NORDKAP Billing Boats
- ryszardw
O:NORDKAP Biling Boats
No to nocne pływanie tuż tuż..Fajne te światełka i jeszcze dźwięk.Czym impregnujesz sklejkę przed szpachlowaniem.R
- Pees
- Lokalizacja: {"name":"Cz\u0119stochowa","desc":"Cz\u0119stochowa,powiat cz\u0119stochowski,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.8089997",&
Maluję ją podkładem samochodowym i szlifuje, nie stosowałem jakiegoś impregnatora, ale może to błąd :S
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam
Bez impregnacji, z tego co czytałem, nie ma co marzyć o długowieczności modelu pływającego.
Może teraz spróbuj od lewej strony rozcieńczonym caponem, coby wnikał głeboko.
Ze dwie warstwy. Pierwsza rozcieńczony 1/1 i druga 1/0.5.
Albo zaraz się odezwie ktoś, kto ma w tym większe doświadczenie niż ja.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Edit
W tym samym momencie napisał Ryszard. To ja się przestaję mądrzyć.
Bez impregnacji, z tego co czytałem, nie ma co marzyć o długowieczności modelu pływającego.
Może teraz spróbuj od lewej strony rozcieńczonym caponem, coby wnikał głeboko.
Ze dwie warstwy. Pierwsza rozcieńczony 1/1 i druga 1/0.5.
Albo zaraz się odezwie ktoś, kto ma w tym większe doświadczenie niż ja.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Edit
W tym samym momencie napisał Ryszard. To ja się przestaję mądrzyć.
- ryszardw
Ja używam najzwyklejszego Caponu.Maluję kilka razy ale wcierając nasączoną szmatką ,przecieram papierem i wtedy szpachluję i maluję.Wychodzi lepiej i nie widać faktury drewna.R.
- Pees
- Lokalizacja: {"name":"Cz\u0119stochowa","desc":"Cz\u0119stochowa,powiat cz\u0119stochowski,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.8089997",&
Dziękuję bardzo za porady, zaraz w poniedziałek będe szukał tego specyfiku, mam tylko nadzieję że jeszcze nie wszystko stracone. Człowiek sie uczy całe życie.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
- Pees
Mam pytanie, czy zamiast tego Caponu mogę użyć lakieru nitro bezbarwnego? bo mam go całą puszke litrową?
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
- Jarek
Capon to lakier nitro bezbarwny tzw. podkładowy. Ma tą właściwość, że zabezpiecza drewno przed zmianą koloru w wyniku starzenia lub innymi pokryciami lakierniczymi. Wczytaj się na puszce, bo może to capon. Nie ma problemu z jego zakupieniem, bo dostepny w każdym sklepie z farbami, lub w hipermarketach budowlanych. Jeżeli masz lakier nitro wierzchni, to raczej zrezygnuj z niego, bo zazwyczaj one są błyszczące, a to jest nie wskazane do malowania modeli.
- Pees
Wybrałem się do piwnicy i przyniosłem puszkę tego lakieru, okazało się że jest to Kapon-Super produkcji
Polifarb Dębica. :)
Tak więc troszkę grosza się oszczędzi :)
Polifarb Dębica. :)
Tak więc troszkę grosza się oszczędzi :)
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
- Pees
Witam serdecznie po dosć długiej przerwie.
Niestety pojawił sie problem z kadłubem, przez te upały wakacyjne i dużą wilgotność powietrza, pojawiły się małe pęknięcia na powierzni kadłuba. Nie wiem co z tym zrobić, czy można to podleczyć malując kadłub jakimś gęstym lakierem który wypełni te małe szczeliny, czy zedrzeć farbę i kłaść matę z żywicą?
Niestety pojawił sie problem z kadłubem, przez te upały wakacyjne i dużą wilgotność powietrza, pojawiły się małe pęknięcia na powierzni kadłuba. Nie wiem co z tym zrobić, czy można to podleczyć malując kadłub jakimś gęstym lakierem który wypełni te małe szczeliny, czy zedrzeć farbę i kłaść matę z żywicą?
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
- Tomasz_D
Co byś nie zrobił to i tak może się to okazać środkiem poprawiającym sytuację z pękaniem poszycia tylko na jakiś czas. Jeśli nie jest problemem położenie żywicy z matą to jest to jakieś rozwiązanie ale liczyć się musisz z tym że przybędzie ci troszkę na szerokości, jeśli nie stanowi to problemu to chyba jest to jedyne rozsądne rozwiązanie. Na przyszłość polecam jednak całkowite zastąpienie drewna choćby polistyrenem.