Jeszcze jeden Halny

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Re: Jeszcze jeden Halny

Post autor: PanLipazMiodem »

Nie wiem czy to już ostateczny koniec relacji ale dla mnie wygląda pięknie (choć nie ma żagli :lol: ), tym bardziej, że u mnie w porcie stoi bliźniak POWIEW i jest prawie identyczny tylko bardziej brudny :D.
Gratuluję i czekam na zdjęcia z wodowania.

Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Andrzeju co by nie napisać to i tak mało , Twoja relacja z budowy może służyć jako podręcznik dla każdego kto chce się zmagać z modelarstwem redukcyjnym każdy przez ciebie zrobiony detal jest na najwyższym poziomie a Twoja dbałość o detale nie kiedy po prostu powalała , Cieszę się ze miałem możliwość oglądania ,czytania Twojej relacji z budowy Halnego bo raz ze wiele się mogłem z niej nauczyć a i chyba nie było takiego modelarza który zaglądają do niej nie znajdywał słów podziwu dla Twojego Andrzeju kunsztu !
Gratuluje oczywiście przepięknego modelu ,mam nadzieję ze pokażesz nam go jak prezentuje się na wodzie no i mam tez nadzieję ze szybko zaczniesz budować cos nowego co znów będzie cieszyło oko.
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
antosiek

Post autor: antosiek »

Witam Kolegów.
Dziękuję za przemiłe słowa. Relacja jeszcze nie jest zakończona. Teraz będę doprowadzać Halnego do stany pływalnego, choć w mojej okolicy brak jakichkolwiek stałych miejsc wodnych do pobawienia się tego typu zabawkami. Z bebechów zamontowanych to tylko przekładnie i silniki. Może się okazać, że trzeba będzie to i owo zmienić. Aparaturę do sterowania mam. Z dwóch zaplanowanych regulatorów w chwili obecnej jest tylko jeden. Brak docelowego zasilania. Brak automatyki i układów wykonawczych. To trochę potrwa. A skoro takie braki to i flaga nie do końca wciągnięta. Jeszcze się doczeka. W końcu to taki? No właśnie co? O samolotach mówi się nielot a o statku jak gramatycznie to nazwać?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2011, 13:47 przez antosiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

niepływ, ale przecudnej urody.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
antosiek

Witam.
Dawno się nie odzywałem, ale coś tam przybyło. Kolejny etap zakończony.
Halny doczekał się gabloty i może się wreszcie prezentować. Strasznie duże koromysło. Dł. 115, szer. 40 i wysokość 100cm. Tylko dwie strony są z plxi 4mm. Szkło było by ciężkie. Starałem się to zrobić szczelne, choć tafle są wysuwane. Prowadnice to kątowniki aluminiowe 10x10mm. Dodatkowo gablota dostała oświetlenie ledowe i model też jest podłączony do zasilania i świeci wszystkim, co widać na załączonych fotkach. Ledy mają 12V zasilania, reszta 9.6V. Wmontowane są dwa rodzaje gniazd dla uniknięcia pomyłki. Zresztą i tak by nic się nie stało.
Jako ciekawostkę podaję fakt, że Halny to teraz "Jacht Motorowy" co dokumentuje załączona fotka. Brak tylko lądowiska dla śmigłowców, ale to drobiazg.
Załączniki
DSC_0260.JPG
DSC_0005_013.JPG
DSC_0004_012.JPG
MaTiK

Post autor: MaTiK »

Witam kolegę, co prawda na forum jestem nowy ale nie mogłem się oprzeć wielkiej chęci napisania, że to co zbudowałeś to nawet Chuck Norris i MacGyver razem wzięci by nie zrobili. Po prostu brak słów. Przeczytałem wątek w całości od początku do końca i sporo się nauczyłem. Dziękuję i pozdrawiam. Maciej
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witaj Andrzeju
Halny jak już wielokrotnie pisałem to przynajmniej dla mnie model numer jeden pod względem wykonania , dopracowałeś go pod każdym względem , każdy szczegół jest dopieszczony i nigdy nie poszedłeś z wykonaniem czego kol wiek na łatwiznę i skróty , z gablota zresztą tez :) , kiedy Andrzeju zobaczymy model na wodzie?
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Jeżeli sarkofag jest gotowy to i Halny tez. Andrzej, Mistrzowska Robota. GRATULUJĘ. Życzeniem chyba wszystkich jest abyś Halnego w Tczewie w fontannie za rok zwodował. Ja serdecznie zapraszam na VI ZJAZD.
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Gratulacje, piękny model.
Niesamowita precyzja.
Awatar użytkownika
antosiek

Tak prawdę mówiąc to nareszcie mogę się nacieszyć widokiem modelu. Wcześniej był opatulony w folię co by się nie zakurzył. Cieszę się, że to co zrobiłem budzi zainteresowanie. Projekt na pewno doprowadzę do końca, czyli stanu pływalnego. Tak sobie myślę, że to wszystko by się nie udało bez wsparcia domowników. To tylko dzięki ich wyrozumiałości i cierpliwości mogłem poświęcić te parę godzin na swoje hobby.
pozdrawiam i robię dalej.
ODPOWIEDZ