HMS Bellona
- Damian12
Re: HMS Bellona
Jak dla mnie kosz wyszedł na 6+
, choć nie jestem doświadczonym modelarzem szkutnikiem

Pozdrawiam Damian
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam.
Zrobiłem lawety pod działa 18 funtowe. Przed składaniem postanowiłem wykonać hurtowo wszystkie elementy. Trochę tej drobnicy było:
Elementy pojedynczej lawety :
Zamontowanie kół w tej skali było nieco skomplikowane ze względu na rozmiar elementów. Postanowiłem spróbować zrobić ośki na koła. Na początku przygotowałem sobie odpowiednich rozmiarów listewki ( 2x3 mm oraz 1x1,5mm). Następnie umieściłem je w miniszlifierce. Przy pomocy nożyka to tapet toczyłem " z ręki" do uzyskania okrągłego kształtu:
Następnie przy pomocy pilnika do paznokci ( maja bardzo dobry papier ścierny) zeszlifowałem do pożądanej średnicy 1 mm na niskich obrotach żeby się nie przypaliło:
Tak wyglądały gotowe elementy:
Następnie przystąpiłem do składania elementów. Najpierw wkleiłem ośki:
Następnie doszły koła oraz lufa ( na razie tylko przymierzona):
Całe stadko:
Zrobiłem również małą przymiarkę:
Z lawet będących pod pokładami tyle będzie widać:
I od wewnątrz:
I bloczki do taliowania wiadomo czyjej produkcji, wielkość 2 mm :
Lawety otrzymają również wszystkie oczka oraz inne brakujące elementy
Zrobiłem lawety pod działa 18 funtowe. Przed składaniem postanowiłem wykonać hurtowo wszystkie elementy. Trochę tej drobnicy było:
Elementy pojedynczej lawety :
Zamontowanie kół w tej skali było nieco skomplikowane ze względu na rozmiar elementów. Postanowiłem spróbować zrobić ośki na koła. Na początku przygotowałem sobie odpowiednich rozmiarów listewki ( 2x3 mm oraz 1x1,5mm). Następnie umieściłem je w miniszlifierce. Przy pomocy nożyka to tapet toczyłem " z ręki" do uzyskania okrągłego kształtu:
Następnie przy pomocy pilnika do paznokci ( maja bardzo dobry papier ścierny) zeszlifowałem do pożądanej średnicy 1 mm na niskich obrotach żeby się nie przypaliło:
Tak wyglądały gotowe elementy:
Następnie przystąpiłem do składania elementów. Najpierw wkleiłem ośki:
Następnie doszły koła oraz lufa ( na razie tylko przymierzona):
Całe stadko:
Zrobiłem również małą przymiarkę:
Z lawet będących pod pokładami tyle będzie widać:
I od wewnątrz:
I bloczki do taliowania wiadomo czyjej produkcji, wielkość 2 mm :
Lawety otrzymają również wszystkie oczka oraz inne brakujące elementy

Pozdrawiam serdecznie Piotr
- kejsi
Witaj.
Ładnie Ci te lawety wyszły. Będziesz je malował czy pozostawisz drewno naturalne.
Pozdrawiam Kazimierz.
Ładnie Ci te lawety wyszły. Będziesz je malował czy pozostawisz drewno naturalne.
Pozdrawiam Kazimierz.
- Borek
Moim zdaniem lawety powinny być malowane i wykonuję większość elementów malowanych, jednak lawety zostaną w naturalnym kolorze. Delikatnie będą zaimpregnowane żeby kolorku ładnego dostały
- Sance
Borek pierdoło cały model zamaziałeś farbą burty na czerwono to trzymaj się juz tego klimatu i lawety tez na czerwono walnij coby się nie mieszało.
Dobra robota.
Dobra robota.
- Borek
Witam.
Lawety będą miały kolor jak na zdjęciach poniżej. Zostały lekko przetarte pokostem. Zaczynam doposażać je w oczka. Oczywiście jeszcze paru elementów brakuje. Zawleczek w ośkach kół niestety nie będzie a planowałem je wykonać jednak są za małe jak dla mnie.
Lawety będą miały kolor jak na zdjęciach poniżej. Zostały lekko przetarte pokostem. Zaczynam doposażać je w oczka. Oczywiście jeszcze paru elementów brakuje. Zawleczek w ośkach kół niestety nie będzie a planowałem je wykonać jednak są za małe jak dla mnie.
- Borek
Witam.
Dokończyłem lawety. Został do zrobienia zawias trzymający lufę, ale to przed samym taliowaniem. Dorobiłem półkę i kliny po lufę. Uchwyt na klinie toczyłem w podobny sposób jak ośki kół. Grusza to materiał super, da się toczyć bardzo małe elementy:
Dokończyłem lawety. Został do zrobienia zawias trzymający lufę, ale to przed samym taliowaniem. Dorobiłem półkę i kliny po lufę. Uchwyt na klinie toczyłem w podobny sposób jak ośki kół. Grusza to materiał super, da się toczyć bardzo małe elementy:
- oksal
Borek pisze:
Piotrek, to na palcu jest najlepsze. Ta rączka jest idealna;) Za rok w Restauracji zimną herbatę u mnie masz:)
- Borek
Witam.
Zmęczyłem ster. Jak robiłem okucia pokazywałem wcześniej. Poprawiłem mocowanie zawiasów zgodnie ze wskazówkami. Zawias robiony z drutu i pociętej na odpowiedniej długości igły lekarskie 0,8 mm. Wyszło niespecjalnie, jednak na razie lepiej nie potrafię. Może kiedyś poprawię, na razie będzie tak. Ster jest ruchomy i zostanie ściągnięty do dalszych prac.
Zmęczyłem ster. Jak robiłem okucia pokazywałem wcześniej. Poprawiłem mocowanie zawiasów zgodnie ze wskazówkami. Zawias robiony z drutu i pociętej na odpowiedniej długości igły lekarskie 0,8 mm. Wyszło niespecjalnie, jednak na razie lepiej nie potrafię. Może kiedyś poprawię, na razie będzie tak. Ster jest ruchomy i zostanie ściągnięty do dalszych prac.
- Kazek
Borek porównaj i znajdź różnice 

- Załączniki
-
- ster.JPG (78.91 KiB) Przejrzano 6290 razy
Pozdrawiam Kazik