SSN688 1:700

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
antosiek

Re: SSN688 1:700

Post autor: antosiek »

Gratuluję nabytku (silniczka) . Mam identyczny w Halnym do napędu radaru. Trochę drogi, ale cóż.
A w ogóle to masz niezłego zajobka :D i nie koniecznie małego. Że doprowadzisz projekt do końca nie mam żadnych wątpliwości. A na oczkach to ile już dioptri?
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Dziędobry Andrzeju (Antosiek) i Ty Kogowiczu oraz przygodny widzu.

Z tymi dioptriami to sprawa mocno niejasna jest. Mam wszystkie wady wzroku poza ślepotą całkowitą.
Od małego byłem krótkowidzem, teraz na starość to dioptrie spadują, ale wzrok się nie poprawia.
Wszystko wykonuję korzystając z lupy nagłownej na oboje oczu x4. Mam jeszcze taką (jak okulary)
ale na jedno oko x8. W szufladzie, tak na wszelki wypadek, leży mikroskop piórowy x16 i x32.
Same potęgi dwójki jak na programistę przystało.

Oto wszystkie składowe zbiornika prawie gotowe do montażu. To prawie oznacza, że już po
zrobieniu zdjęcia okazało się, że nie ma wyżłobień w rurkach na wlot wody.
Zara je doriezam.
01.JPG

Może nie dość jasno napisałem po co to wszystko robię. Otóż są to części składowe
zbiornika balastowego służącego do zanurzania i daj Panie Boże, wynurzania modeliku.
Cały zbiornik w założeniu ma wyglądać tak :
Zbiornik.JPG

Nie ma miejsca na dwa silniki, więc z trymowania nici, ale namiastkę chcę zapewnić
za pomocą dwóch tłoczków, które będą nabierały wodę w dwie strony od przybliżonego
środka wyporu modelu.

Z ukłonami
Andrzej Korycki

P.S.
To że modelik będzie pływał jest dla mnie oczywistym. A czy da radę się zanurzyć i wynurzyć
to dopiero zobaczymy.

Przypomniało mi Się
Po zastanowieniu, wyszło, że w ściankach ograniczających muszą być otwory, które
pozwolą na swobodny wpływ i wypływ powietrza z części suchej zbiorników.
W dużym modelu było dość otworów a tu powietrze wyssie smar z łożysk. Dziurki są więc
obowiązkowe.
Awatar użytkownika
jarekwo

Post autor: jarekwo »

Witam Andrzeju,
a gdyby tłoczki w cylindrach zamontować niesymetrycznie? Tzn rufowy przesunięty 2 mm w kierunku dziobu? Nie ogarniam całości Twojego okrętu ale to pozwoliłoby chyba na zanurzanie dziobem a potem na swobodne "kiwanie" dziób/rufa.
Awatar użytkownika
jarekwo

Tylko żeby to działałoby musiałbyś mieć chyba jedną śrubę z gwintem prawym lub lewym a nie jak teraz z jednej strony prawy z drugiej lewy. Co oczywiście oznaczałoby stratę kupy czasu na jej wyprodukowanie ale z drugiej strony doświadczenie bezcenne:D

Ps. to bzdura. Pozwoliłoby to na trymowanie ale przecież nigdy by się nie zanurzył/wynurzył. Za szybko napisałem. Trzeba by mieć trzeci zbiornik balastowy a nie ma miejsca. Muszę to przemyśleć...
Ostatnio zmieniony 05 sty 2013, 16:45 przez jarekwo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Andrzej1

