Jeszcze jeden Halny

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
antosiek

O:Jeszcze jeden Halny

Post autor: antosiek »

Rysiek. Tak naprawdę pierwszy raz przypatrzyłem się Halnemu pod kątem wydanych „Planów Modelarskich” i tego co zostało na jednostce z oryginału. Jednak plany pomijają wiele istotnych szczegółów, na tyle sporych, że spokojnie mogły się znaleźć, a nadal na jednostce są. Mocowanie przednich okien sterówki, luk nad maszynownią w okolicy haka, dwa wzierniki w sterówce wielkie jak stodoła i wiele innych drobiazgów. Trochę szkoda, że tego już nie mogę poprawić. Maszt w swojej głównej postaci zgadza się z planami. Owszem dostał kilka nowych anten łączności radiowej i satelitarnej, dołożono oświetlenie, biegnie trochę nowych kabli, przerobieniu uległa barierka przy pomoście tam gdzie jest radar, wyloty spalin dostały dodatkowe osłony. Mnie chodziło o szczegóły, które na planach trudno odczytać. Albo ja nie potrafiłem. To sobie wyjaśniłem i mogę to i owo zrobić tak jak należy. Utwierdziłem się też w przekonaniu, że zrobienie wiernego modelu bez możliwości podglądania oryginału jest mało realne. Tu potrzeba kilkuset zdjęć robionych tylko pod tym kątem.
A teraz ciąg dalszy zmagań się z materią. Zakończyłem stan surowy lewej części góry. Tam tylko dwie lampy i jakaś antena. Trochę dupereli z tyłu i z dołu. Mam też już wszystkie podstawy mocowania kabli. Chyba jeszcze jedna sesja i można będzie kłaść okablowanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
antosiek

Dokończyłem górę masztu do stanu surowego, czyli do malowania. Doszły podstawy pod dwie lampy. Jedna na wysięgniku druga na półce przymocowanej do masztu. Położyłem kabelki w sumie dziewięć. Dokończyłem wszystkie mufy. Gotowe są też góry lamp i osłony. W sumie na tym kawałku masztu jest umieszczonych siedem lamp, a jeszcze do tego w trzech typach. Cały maszt będzie miał dziesięć lamp. Co prawda na współczesnym Halnym jest jeszcze jedna świecąca do tyłu na żółto, ale diabli wiedzą kiedy ją zamontowano, a że dodatkowa to się rzuca w oczy. Teraz kolor masztu. Powinien być szary i będzie, ale współczesny biały też ładnie wygląda. Sporo farby pójdzie żeby to opryskać. Chociaż taki cały z mosiądzu bardzo mi się podoba.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Witam

Obrazek

A, na serio, to jak były robione obejmy na te "krzywe" kable ?
Bo widać, że lutowane. A to co pod nimi lutowania nie zniesie.
Jeszce sporo robót elektryczno - zegarmistrzowskich przed Tobą.
Będzie to jeden z ładniejszych masztów.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
myszor

Post autor: myszor »

Witam . Andrzej Ty poprostu jesteś niesamowity . Najnormalniej w świecie zazdroszcze Ci umiejętności i dokładności . Co za precyzja . Musiałem to napisać bo jestem , ja osobiście , pod wielkim wrażeniem . Pozdrawiam :)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
antosiek

Andrzej1

W stosunku do oryginału to kable na moim maszcie są idealnie prosto. ;) No dobra, przed malowaniem trochę poukładam. Tylko realizm szlag trafi. A co do lutowania to kable są w teflonie i byle lutownica ich nie rusza. Kabel wraz z izolacją ma ok. 0.4mm czyli 8mm w skali 1:1. Może być. Samo mocowanie jest takie jak w oryginale. Kable leżą na podstawkach, które dystansują je od masztu i na to obejmy przylutowane do podstawek. Kolory przypadkowe.

Myszor

Nie bądź taki skromny. Z zainteresowaniem śledzę Twoje poczynania i daję Ci słowo, że bym się nie zamienił. To już wolę lutować.
Awatar użytkownika
Andrzej1

Witam

To, że napisałem o krzywych kablach, to : "tak dla poddierżania razgawora".
Zdaję sobie sprawę ( widziałem ), że kable na jednostkach są położone różnie.
Najbardziej mnie rajcuje źródło takich cienkich kabli w teflonie lub silikonie.
Powiedz skąd one są. A, swoją drogą to ciekawe, jak pomalujesz teflon ?
Źle wróżę powłoce lakierniczej ( na kablach oczywiście ).

Z ukłonami
Andrzej Korycki

P.S.
Dla poddierżania razgawora :
Dwóch myśliwych jechało pociągiem relacji Moskwa - Władywostok.
Dzień pierwszy :
Patrzą w lewo - tajga, patrzą w prawo - tajga, milczą.
Dzień drugi :
Patrzą w prawo - tajga, patrzą w lewo - tajga, milczą.
Dzień trzeci :
Patrzą w lewo - tajga, patrzą w prawo - tajga, milczą.
Dzień czwarty :
Patrzą ...
Nagle jeden mówi : "A sobola Wy uże jeb...i .
- A za czem Wy sprasziwajete ?
- A tak dla poddierżania razgawora.
Awatar użytkownika
antosiek

No to tak dla dla poddierżania razgawora :
Kabelki na maszcie to recykling. Nie pamiętam do końca z czego ta płyta gniazd pochodzi ale podejrzewam, że mógł to być formater od przewijaka (pamięci taśmowej). Z tych kabli już korzystałem i Humbrol sobie radził.
Coś im się gibnęło w ustawianiu gniazd. Pewnie dodatkowe stanowisko było na taśmie do subtelnego wyginania nóżek. I dlatego wtedy nie było bezrobocia. :P Jeden spieprzył to drugi poprawiał.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej1

Dzięki śliczne Andrzeju.

Fotki gustowne, choć to tło ... :) .
Już wiem skąd są kable, tylko nie wiem gdzie jest żródło.
Będę musiał po jakiś komputerowych szrotach pochodzić.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
antosiek

Górna część masztu pomalowana. Jasnoszary półmat Humbrola. Podlutowane wszystkie żarówki. Z siedmiu lamp na maszcie pięć posiada mufy przyłączeniowe. To te lampy z czarnymi kablami. Dlaczego pozostałe dwie nie, pojęcia nie mam. Udało się wszystko bezkonfliktowo połączyć i co miało działać to działa, czyli świeci. Na górze jest jedna czerwona, reszta białe. Zresztą co tu pisać. Zdjęcia wszystko pokazują.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Zgadzam się w 100% z autorem. Co tu pisać ? Zdjęcia wszystko pokazują.

Na naszych oczach powstaje model o którym w przyszłości zapewne będzie głośno na czołowych zawodach modelarskich rangi międzynarodowej.
Andrzeju ja jednak jak pisałem wcześniej: nie mogę się doczekać tej części relacji gdzie zademonstrujesz nam swoje rozwiązania napędu radaru ;) .
ODPOWIEDZ