Kolejna (nie)nudna Dżonka

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
ODPOWIEDZ
Karagunis

Kolejna (nie)nudna Dżonka

Post autor: Karagunis »

Witam, jak obiecywałem w przywitalni chciałbym zaprezentować Wam moje wypociny nad Dżonką. Trochę czytałem, oglądałem i myślałem czy w ogóle warto bym się za to zabierał. Jak to się mówi kto nie ryzykuje ten nie żyje, czy jakoś tak, padła decyzja "robię!". Tak więc szkielet podklejony tekturą 2mm, wycięty i złożony do kupy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W tak zwanym między czasie przygotowałem sobie kawałki forniru bukowego przyciętego na długość 10cm, który będę dzielić na deski o szerokości 10mm.
Obrazek
Gdy klej związał wykonałem podposzycie (chyba tak to się zwie) z tektury o grubości 1mm, jak na moje zdolności uważam że wyszło nie najgorzej.
Obrazek
Obrazek
Zdaję sobie sprawę że krawędzie będzie trzeba przeszlifować i mam zamiar to zrobić, jednak najpierw muszę kupić papier ścierny. Liczę na dobre rady i konstruktywną krytykę :)
Pozdrawiam, Paweł.
Awatar użytkownika
Filip

Re: Kolejna (nie)nudna Dżonka

Post autor: Filip »

Powodzenia! Ja zacząłem i nie żałuję, zabawy przy tym co niemiara!
Karagunis

Witam ponownie.
Do tej pory zrobiłem wizualnie może nie wiele, ale najważniejsze że idzie do przodu.
Dokleiłem burty, po czym odciąłem że tak to nazwę te krawężniki co są u góry, zrobię je w swoim czasie z jakiejś listewki (podpatrzone na Kodze).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oraz pobawiłem się w tartak, przygotowałem sobie deseczki, których to mam nadzieję wystarczy mi na całą łódkę.
Obrazek
I tu pojawia się moje pierwsze pytanie, na co Szanowni Koledzy kleicie fornir do kartonu? Robiłem próby z jakimś marketowym klejem niby to do drewna, ale fornir strasznie się wykrzywiał (pewnie przez wodę z kleju), próbowałem również CA i tenże elegancko chwyta, ale trzeba za pierwszym razem przyłożyć w dobre miejsce... Co poradzicie?
Pozdrawiam.
myszor

Post autor: myszor »

Sprobuj na Patexx MOMENT. Ja kleilem oblóg i fornir w Ksieciuniu i bylem bardzo zadowolony. Też mialem poszpachlowane i łapalo super .
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Klej na Pattex, tylko po przyklejeniu forniru przesmaruj go z wierzchu mokrym pędzlem, nie będzie się odginał.
Karagunis

Witam ponownie. Dziękuję za porady, jednakże nie udało mi się znaleźć tego kleju pattex'a, chyba że mowa o "pattex fix it". Na moje szczęście, lub nie znalazłem w piwnicy butapren (śmierdzi niemiłosiernie) i podziałałem z poszywaniem. Wyszło jak wyszło, i jak się potem okazało zabrałem się od złej strony, czyli zamiast klepać od dziobu zacząłem od rufy... Mimo to nie wygląda najgorzej, a początki zawsze są trudne. Na dodatek wyszły mi "deski".
Widok na pokład, częściowo oklejony, oraz wywierconymi otworami o średnicy 1mm przeznaczonymi pod kołkowanie. Wiem że za szybko jednak byłem zbyt ciekawy jak działa pseudo dremell, a działa fajnie.
Obrazek
Tutaj z kolei rufa, z również nawierconymi otworami.
Obrazek
A teraz z wbitymi kołkami. Jak ktoś na tym forum napisał, każda Dżonka jest inna, tak więc i moja będzie inna niż wszystkie inne :)
Obrazek
Wszystko będę na koniec porządnie szlifował. I chyba nawet pokuszę się o jakąś bejce.

Pytanie małe odnośnie butaprenu, wiem że przed przyklejeniem trzeba dać mu czas aby przysechł troszkę, tylko ile to powinno trwać? Ile go nakładać, na fornir, czy karton? O ile na w miarę płaskich odcinkach nie miałem problemu, o tyle na lekko wklęsłych deseczki odklejały się i używałem kropelki w żelu. Żelowy CA jest moim zdaniem bardzo dobry, bo łapie szybko i mocno, oraz daje możliwość poprawiania, ale jest drogi, 4zł za 3 gramy to przesada.
Pozdrawiam wszystkich i jednocześnie życzę Wesołych Świąt!
Awatar użytkownika
jeskom

Post autor: jeskom »

kolego zakup sobie gęsty klej CA który używam i bardzo sobie chwalę:
http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/M ... Joker.html
Awatar użytkownika
pdyner

Post autor: pdyner »

Witaj
Co do Butaprenu, to smaruj obie powierzchnie bardzo cienko i poczekaj aż nie będą się kleiły do palców. Wtedy należy docisnąć i już. Pamiętając praktyki cholewkarskie mojego dziadka to gdyby klej nie chciał złapać to można na klejoną powierzchnię chuchnąć :mrgreen:
Pozdrawiam Przemek
ODPOWIEDZ