DENEB Rostock - statek badawczy

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
futaba
Kontakt:

Re: DENEB Rostock - statek badawczy

Post autor: futaba »

Robota prima sort, bardzo mi się podoba. Chciałbym kiedyś zobaczyć ten model na zawodach.
Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
Awatar użytkownika
jeskom

Post autor: jeskom »

Wziąłem się ostatnio za malowanie pierdołek. Małe elementy są na gotowo, natomiast maszt ma narazie jeden z 3 kolorów.
Załączniki
DSC_0478.JPG
DSC_0475.JPG
DSC_0474.JPG
DSC_0473.JPG
DSC_0472.JPG
DSC_0469.JPG
DSC_0469.JPG (170.67 KiB) Przejrzano 6836 razy
DSC_0468.JPG
Awatar użytkownika
jeskom

W tym tygodniu otrzymałem od Romanova wypaloną laserem sklejkę formatu A5 do urządzenia formowania próżniowego (główna płytka z otworami). Resztę sobie dociąłem brzeszczotem i oto powstała moja maszynka. Zastosowałem również kawałek rurki od zlewu, która doskonale średnicą pasuje do rury od odkurzacza. Montaż na śrubkę.
Załączniki
DSC_0483.JPG
DSC_0486.JPG
DSC_0484.JPG
Awatar użytkownika
jeskom

Maskuje kadłub od jakiegoś czasu i mam spore problemy z maskowaniem okien okrągłych, które są białe - czyli w innym kolorze jak reszta.
Tak wygląda oryginał:
15IMAG0098.jpg

1F1000028.JPG

A tak wygląda po dniu taśma maskująca w moich oknach (już pomalowanych na biało). Poprostu odłazi od reszty:
20140904_200625.jpg

Ale wpadłem na pomysł jak sobie z tym poradzić. Użyłem zamiast taśmy maskującej zatyczki BHP do uszu. Są ze specjalnej pianki która sama się dopasowuje do otoczenia, co w moim przypadku sprawia że ładnie dopasowuje się do wnętrz okien:
20140904_200712.jpg

20140904_200733.jpg

Może ten materiał komuś również ułatwi tego typu maskowanie.
Awatar użytkownika
Darek05

Post autor: Darek05 »

Cześć !
Muszę pogratulować precyzji wykonania, mam też pytanie jakimi farbami to malujesz, chodzi mi konkretnie, jakiej marki, ja swój model malowałem farbami Humbrol i teraz trochę żałuję.
Pozdrawiam Darek
Awatar użytkownika
jeskom

Do malowania używam podkładu MOTIP (daje najcieńszą powłokę podkładową z dostępnych podkładów na rynku). Sama farba to akryl samochodowy (teraz mam chyba o nazwie RAL). Blisko mnie jest mieszalnia farb zwykłych i samochodowych i tam kupuję.
Stosunek farby:utwardzacza:rozpuszczalnika(opóźniacza) to 5:10:1 (z takiego korzystam z doświadczenia).

Maluje się super ale zalecane jest aby po rozrobieniu farby po testować gdzieś na kawałku plejstiku czy udało się dostosować odpowiednią gęstość do malowania aero (po paru razach nabiera się wprawy). Farba po pomalowaniu schnie ok 24h (taki bezpieczny okres aby potem można było miziać paluchami i zrywać maskowanie).
Kolega rychenko malował ostatnio farbkami GUNZE seria C (chyba). Widziałem osobiście efekty i też super wygląda.
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

jeskom pisze:Do malowania używam podkładu MOTIP (daje najcieńszą powłokę podkładową z dostępnych podkładów na rynku). Sama farba to akryl samochodowy (teraz mam chyba o nazwie RAL).
...
Kolega rychenko malował ostatnio farbkami GUNZE seria C (chyba). Widziałem osobiście efekty i też super wygląda.

Dziędoberek
Przepraszam, że się "ftrancem", ale RAL to paleta barw a nie nazwa typu farby.
Większość farb ma oznaczenie RAL.

Za Wikipedią :

Dla RAL CLASIC :

Oznaczenie składa się z napisu "RAL" i czterech cyfr:
RAL 10xx – grupa odcieni żółtych
RAL 20xx – grupa odcieni pomarańczowych
RAL 30xx – grupa odcieni czerwonych i różowych
RAL 40xx – grupa odcieni purpurowych i fioletowych
RAL 50xx – grupa odcieni niebieskich
RAL 60xx – grupa odcieni zielonych
RAL 70xx – grupa odcieni szarych
RAL 80xx – grupa odcieni brązowych
RAL 90xx – grupa odcieni białych i czarnych

Istnieje też bardziej rozbudowany RAL DESIGN.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
mjg

Post autor: mjg »

Witam!
Też się "ftrancem", RAL to standard niemiecki używany od pocz. XXw. (jeśli mnie skleroza nie myli) we flocie, lotnictwie i wojskach lądowych. Dobrze jest poznać jakim numerem był malowany oryginał to łatwiej odtworzyć później malowanie modelu. Amerykanie mają z kolei swój FS - Federal Standard.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jeskom

To może uproszczę wypowiedź. Nie znam dokładnej firmowej nazwy farb akrylowych które mieszają w tym sklepie, natomiast mieszali ze wzornika RAL. Dla mnie to poprostu zwykła farba akrylowa do aut.
Awatar użytkownika
jeskom

No i można powiedzieć że to co najgorsze jest za mną. Zdjąłem maskowanie z malowanego kadłuba nad którym tyle walczyłem (jak się lakierni nie ma tylko zwykły garaż to potem trzeba poprawiać jak jakiś paproch czy robal wyląduje na świeżej farbie). Jest kilka drobnic do poprawki ale to już igłą można skorygować. Ogólnie jestem mocno zadowolony ze swojej pracy, porównując problemy jakie miałem przy malowaniu jachtu IRA.
Oto kilka zdjęć:
DSC_0002.JPG

DSC_0003.JPG

DSC_0007.JPG

DSC_0008.JPG

Lakier na zdjęciach ma plamy i wygląda na połysk, ale zapewniam że na żywo przedstawia piękny półmat.

Pokład zimą będzie obklejony deseczkami jasnego forniru. Teraz muszę zrobić ściany pokładu dolnego aby móc dalej malować pokład górny, na który nachodzi nadbudówka...
ODPOWIEDZ