Modelarskie maszynki.

Czyli warsztat szkutnika
Awatar użytkownika
RobertR

O:Modelarskie maszynki.

Post autor: RobertR »

Jeżu Mały - niezły z Ciebie Majsterklepek. Patrzę, podziwiam i myślę nad tym jak Twoje rozwiązania techniczne wykorzystać w przyszłości. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Dzisiejsza praca.Zamontowałem pilarkę.Frez 100x22x1 idealny do takiej maszynki.Blat stołu z osłoną frezu.BHP na pierwszym miejscu.Została jeszcze tokarka.Trochę mało miejsca na płycie i będzie nieco wystawać.Ale to nic łoże z konikiem będzie dokręcane w razie potrzeby.Jutro chyba ją zamontuję.
Pozdrawiam.Kazimierz

P/s.Czemu w przyszłości Robercie.Ruszaj z marszu.:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
artur

Post autor: artur »

PEŁEN SZACUNECZEK SZACUNECZEK I JUTRO I JA TAKIE DZIEŁO SOBIE ZACZNĘ ROBIĆ

Posiadam cyrkularkę kupną będę musiał ją ulepszyć zacznę od jej zdemontowania.
Kocham Laubzegę
Awatar użytkownika
kagra

Dzisiaj na luzie.Zrobiłem parę rzeczy ale weekend.Pierwszy dzień wiosny i trzeba zobaczyć co tam na działce już wyrosło.;)

Pilarka idzie jak burza.Precyzja cięcia niesamowita.Zasługa dobrego frezu no i oczywiście ustawień.Max.wys.cięcia 16 mm.Bukową deszczułkę tnie jak masło bez przypaleń.Przy okazji dorobiłem prosty przyrząd do cięcia elementów powtarzalnych.Szlifierka też spełnia swe zadanie.Szlifowanie czołowe twardego drewna też bez przypaleń.Ścierarka bębnowa w tym układzie chyba będzie mało wykorzystywana ponieważ po pilarce nie trzeba nic poprawiać.Powierzchnia po przecięciu bez zadziorów, gładka aż się świeci.

Przy tokarce narazie usadowiłem łożysko i kiełek przy koniku.Po niedzieli pewnie skończę bo moja ślubna ma już przygotowaną listę co w pierwszej kolejności mam do zrobienia w domu i na działce.:)

Pozdrawiam.Kazimierz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Wygospodarowałem dzisiaj nieco czasu.Praca przy tokarce.Jako,że toczenie wzdłużne nie nastręcza wiele problemów.To przy toczeniu czołowym zastanawiałem się jak to wszystko rozwiązać.Myślałem o tarczy wykonanej z blachy alum.I pewnie bym tak zrobił ale jako,że jest to narazie prototyp,wykorzystałem sklejkę 6,5 mm.Jako łatwiejszą w obróbce.Sklejka wkręcona w trzpień i sklejona razem Distalem.Wystająca część gwintowana, będzie trzymać obrabiany materiał plus dodatkowe naząbkowane śruby.Jutro kiedy Distal zwiąże, przeprowadzę próbę toczenia tym sposobem.Myślę,że próba będzie udana.Całość sprawia pozytywne wrażenie.Do jutra.

Pozdrawiam.Kazimierz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Nauka toczenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Nauka nie poszła w las.Okazało się,że te naząbkowane śruby były zbędne.Po prostu sam środkowy gwint jest na tyle mocny,że wytrzymuje wszelkie siły odśrodkowe i toczenia.Powiększyłem tarczę do max.średnicy wynikającej z konstrukcji tokarki.Obrabiany element obciosałem tylko z grubsza i z duszą na ramieniu włączyłem tokarkę.Żadnych drgań i wibracji.Obtoczyłem delikatnie średnicę, mając pewność na 100 %,że teraz się nic nie stanie.

Toczenie sama przyjemność.Wytoczyłem pierścień a następnie coś,co przypomina nam pewną część nie tylko z dzieciństwa.I do tego jeszcze z pieprzykiem.Doszedłem więc do wniosku,że tym sposobem można bardzo wiele pożytecznych rzeczy wytoczyć.Ale wszystkiego przecież pokazywać nie będę.:)

Pozdrawiam.Kazimierz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
myszor

Post autor: myszor »

Witam . Mogę tylko powiedzieć - DZIĘKUJE :) !
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Kaziu Ty nic nie robisz tylko kombinujesz co by tu jeszcze zrobić.Piękne rameczki do zdjęć i krągłości ..Super R.
Awatar użytkownika
kagra

Witam

"Nadejszła wiekopomna chwiła"Koniec budowy.Jeszcze doszły osłony,zabezpieczenia.Tabliczka znamionowa:) i produkt dopuszczony do eksploatacji.Dziękuję kolegom za wierne kibicowanie i opinie.Jeśli komuś ta praca się przyda,tym bardziej będzie mi miło.

KONIEC

Pozdrawiam.Kazimierz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek