na pokrycie powinno byś jak najbardziej suche i wysezonowane oraz bez wyraźnego rysunku słoi !

Na pokrycie modelu przygotowałem gruszę, deski suche jak pieprz, bez wyraźnego rysunku słoi.

Moją deskę wstępnie pociąłem na pile a następnie przeszlifowałem na ścierarce bębnowej na odpowiedni wymiar. Po przygotowaniu sobie odpowiedniej deseczki tnę ja na taką długość, jaką będą miały klepki ( listewki) pokrycia, czyli w moim przypadku deseczki mają wymiar 5x20x160 mm

Obrazek

Wielokrotnie pewno zdarzyło się wam, że brak kogoś do pomocy lub, jak kto woli brak trzeciej ręki, ja na szczęście nie mam takich problemów, ponieważ mam pomocnika dla niektórych będzie to czeladnik w naszym fachu

Obrazek

Czasem ta moja pomocnica się troszkę upudruje i szefowa stoczni powie, co o tym myśli, ale co tam my i tak robimy swoje

Teraz deseczki 5x20x160 mm tnę na listewki na poszycie, ale z lekkim nadmiarem na grubości,(0,3mm) ponieważ muszę sobie zostawić jakąś rezerwę na szlifowanie końcowe kadłuba.
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Andrzej mam pytanie : Ile zebów ma tarcz, którzą ciąłeś listewki i jaka jest szerokosc rzazu?

pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
stefan

Do ciecia precyzyjnego używam pilarki Proxxon Ks230, standartowa pila to supercut, 80 zębow, rzaz około 0,8mm mówie około bo już kilka razy ja ostrzyłem wiec sie ząbki ciut skróciły ;)
Mam tez tarcze 50mm 20 zębów, widiowa, rzaz 1mm, te używam do ciecia bardzo twardego drewna.
Awatar użytkownika
oksal

Dzięki i jeszcze jedno średnica trzpienia?
Awatar użytkownika
stefan

10mm
Awatar użytkownika
oksal

Cholera ja mam 16 myślałem ze bedzie większa to jakiś pierscien redukcyjny... No trudno:(
Awatar użytkownika
stefan

Po dopieszczeniu i ostatecznym sprawdzeniu szkieletu, przystąpiłem do wykonania pokładu ze sklejki 0,8mm, na tej sklejce będą naklejane póżniej listewki właściwego pokładu.
Pokład przyklejony, bardzo dobrze usztywnił cały szkielet, teraz zabrałem się za wykonanie odbojnicy ( wale). Listewki na odbojnice 5X3,2mm z gruszy wkładam na około 30 sekund do wrzątku, następnie przypinam pineskami do szkieletu.

Obrazek

Mokre listewki podsuszam żelazkiem na szkielecie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kształt i wymiar odbojnic zdjołem z planów
Dziś zmuszony byłem pracować sam:(
Niestety przepisy BHP w mojej stoczni zabraniają czeladnikowi prac przy wrzątku

Poszywanie czas zaczac:)...
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

mnie teraz zżera ciekawość, jak zrobisz burty.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
ODPOWIEDZ