Szlifierkopilarka

Czyli warsztat szkutnika
Awatar użytkownika
jeskom

Re: Szlifierkopilarka

Post autor: jeskom »

według mnie silnik szlifierki jest za słaby. Taka szlifierkopilarka powinna mieć moc a te 150W na pudełku to chyba jakaś pomyłka. sprawdź jeszcze czy rzeczywiście prowadnica nie ma mniejszej odległości od tarczy na wyjściu niż na wejściu bo jak ma to deseczka ci się zaklinuje i tarcza stanie.
Awatar użytkownika
Sance

Post autor: Sance »

Staje dopiero po wejściu w materiał czyli ma dość mocy żeby go uciąć klinuje się dopiero po nacięciu więc coś musi być nie tak z kątami. Co oczywiście nie oznacza że mocniejszy silnik by się przytał.
Tak przy okazji narzędzia nupower należą do najtańszego segmentu i nie należy się po nich zbyt wiele spodziewać
Obrazek
Awatar użytkownika
art2310

Post autor: art2310 »

Mała sugestia z mojej strony.Prowadnica raczej nie powinna być tak długa.Wystarczy do połowy tarczy.Z tyłu może jakiś mały klin rozdzielający.
Radi

Post autor: Radi »

Zmieniłem frez na widię i tnie lepiej , ale z racji grubości nadaje się raczej do cięcia zgrubnego zbyt wiele materiału się marnuje. Prąd na biegu jałowym 0,56 A co daje ~ 128 W , pod obciążeniem 0,71 A ~163 W.
Wniosek jest jeden ta moc jest zamała do cięcia frezem piłkowym. Trzeba się rozejrzeć za nowym silnikiem o mocy 300 W.
Załączniki
Pomiar prądu.
Pomiar prądu.
Piła widiowa.
Piła widiowa.
Tutaj test u znajomego modelarza na Proxxonie , byk świecił oczami ale maszyna dawałą radę. Niestety ze względu na małą tarczę nie była w stanie przeciąć listwy za jednym razem.
Tutaj test u znajomego modelarza na Proxxonie , byk świecił oczami ale maszyna dawałą radę. Niestety ze względu na małą tarczę nie była w stanie przeciąć listwy za jednym razem.
DSC00261.JPG
Awatar użytkownika
Romanov

Post autor: Romanov »

No tak ale jak widze na zdjęciu tarcza jest dużej średnicy a to się przeklada na moc bardzo gdybyś miał tarczę mniejszą to szło by lepiej to piłowanie.
Tarcze widiowe są cienkie np. 1,6 mm szerokości ale czemu upierasz się przy widii ja bym poszukał tarczy zwykłej wtedy rzas ( nie wiem czy dobrze pisze ) jest w okolicy 1 mm. Odpowiednie obroty i powinno dać radę. :)
Pozdrawiam
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
Awatar użytkownika
TomekA

Post autor: TomekA »

Ta pierwsza tarcza (z malenkimi zabkami) wydaje sie byc tarcza przeznaczona tylko do nacinania (tzw. slitting saw) a nie do ciecia wzdluznego. Jej 'szrank' jest taki sam dla tarczy jak i dla zabkow, stad podczas ciecia, tarcza nagrzewa sie i pogrubia, powodujac zaklinowanie sie jej w drewnie. Male zabki nie sa w stanie wyrzucac wystarczajacej ilosci materialu, stad ciac trzeba bardzo powolutku.
Jest taka zasada, ze powinno byc nie wiecej jak dwa zabki na grubosc cietego materialu, w przeciwnym razie ciecie moze byc utrudnione czy spowolnione. Nie mowie juz o ostrosci zabkow w tarczy.
Druga tarcza - z zabkami weglikowymi (carbide tipped saw) ma grubszy szrank zabkow wzgledem samego korpusu tarczy, wiec nia mozna ciac wzdluznie. Jesli jednak plotek pilki nie lezy idealnie rownolegle do tarczy, a jej (tarczy) koniec dalszy jest oddalony od plotka o ulamek milimetra blizej od jej konca blizszego (tnacego), moze dochodzic do zaklinowania sie cietego drewna miedzy tarcza a plotkiem i dalsze ciecie jest niemozliwe (albo moze nawet spowodowac silne odrzucenie kawalka drewna w strone modelarza i spowodowac wypadek). Dlatego trzebaby precyzyjnie sprawdzic, czy plotek lezy idealnie rownolegle do tarczy, albo (lepiej) - jej dalszy koniec jest nieco bardziej oddalony od plotka wzgledem jej konca blizszego, aby uniknac zaklinowania sie tam cietego kawalka drewna, a nawet zapewnic tam dlan pewien luz.

Moze przydatnym okazalyby sie wpisy tutaj, zwlaszcza ten moj z 29 pazdziernika 2004 (zejdz w dol)
http://www.forum.modelarstwo.org.pl/vie ... ka+stolowa
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Tyle już napisano w tym temacie,to dorzucę i ja swoje trzy grosze.Tak się składa,że mam w swoim warsztaciku szlifierkę o mocy 150W ale nigdy by jej nie zaadoptował do pilarki.Poprostu silnik jest za słaby.W tej taniej szlifierce wykorzystano moment pędu obu tarcz ściernych.Jak się rozpędzą to można jakiś nożyk czy dłutko podszlifować.Grubszy materiał zatrzyma szlifierkę.Już samo to, Radi, powinno Ci dać do myślenia aby zrezygnować z tej koncepcji.Silnik do pilarki modelarskiej 800-1000W byłby w sam raz.Jeśli ma się silnik słabszy można by mu pomóc zmniejszając opory tarczy.Frezy które stosujemy to frezy do metalu.One to stawiają znaczny opór boczny(brak rzazu)Ząbki też są za płytkie.W swoim frezie pogłębiłem ząbki za pomocą nacięć kątówką co spowodowało,źe krawędzie stały się też ostre o pogłębione ząbki lepiej wyrzucają trociny.Jeśli już koniecznie chcesz budować taką pilarkę jak Romek, to kup też taką szlifierkę, lub mocniejszą.Pozdrawiam.K.
Radi

Post autor: Radi »

Bezdyskusyjnie 150 W to stanowczo mało. Byłem w Castoramie , Praktikerze , Obi - pooglądać szlifierki ale te wiekszej mocy 250-300 W , mają sporo większe gabaryty. RomkaS gabarytowo jest taka jak moja , a moc jest x2 wieksza. Gdzie można dorwać coś takiego ?
Awatar użytkownika
Jaroslaw R.

Post autor: Jaroslaw R. »

Ja zamówiłem coś takiego http://www.basspolska.com/szlifierka-stolowa-dwukamieniowa-8-700w.html

Tylko czy to wystarczy? Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Ten silnik ma gdzieś około 250 W mocy.
Będzie bardzo dobry do szlifierkopilarki.
W mojej moc jest około 150 W i tnie.
Jak zrobisz krzywo to się będzie przypalać,
a jak dokładnie i prosto to będziesz zadowolony.
Przeanalizuj całość wątku i wtedy będziesz wiedział
jak zrobić sztywniejszą obudowę.
ODPOWIEDZ