Chce pobawić się modelem holownika rzecznego . Jest to model zestawu firmy
„ Modelarstwo BORA „ z Kielc produkcja jeszcze z 2002 roku . Z oryginalnego zestawu dostałem jedynie kadłub wykonany z włókna szklanego , ale bez pokładu oraz jeden arkusz rysunków . Wygląda to tak ;
Holowniki te , o ile mi wiadomo były budowane we Wrocławiu do Chile . Kilka sztuk musiało zostać w europie bo znalazłem parę zdjęć tych holowników . To co mam to trochę mało ale liczę na pomoc kolegów .
Pomysł na ten model wziął się z chęci wypróbowania techniki cięcia i obróbki elementów laserem .
Zrobiłem próbę drzwi do sterówki łącznie z imitacją desek , wyszło to tak ;
Drzwi wypaliłem z polistyrenu 1,5 mm . Wgłębienia mają 0,4 mm .
Myślę że po pomalowaniu i przetarciu suchym pędzlem będzie wyglądało dobrze . Tego typu jednostki ciężko pracowały i były bardzo z fatygowane . Przyjąłem że powierzchnie drewniane poza pokładem były malowane farbą .
Prace rozpocząłem od zlecenia wycięcia elementów z polistyrenu o grubości 2 mm .
Wyszło to tak ;
Elementów jest trochę więcej bo równolegle robię kadłub modelu żaglowego .
Na razie skleiłem i wstępnie zaszpachlowałem nadbudówkę .Oraz mały pokład rufowy , który w oryginale jest metalowy przykryły gretingiem .
Kadłub żaglówki nabrał kształtów ;
Tyle na dziś , pozdrowienia Edward
Holownik rzeczny
-
Re: Holownik rzeczny
Witam .
Trzeba było tak od razu a nie teoretyzować !
Świetny ten holowniczek . Bardzo lubię holowniki ale nie umie ich budować .
No to do dzieła i pokazuj jak powstaje ten śliczny holowniczek .
Powodzenia .
Trzeba było tak od razu a nie teoretyzować !
Świetny ten holowniczek . Bardzo lubię holowniki ale nie umie ich budować .
No to do dzieła i pokazuj jak powstaje ten śliczny holowniczek .
Powodzenia .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- ryszardw
Przesympatyczny holownik.Szkoda tylko ze tak mało materiałów.Może masz jakieś bliższe informacje.W jakich latach budowany i jaki symbol jednostki.Ze skanu trudno odczytać.Gdzieś powinny być jego plany.R
- Romanov
Witam tak nie co przy okazji pytanie:
Czy daje sie bez problemu wycinać laserem hipsa ?, czy po wypalaniu krawędzie są w miare gładkie czy tez nadtopione ? Sam mam okazje korzystać z cięcia laserem ale ostrzegano mnie że przy precyzyjnych detalach hips sie topi i deformuje. Będę wdzięczny za wszelkie info w tym temacie.
Czy daje sie bez problemu wycinać laserem hipsa ?, czy po wypalaniu krawędzie są w miare gładkie czy tez nadtopione ? Sam mam okazje korzystać z cięcia laserem ale ostrzegano mnie że przy precyzyjnych detalach hips sie topi i deformuje. Będę wdzięczny za wszelkie info w tym temacie.
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
-
Proponuje porozumieć się z tą firmą - chyba robią tego holowniczka - mogą pomóc. Pan Machała jest nader życzliwy http://www.modelmast.com/oferta_pol_redukcje.htm
Wietrzny Bosman
- rychenko
Witam
Bardzo ładny model się zapowiada jestem wielkim fanem Holowników zwłaszcza tych starych im większa” pokraka”
tym bardziej mi się podoba , szkoda ze masz takie tylko plany bez żadnej innej dokumentacji .
Bardzo ładny model się zapowiada jestem wielkim fanem Holowników zwłaszcza tych starych im większa” pokraka”

Pozdrawiam Ryszard
- jeskom
nono ładnie to wyszło
...ktoś ci wyciął to laserem czy masz własny sprzęt?

- Wojtass1818
Witam, zapowiada się ciekawa relacja. Odnosząc się do wypowiedzi kolegi dodam, że takie stare trampy mają swój niepowtarzalny urok
Mam wobec tego prośbę. Udostępni mi ktoś namiary albo udostępni bezpośrednio plany takiego holownika rzecznego ( każdy inny też mile widziany). Dołączy do kolejki modeli na następne lata.
Pozdrawiam serdecznie.

Pozdrawiam serdecznie.
Tutaj robię zakupy: http://izmod.pl/
- Joker 2
Co do obróbki laserem to faktycznie są podtopienia zwłaszcza od strony wypalania .
Wszystko zależy od siły lasera i prędkości wypalania „ posuwu „ . Pierwsze próby były bardzo nie ciekawe .
Obecnie jakoś to wychodzi .
Załanczam zdjęcie nadbudówki , otwory są poprawione nożem , tok to wychodzi .W przyszłym tygodniu odbieram wypalone elementy sterówki to dokładnie obfotografuje i opisze .
Pozdrowienia Edward
Wszystko zależy od siły lasera i prędkości wypalania „ posuwu „ . Pierwsze próby były bardzo nie ciekawe .
Obecnie jakoś to wychodzi .
Załanczam zdjęcie nadbudówki , otwory są poprawione nożem , tok to wychodzi .W przyszłym tygodniu odbieram wypalone elementy sterówki to dokładnie obfotografuje i opisze .
Pozdrowienia Edward
- rychenko
Witam
Moim zdaniem ta metoda nie daje porzadanego efektu i wręcz sprawia ze wykonanie elementów wyciętych laserem tylko przysparza dodatkowej pracy chociażby ze szpachlowaniem łączy, polistyren na tyle dobrze daje się ciąć i obrabiać zwykłym nożykiem Olfa ze chyba bez sensu jest konieczność dawania gdzieś tego do wycięcia sporządzania dodatkowych rysunków jak i płacenie za ta obróbkę.
Moim zdaniem ta metoda nie daje porzadanego efektu i wręcz sprawia ze wykonanie elementów wyciętych laserem tylko przysparza dodatkowej pracy chociażby ze szpachlowaniem łączy, polistyren na tyle dobrze daje się ciąć i obrabiać zwykłym nożykiem Olfa ze chyba bez sensu jest konieczność dawania gdzieś tego do wycięcia sporządzania dodatkowych rysunków jak i płacenie za ta obróbkę.
Pozdrawiam Ryszard