Jeszcze jeden Halny

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Borek
Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}

O:Odp:Jeszcze jeden Halny

Post autor: Borek »

Andrzej najlepiej zmontuj krótki filmik dokumentalny:P o trechnikach modelarskich:) bo to co robisz to cudo po prostu:) :)
Pozdrawiam serdecznie Piotr
Awatar użytkownika
antosiek

Post autor: antosiek »

Pomalowałem wszystko to co miałem przygotowane. Niestety natrysk w domu lakierem nitro wywołał lekkie poruszenie w domownikach. A to tylko aerograf. Co prawda ruski ale maluje. Humbrole chyba mniej śmierdzą (pachną inaczej), ale jest różnica w odcieniach. Biały satin 130 wpada lekko w kość słoniową. Dodrze, że zostawiłem trochę farby po malowaniu sterówki. Pod włazami awaryjnymi zainstalowałem dalszy ciąg oświetlenia z ledów. Klamki pomalowałem czarnym Humbrolem satin 85, a pokrętła we włazach szarym
127 też półmat. Tak to się wszystko prezentuje już na modelu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Żeby zrobić jakiś ład w elektryce zrobiłem na płytce uniwersalnej coś w rodzaju rozdzielnicy. Zaplanowałem sześć obwodów, które będzie można niezależnie załączać. Na razie jest wszystko zwarte tymi pojedyńczymi zworkami, a co dalej zobaczymy.

Obrazek
Awatar użytkownika
Bartek_W

Post autor: Bartek_W »

Przepiękny...
Kiedyś składałem takiego z MM...;)
Chylę czoła
Awatar użytkownika
antosiek

Przyszła pora na wyposażenie przeciwpożarowe. Na pierwszy ogień dwa zawory lub hydranty. Jak kto woli. Zastanawiałem się z czego zrobić, ale skoro docelowo Halny ma pływać to te wszystkie wystające drobiazgi nie mogą być delikatne. Czyli mosiądz. Pierwsze zdjęcie przedstawia przygotowane części. Znowu w ruch poszła tokarka, pilniki iglaki i piłka włosowa. Najtrudniejszym do wykonania elementem są same pokrętła. Tu pomaga prosty przyrząd wykonany z materiału, który się nie lutuje. W moim przypadku wałek aluminiowy średnicy 5mm. Już tak robiłem pokrętła na dziobie Halnego i się sprawdziło.

Obrazek

Czubek podtoczony jest na stożek o takim mniej więcej kącie jak międzu żeberkami a obręczą.
Mamy tu jeszcze podcięcie na obręcz (średnica 3.5mm), trzy nacięcia na żebra i osiowo przewiercony otwór na oś.

Obrazek

W przyrządzie układamy wszystkie części składowe. Materiał to drut miedziany 0.5mm. Na zdjęciu to wszystko jest trochę krzywo, ale jak się dociska przy lutowaniu to wskakują na swoje miejsca. Pomaga cieniutka pęseta, igła jednorazowa, wykałaczka itp.

Obrazek

Teraz trochę cierpliwości i lutownica z cienkim grotem. Dla ułatwienia lutowania stosuje przegotowany kwas solny. Z pastą jakoś mi nie wychodzi. Na koniec wszystko jeszcze raz zalewam kroplą kwasu i podgrzewam mikropalnikem na propan-butan. Cyna ładnie się rozpływa. Po takim lutowaniu trzeba wszystko umyć w wodzie z dodatkiem płynu do zmywania. Tak wygląda umyte, gotowe pokrętło. Zostało trochę opiłować iglakami.

Obrazek

Prawie gotowe zawory. Kilka drobiazgów z polistyrenu 0.25, doklejonych na cjanoakryl, żeby troszkę upodobnić mufy do oryginałów. Imitacje śrub zrobiłem z drutu miedzianego 0,8 też wklejonego na cjanoakryl. Jeszcze trochę piłowania i można malować. Pewnie znowu natryskiem, ale to jak dorobię jeszcze łom i topór.

Obrazek
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

:blink: :blink: :blink: :blink: :whistle: :whistle: :whistle: :whistle: :whistle: :blink: :blink: :woohoo: :woohoo: :huh: :huh: :huh: :huh: :huh: :huh: :huh:

nie mogę śliny dobrze przełknąć z wrażenia.
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
lesiu117

Post autor: lesiu117 »

JurekBin napisał:
:blink: :blink: :blink: :blink: :whistle: :whistle: :whistle: :whistle: :whistle: :blink: :blink: :woohoo: :woohoo: :huh: :huh: :huh: :huh: :huh: :huh: :huh:

nie mogę śliny dobrze przełknąć z wrażenia.

jak wyzej... :woohoo:
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
antosiek

Ciąg dalszy wyposażenia przeciwpożarowego. Topór i łom z mocowaniami. Niby nie wiele ale zawsze do przodu. Materiał to mosiądz i bambusowy patyczek.

Obrazek

Po pomalowaniu Humbrolem 174. Przy okazji stojak z wiadrami doczekał się pomalowania.

Obrazek

I już zamontowane na modelu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stojak z wiadrami postawiłem na razie tylko do zdjęcia. Zabieram bo będzie przeszkadzał.

Obrazek
Awatar użytkownika
rczarnec

Post autor: rczarnec »

O matko :whistle: , będziesz musiał nam wszystkim pokazać to osobiście. A swoją drogą, cyrograf za takie umiejętności to ile kosztuje?
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
Awatar użytkownika
antosiek

Robert. Cyrograf na umiejętności? I kto to mówi.
Tu raczej chodzi o święty spokój w domu i kawałek miejsca na stole w kuchni. Cały to nawet mi się nie śni.

Teraz zabieram się za wnętrze sterówki. Na pierwszy ogień idzie wyklejenie ścian fornirem.
Mam tylko problem dotyczący oświetlenia wnętrza sterówki. Jest co prawda zdjęcie przedstawiające sufit współczesnego Halnego (po przebudowie na wycieczkowy) gdzie są umieszczone dwa plafony, ale na starszych zdjęciach jednostek typu R-14 w tych miejscach są wloty wywietrzników. Tak mi się zdaje. Jedyne pewne oświetlenie to lampka przy stanowisku nawigatora. Może ktoś coś wie na ten temat? Przed oklejeniem ścian wypadało by położyć okablowanie.

będziesz musiał nam wszystkim pokazać to osobiście

Bardzo chętnie. Nawet myślałem, żeby popływać na wiosnę takim nie wykończonym. Tak z ciekawości. Z lotniska robi mam się spore rozlewisko i tam spokojnie nawet dłuższe dystanse. Ja co prawda pływam tam modelami co roku, ale to troszkę inne pływanie. Powiedział bym raczej, odbijanie i dobijanie. Przepraszam, że nie w temacie.
Obrazek
Kvasir

Post autor: Kvasir »

Witam, model piekny, a ja mam takie pytanie... Wie ktos czy istnieje szansa gdzies kupic model halnego ? Ewentualnie czy ktos w polsce wykonuje tego typu uslugi.? ... Moj ojciec ma statek, to jest przerobiony w stoczni Kozle R-17 , Szkwał, dawniej Arkona, obecnie pod nazwą Kwazar, dodana jest większa mesa, kuchnia oraz kajuty i ubikacje, kilka zdjęć do oglądnięcia tutaj: http://msr-okartowo.pl/index.php?a=galeria_view&id=2 , marzy o tym zeby miec go wlasnie jako model :) (skala 1:1 mu nie starcza... :P)
ODPOWIEDZ