DENEB Rostock - statek badawczy
- jeskom
Re: DENEB Rostock - statek badawczy
Dzisiaj na szybko dłubnąłem właz znajdujący się na wieży dźwigu (narazie nie doklejony). Łuki włazu wykonałem w następujący sposób: Na tokarni utoczyłem kółko. potem podzieliłem je na pół i między nimi wkleiłem pasek plejstiku. Otwory (na zdjęciu te przezroczyste pół-kropki) zapaćkałem klejem i po wyschnięciu wyszlifowałem na gładź. potem po kolei doklejałem reszte pierdoł (nity robione igłą).
- jeskom
A teraz pytanie z serii: co to za dziadostwo i do czego służy. Proszę doświadczonych o wyjaśnienie bo tego mam sporo i nie wiem do czego służy
- Załączniki
-
- 8004_1.JPG (44.81 KiB) Przejrzano 6022 razy
-
- 8005_2.JPG (53.03 KiB) Przejrzano 6022 razy
-
CZesc Jeskom
Odpowietrzenia zbiorników. Chyba na tabliczce oznaczającej jest L? Tank-2. Przy napełnianiu zbiorników nagromadzone powietrze musi mieć gdzieś ujście a nie sprężać się. To jest jedna z wielu rodzajów głowic odpowietrzających.
pozdr
Odpowietrzenia zbiorników. Chyba na tabliczce oznaczającej jest L? Tank-2. Przy napełnianiu zbiorników nagromadzone powietrze musi mieć gdzieś ujście a nie sprężać się. To jest jedna z wielu rodzajów głowic odpowietrzających.
pozdr
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2014, 20:37 przez Krzysztof1976, łącznie zmieniany 2 razy.
- jeskom
ej faktycznie...to może być to, bo ten statek nie ma tych płetw stabilizujących co kutry mają tylko jest automatycznie stabilizowany zbiornikami balastowymi...Dzięki krzysztof1976
-
Balastowanie nie ma nic wspólnego z tymi odpowietrzeniami. One poprostu muszą być niezależnie od wszystkiego.
- jeskom
drobna pierdołka dołączyła do reszty i czeka na ostateczne malowanie.
- kejsi
Widzę, że w waszych modelach te detale są dość skomplikowane i bardzo precyzyjne. Fajna robota.
- jeskom
Mało czasu na modelowanie, oj mało...ale nieco zacząłem wieczorami toczyć. Tym razem głośniki zewnętrzne (ok 15 szt.). Dł.5mm, śr. max 4,5mm. Na zdjęciu narazie widać dwie sztuki. Całość składa się z 2 elementów + mocowanie do ścian które dojdzie w późniejszym terminie. Ponieważ brakuje odpowiedniej średnicy mosiądzu, postanowiłem wytoczyć je z prętów stalowych znajdujących się w starych drukarkach, tonerach. Pięknie się je obrabia.
- jeskom
Do kolekcji doszły wytoczone koła ratunkowe. Z polistyrenu 2mm grubości. po pomalowaniu dojdą kolejne pierdołki do nich.
- jeskom
Powoli szykuje nadbudówkę pod malowanie. Wstępnie szlifowanie wykonane, założyłem poręcze, rynny, i zrobiłem przymiarkę drewnianego pokładu na balkonie.