Modelarskie maszynki.
- RobertR
O:Modelarskie maszynki.
Jeżu Mały - niezły z Ciebie Majsterklepek. Patrzę, podziwiam i myślę nad tym jak Twoje rozwiązania techniczne wykorzystać w przyszłości. Pozdrawiam.
W stoczni: Santisima Trinidad
- kagra
Dzisiejsza praca.Zamontowałem pilarkę.Frez 100x22x1 idealny do takiej maszynki.Blat stołu z osłoną frezu.BHP na pierwszym miejscu.Została jeszcze tokarka.Trochę mało miejsca na płycie i będzie nieco wystawać.Ale to nic łoże z konikiem będzie dokręcane w razie potrzeby.Jutro chyba ją zamontuję.
Pozdrawiam.Kazimierz
P/s.Czemu w przyszłości Robercie.Ruszaj z marszu.:)

Pozdrawiam.Kazimierz
P/s.Czemu w przyszłości Robercie.Ruszaj z marszu.:)

-
PEŁEN SZACUNECZEK SZACUNECZEK I JUTRO I JA TAKIE DZIEŁO SOBIE ZACZNĘ ROBIĆ
Posiadam cyrkularkę kupną będę musiał ją ulepszyć zacznę od jej zdemontowania.
Posiadam cyrkularkę kupną będę musiał ją ulepszyć zacznę od jej zdemontowania.
Kocham Laubzegę
- kagra
Dzisiaj na luzie.Zrobiłem parę rzeczy ale weekend.Pierwszy dzień wiosny i trzeba zobaczyć co tam na działce już wyrosło.;)
Pilarka idzie jak burza.Precyzja cięcia niesamowita.Zasługa dobrego frezu no i oczywiście ustawień.Max.wys.cięcia 16 mm.Bukową deszczułkę tnie jak masło bez przypaleń.Przy okazji dorobiłem prosty przyrząd do cięcia elementów powtarzalnych.Szlifierka też spełnia swe zadanie.Szlifowanie czołowe twardego drewna też bez przypaleń.Ścierarka bębnowa w tym układzie chyba będzie mało wykorzystywana ponieważ po pilarce nie trzeba nic poprawiać.Powierzchnia po przecięciu bez zadziorów, gładka aż się świeci.
Przy tokarce narazie usadowiłem łożysko i kiełek przy koniku.Po niedzieli pewnie skończę bo moja ślubna ma już przygotowaną listę co w pierwszej kolejności mam do zrobienia w domu i na działce.:)
Pozdrawiam.Kazimierz

Pilarka idzie jak burza.Precyzja cięcia niesamowita.Zasługa dobrego frezu no i oczywiście ustawień.Max.wys.cięcia 16 mm.Bukową deszczułkę tnie jak masło bez przypaleń.Przy okazji dorobiłem prosty przyrząd do cięcia elementów powtarzalnych.Szlifierka też spełnia swe zadanie.Szlifowanie czołowe twardego drewna też bez przypaleń.Ścierarka bębnowa w tym układzie chyba będzie mało wykorzystywana ponieważ po pilarce nie trzeba nic poprawiać.Powierzchnia po przecięciu bez zadziorów, gładka aż się świeci.
Przy tokarce narazie usadowiłem łożysko i kiełek przy koniku.Po niedzieli pewnie skończę bo moja ślubna ma już przygotowaną listę co w pierwszej kolejności mam do zrobienia w domu i na działce.:)
Pozdrawiam.Kazimierz

- kagra
Wygospodarowałem dzisiaj nieco czasu.Praca przy tokarce.Jako,że toczenie wzdłużne nie nastręcza wiele problemów.To przy toczeniu czołowym zastanawiałem się jak to wszystko rozwiązać.Myślałem o tarczy wykonanej z blachy alum.I pewnie bym tak zrobił ale jako,że jest to narazie prototyp,wykorzystałem sklejkę 6,5 mm.Jako łatwiejszą w obróbce.Sklejka wkręcona w trzpień i sklejona razem Distalem.Wystająca część gwintowana, będzie trzymać obrabiany materiał plus dodatkowe naząbkowane śruby.Jutro kiedy Distal zwiąże, przeprowadzę próbę toczenia tym sposobem.Myślę,że próba będzie udana.Całość sprawia pozytywne wrażenie.Do jutra.
Pozdrawiam.Kazimierz

Pozdrawiam.Kazimierz

- kagra
Nauka nie poszła w las.Okazało się,że te naząbkowane śruby były zbędne.Po prostu sam środkowy gwint jest na tyle mocny,że wytrzymuje wszelkie siły odśrodkowe i toczenia.Powiększyłem tarczę do max.średnicy wynikającej z konstrukcji tokarki.Obrabiany element obciosałem tylko z grubsza i z duszą na ramieniu włączyłem tokarkę.Żadnych drgań i wibracji.Obtoczyłem delikatnie średnicę, mając pewność na 100 %,że teraz się nic nie stanie.
Toczenie sama przyjemność.Wytoczyłem pierścień a następnie coś,co przypomina nam pewną część nie tylko z dzieciństwa.I do tego jeszcze z pieprzykiem.Doszedłem więc do wniosku,że tym sposobem można bardzo wiele pożytecznych rzeczy wytoczyć.Ale wszystkiego przecież pokazywać nie będę.:)
Pozdrawiam.Kazimierz

Toczenie sama przyjemność.Wytoczyłem pierścień a następnie coś,co przypomina nam pewną część nie tylko z dzieciństwa.I do tego jeszcze z pieprzykiem.Doszedłem więc do wniosku,że tym sposobem można bardzo wiele pożytecznych rzeczy wytoczyć.Ale wszystkiego przecież pokazywać nie będę.:)
Pozdrawiam.Kazimierz

-
Witam . Mogę tylko powiedzieć - DZIĘKUJE :) !
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- ryszardw
Kaziu Ty nic nie robisz tylko kombinujesz co by tu jeszcze zrobić.Piękne rameczki do zdjęć i krągłości ..Super R.
- kagra
Witam
"Nadejszła wiekopomna chwiła"Koniec budowy.Jeszcze doszły osłony,zabezpieczenia.Tabliczka znamionowa:) i produkt dopuszczony do eksploatacji.Dziękuję kolegom za wierne kibicowanie i opinie.Jeśli komuś ta praca się przyda,tym bardziej będzie mi miło.
KONIEC
Pozdrawiam.Kazimierz

"Nadejszła wiekopomna chwiła"Koniec budowy.Jeszcze doszły osłony,zabezpieczenia.Tabliczka znamionowa:) i produkt dopuszczony do eksploatacji.Dziękuję kolegom za wierne kibicowanie i opinie.Jeśli komuś ta praca się przyda,tym bardziej będzie mi miło.
KONIEC
Pozdrawiam.Kazimierz