no to tu masz drugi link, sam sprawdz, bo moze ja coos pokreciłem
http://www.poch.com.pl/katalog-produktow,1,2,S (i tam jak otworzysz pdf to jest taka cena podana)
HMS Granado
-
Odp:HMS Granado
cześć!
miałem dziś dzień przerwy od dziobania na egzaminy :unsure: , więc dokończyłem wóżki - są wszystkie 10. zrobiłem też wcześniej lufę działa. i tu pytanie:
jak zrobić formę do odlewów? czym najlepiej odlewać? z czego formę? Oksal, wspominałeś, że odlewanie falkonetów Cię czeka... jak byś to zrobił?
ciężko mi osiągnąć zadowalającą powtarzalność luf...
na zdjęciu lufa-kopyto (zrobiona podobnie jak moździeże, z kalki, drutu, cyjanoakryla, szpachli i kawałka kartoniku na zamek) na sucho wstawiona w jedą z lawet.
pozdrawiam adam :)
miałem dziś dzień przerwy od dziobania na egzaminy :unsure: , więc dokończyłem wóżki - są wszystkie 10. zrobiłem też wcześniej lufę działa. i tu pytanie:
jak zrobić formę do odlewów? czym najlepiej odlewać? z czego formę? Oksal, wspominałeś, że odlewanie falkonetów Cię czeka... jak byś to zrobił?
na zdjęciu lufa-kopyto (zrobiona podobnie jak moździeże, z kalki, drutu, cyjanoakryla, szpachli i kawałka kartoniku na zamek) na sucho wstawiona w jedą z lawet.

pozdrawiam adam :)
Kilo wody pod stopą!
- oksal
adamkor napisał:
Adaś ja formę robię z gipsu szpachlowego. Forma dzielona. Kopyto zalewam do połowy, jak gips podeschnie daje oddzielacz pomiedzy części formy. Oddzielacz to kalka z wyciętym przekrojem podłuznym działa, taśma przeroczysta lub masło. działa leję z ołowiu bo tani i łatwo dostepny a i da się łatwo w rekach iglakami wypiłować. Poniżej link do takiej moje zuzytej formy do dzial Endevour-a. Link wskazuje na poczatkową częśc relacji z budowy zanim ta relacja się nie podzieliła na kilka wątków:)
http://koga.net.pl/index.php?option=com_joomlaboard&Itemid=293&func=view&id=7721&catid=7&limit=6&limitstart=12
Pozdrawiam Adam
z czego formę? Oksal, wspominałeś, że odlewanie falkonetów Cię czeka... jak byś to zrobił?
Adaś ja formę robię z gipsu szpachlowego. Forma dzielona. Kopyto zalewam do połowy, jak gips podeschnie daje oddzielacz pomiedzy części formy. Oddzielacz to kalka z wyciętym przekrojem podłuznym działa, taśma przeroczysta lub masło. działa leję z ołowiu bo tani i łatwo dostepny a i da się łatwo w rekach iglakami wypiłować. Poniżej link do takiej moje zuzytej formy do dzial Endevour-a. Link wskazuje na poczatkową częśc relacji z budowy zanim ta relacja się nie podzieliła na kilka wątków:)
http://koga.net.pl/index.php?option=com_joomlaboard&Itemid=293&func=view&id=7721&catid=7&limit=6&limitstart=12
Pozdrawiam Adam
-
- mirek
Patrzę na Twoje poczynania i nie mogę wyjść z podziwu , cholera to jest straszne maleństwo ten Twój model HMS Granado
Robota piękna no i precyzja!
Oklask za moździeż i armaty
Robota piękna no i precyzja!
Oklask za moździeż i armaty
Pozdrawiam Mirek Rybus
- DTHCHC
Jakiego mikroskopu używasz do tworzenia tak małych elementów? :D Tak na poważnie to świetnie to wygląda :)
-
dziękuje Wam bardzo :)
a żeby nie bylo, ze nic nie robie to fotki(uwaga modemowcy, calkiem spore)
zastanawiam się już powoli, czy robić żagle, a może zostawić gołe reje... :unsure:
drzewca drewniane, reszta elementów papierowa, malowana lakierobejcą
1. widok ogólny, kolumny i stengi włożone "na sucho":
2.
3. widok z marsa :P widać też pierwszą lawetę zamocowaną talią. wiem, że brak odciągu do tyłu, ale sobie już go podaruję.. :)
pozdrawiam!
a żeby nie bylo, ze nic nie robie to fotki(uwaga modemowcy, calkiem spore)
zastanawiam się już powoli, czy robić żagle, a może zostawić gołe reje... :unsure:
drzewca drewniane, reszta elementów papierowa, malowana lakierobejcą
1. widok ogólny, kolumny i stengi włożone "na sucho":

2.

3. widok z marsa :P widać też pierwszą lawetę zamocowaną talią. wiem, że brak odciągu do tyłu, ale sobie już go podaruję.. :)

pozdrawiam!
Kilo wody pod stopą!
-
wszystkie lawety juz przywiązane
w międzyczasie wiązałem, supłałem, skręcałem (nie paliłem :laugh: ) sztagi i wanty kolumny grota.
gotowy do wklejenia w jarzmo.

w międzyczasie wiązałem, supłałem, skręcałem (nie paliłem :laugh: ) sztagi i wanty kolumny grota.
gotowy do wklejenia w jarzmo.

Kilo wody pod stopą!
- inicjator
No, no. Bardzo ladnie to wszystko wychodzi. Maszty super.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
- mirek
Ładnie nawet bardzo ładnie , ale..
No właśnie ale. Czy nie uważasz , ze bloczki są ciut za duże?
Może to tylko fotka tak to pokazuje .
Patrzę na te zdjęcia i odnoszę wrażenie , że bloczki są za duże porównując z innymi elementami
No właśnie ale. Czy nie uważasz , ze bloczki są ciut za duże?
Może to tylko fotka tak to pokazuje .
Patrzę na te zdjęcia i odnoszę wrażenie , że bloczki są za duże porównując z innymi elementami
Pozdrawiam Mirek Rybus