Dzień dobry

Oglądałem sobie przez lupę elementy sprzęgła i stwierdziłem, że tak nie może być.
Rurki były dopasowywane do wałów przez zagniatanie. Pod lupą wyglądało to fatalnie.
Wytoczyłem stosowną telujkę i po zlutowaniu okazało się, że nie jest dobrze.
A że lutowanie było dość męczące i miałem perspektywę przynajmniej dwóch jeszcze, to
z tekstolitu wykonałem sobie takie oto :

przyrzad.JPG

Trzymadełka trochę nie wyszły ale trzymają i to jest najważniejsze. Byłoby dobrze gdyby
jeszcze były przezroczyste, ale nie można mieć wszystkiego.
Toto umożliwia precyzyjne zestawienie detali i lutowanie bez obawy o poparzenie palców.
Teraz tulejki są z jednej strony bez otworu i można spokojnie lutować bez obaw o zalanie cyną.
A oto efekt :

sprzeglo.JPG
sprzeglo.JPG (59.5 KiB) Przejrzano 5554 razy

Z ukłonami
Andrzej Korycki

P.S. [EDIT]
Jarku. Napędzane to będzie JEDNYM, JEDNYM silnikiem. Jeden tłoczek musi posuwać się
w kierunku dziobu, a drugi w kierunku rufy okręciku, przy zanurzaniu, przy wynurzaniu odwrotnie.
Śruba musi być taka jaka jest : rzymska.
O żadnym kiwaniu za pomocą balastu nawet nie marzę.
Awatar użytkownika
jarekwo

Równocześnie pisaliśmy :) Chyba w totka trzeba grać skoro po tylu dniach w tych samych minutach kontynuowaliśmy relację/dyskusję :)

Ps.
Andrzeju- trzeba mieć fantazję :) Wiem, że to niewykonalne JEDNYM silniczkiem ale Polak potrafi :D
Wierzę w Ciebie
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Post autor: Sebastian.M »

A może by tak :)
Pozdrawiam
S.M
Załączniki
koga 2.jpg
koga 2.jpg (12.43 KiB) Przejrzano 5491 razy
Awatar użytkownika
Andrzej1

Dobry wieczór

Nie rozumiem, ale ja stary jestem. Do czego takie sprzęgło (przegub) ? Ono duże i cięzkie jest.
Ja mam ograniczenie około 20g na wszystko w środku.
A poza tym :
http://www.koga.net.pl/phpbb3/bridge/fi ... d=5556&t=1
http://www.koga.net.pl/phpbb3/bridge/fi ... d=5555&t=1

Zdjęcia ze strony 93 relacji o SSN688. Post z 9 sierpnia 2011r.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Andrzej1

Dzień dobry

Przed zamontowaniem tego co zamontowane być musi, należy doprowadzić kadłub
do używalności. Na dziobie już wkleiłem igłę, probowałem zrobić to samo na rufie.
Powód działania : obie części kadłuba są nieco przekoszone. Pewnie też mieli kuchę z kopytem.
Zanim to wyszlifuję na gotowo, to obie części muszą być ustalone względem siebie.
Wytoczyłem tulejkę fi1.2mm o długości 1.5mm i średnicy wewnętrznej pasującej idealnie
do igły 0.6mm. Niestety igła nie dawała się wkleić. Za mała powierzchnia styku z polistyrenem
kadłuba. Musiałem z nierdzewki wytoczyć takie cóś :
kolek.JPG
kolek.JPG (45.24 KiB) Przejrzano 5247 razy

Jest to pierwsze moje toczenie z nierdzewki. W realu wygląda dduużżoo lepiej.
Użyłem w końcu tego dłuższego wałeczka, po odpowiedniej obróbce.
Umieszczony w kadłubie wygląda tak :
kolek1.JPG

I jeszcze z drugiej strony :
kolek2.JPG
kolek2.JPG (27.77 KiB) Przejrzano 5247 razy

Przy okazji ułamałem pionowy ster. NIe wiem czy go przykleić po prostu, czy
zrobić obrotowy ? Jeszcze się waham jak ten baca.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Andrzej1 pisze:Przy okazji ułamałem pionowy ster. NIe wiem czy go przykleić po prostu, czy
zrobić obrotowy

To przeznaczenie:) O toczeniu się nie wypowiadam i przeznaczeniu tez. Brak doświadczenia;)
ODPOWIEDZ