Armator napisał:
Mi jednak chodziło o piłkę ręczną (nie sprecyzowałem tego w pytaniu).
Wydaje mi się że przy odpowiednim podejściu jest możliwe wycięcie (wykonanie) takich 1mm plastrów.
Listewki w tym pakiecie są posklejane więc można je traktować jako jeden kawałek drewna.
A to "insza inszość"! Piłek ręcznych do cięcia drewna [nie do gry] też jest wiele rodzai, o różnym przeznaczeniu. Do wykorzystania w Twoim przypadku będzie najodpowiedniejsza piłka zwana "grzbietnicą". Jest to piłka o kształcie prostokąta z cienkiej blachy narzędziowej. Na dolnej krawedzi dłuższego boku nacięte są drobniutkie ząbki niekiedy nawet nie rozwierane, a jeżeli już to prawie niewidocznie. Szerokość brzeszczotu zawiera się w przedziale od kilku do 10cm. Naprzeciwległy brzeg w stosunku do ząbków jest wzmocniony [usztywniony] blachą zagiętą po jej obu stronach w dół. Stanowi ona usztywniający grzniet i od niego pochodzi jej nazwa. Na przedłużeniu tego grzbietu jest osadzona rękojeść.
Im mniejsza jest szerokość i długość brzeszczotu tym grubość blachy i ząbki są mniejsze.
Ale sama piłka to jeszcze nie wszystko. Do cięcia tą piłką potrzebny jest przyrząd zwany "przyrznicą".
Jest to takie korytko o kształcie kanciastego U. W bocznych ściankach tego korytka są nacięte szczeliny pod conajmniej trzema lub czterema kątami podstawowymi np. 90', 60', 45' i 30'. W tych szczelinach prowadzony jest właśnie szeroki brzeszczot. Najczęściej spotykane są przyrznice wykonane z badzo twardego drewna lub plastiku. W takim korytku przy odrobinie inwencji potniesz swój pakiet nawet na cieńsze lelementy.
Armator napisał:
Niestety moja ręczna piłka nie tnie tak jak tego od niej oczekiwałem, tępi się (przy jednej próbie zmarnowałem kilka brzeszczotów)
Jeżeli jest to piłka z zestawu dla małego majsterkowicza to się nie dziwię. Jeżeli jest to piłka firmy TOPEX, to też nie. Napisz więc coś więcej o tej piłce, co to jest za "badziewie"?
Pozdrawiam
"Hadżi"