Aziz

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grzegorz75

O:Aziz

Post autor: grzegorz75 »

Wszystko przez Ryśka Wu :) , przećwiczył mnie tymi osłonami , no i je żem zrobił . Turbo masakra!!! , zostało mi parę detali raptem , bo parę też już zrobiłem ekstra . Kurde , nawet mi się to podoba , mnóstwo godzin na to poświęciłem . Pytanie me jest takie , co byście zaproponowali , żeby nawinąć na bębny , jakie linki . Skala modelu to 1/50 . Możecie coś zasugerować . Widać je tam na zdjęciach oryginału które wstawiałem . Najchętniej z linkiem do sklepu w którym kupić :) :) :)

Pozdrawiam Was okropnie :)
http://www.iik.suzuki.pl/
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Widziałem jak wędkarze używają linek stalowych plecionych~ 0,4mm na przepony.Moze takie by pasowały .A jak nie to stylonowe szare pociągnięte woskiem.R.
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

W sklepach żeglarskich jest całe mnóstwo linek i sznureczków. One są nylonowe, ale może by się nadały ?
Inna możliwość, to sklepy ze sprzętem do wyszywania ... .
Mam catgut ale splot nie ten.
Jak to przeczytałem, to mi wyszło, że dużo słów mało konkretów - wybacz Grzegorzu.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Nawiń coś takiego ładna stalowa plecionka :
http://www.modelnet.pl/products/53/p/834
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Link do sklepu :) :

Obrazek

1 - linka nylonowa
2 - dratwa szewska
3 - catgut
4 - mocna nitka syntetyczna
Jak coś Ci odpowiada, to masz. Czy muszę dodawać, że zdjęcie na papierze milimetrowym (nie miałem niebieskiego) ? Chyba nie. To i nie dodaję.
Z ukłonami
Andrzej Korycki

Widziałem jeszcze taki szpagat :

Obrazek

Prawda, że ładny ? Tyle, że się nie nada :P .
Awatar użytkownika
Paliwiak1

Post autor: Paliwiak1 »

Witaj Grzegorzu

Linki stalowe możesz dostać w sklepach z częściami rowerowymi :P tylko nie wiem czy grubości będą ci odpowiadać, ale nie są one aż takie grube.
Z poważaniem Paliwiak
Awatar użytkownika
Pees
Lokalizacja: {"name":"Cz\u0119stochowa","desc":"Cz\u0119stochowa,powiat cz\u0119stochowski,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.8089997",&

Post autor: Pees »

Witaj Grzegorzu75, moja propozycja to linki stalowe do modeli lotniczych na uwięzi, są plecione i chyba oksydowane bo nie rdzewieją, są dosc cieńkie i wytrzymałe.
Na przykład taka : http://www.gamahobby.com/x_C_I__P_5517074.html
Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Andrzej1 napisał:
Widziałem jeszcze taki szpagat :

Obrazek

Prawda, że ładny ? Tyle, że się nie nada :P .

Konesera poznasz zawsze i wszędzie ;]
Teos

Post autor: Teos »

Witajcie w Nowym Roku,
jako że jestem z branży pozwolę sobie na parę słów odnośnie hamulców. Te przewody to rzeczywiście hydraulika do sterowaniem hamulcem. Ja co prawda pływam na barce ale mamy na rufie windę która podobnie jak ta ma podwójne sterowanie hamulca - ręczne i hydrauliczne ze sterówki.Hamulec to opaska którą zaciska się na bębnie. Zwłaszcza w przypadku holownika sterowanie windą ze sterówki jest wskazane ze względów bezpieczeństwa.
Jeżeli chodzi o linę to np. w sklepie żeglarskim kupisz najcieńszą stalówkę nierdzewną o grubości 1 czy 2 mm. Po rozpleceniu wyciągasz ze środka tzw. duszę i masz naprawdę cienką, nierdzewną linkę stalową.
Nie wiem tylko czy nie za cienką ??
Ze zdjęć wynika że na bębnie na szerokość mieści się 18-20 zwojów liny. Podziel szerokość bębna w modelu przez ta wartość i będziesz wiedział jakiej grubości linę potrzebujesz.
Pozdrawiam i dołączam do rzeszy zazdrośników - też tak bym chciał....
Pozdrawiam serdecznie

Tadeusz "Teos" Jankowski

www.zegluga.info
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

Dziękuję wszystkim współmodelarzom i współforumowiczom :) za wszelakie doradztwo . W grę wchodzi jednak linka w postaci jakieś dratwy , kutwy lub jakieś innej dratwy :) jak rzecze Rysiek Wu i Andrzejek z numerem jeden , albo linka miedziana . Linki stalowe mam z RB model , ale kunia z rzędem temu , który nawinie jednomilimetrowej grubości stalową linkę na bęben o średnicy dwóch centymetrów . Ja tego nie potrafię i mój kolega współmodelarz z kartonowego worka też próbował i tego czynu nie dokonał . Przypomniał mnie się on i jego relacje czołgowe , dokopałem się we forumie i znalazłem!!! .
Linka miedziana którą nawinął na kartonowe bębny , prawie nie sprężynuje i układa się jak plastelina :

Obrazek

Źródło foto internet : http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=11950&postdays=0&postorder=asc&start=10

Linki są firmy Eureka :

Obrazek

Jutrzejszym popołudniem będę miał je w reku i zobaczymy co z tego wyjdzie .

Teos , dziękuję za informacje na temat hydrauliki hamulców . Takie rozwiązanie mi nawet pasuje , będzie mi łatwiej to odwzorować :)
http://www.iik.suzuki.pl/
ODPOWIEDZ