Witam
Gustowne te armaty, tylko dlaczego te 127mm nie mają dziur w lufach ?
Z ukłonami
Andrzej Korycki
P.S.
Wybrałeś już aparaturę ?
De Grasse
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
- Paliwiak1
O:De Grasse
Witam
Niestety nie byłem w stanie wywiercić otworków gdyż przy próbach albo nie mogłem wytoczyć stożków albo wywiercić otworków żeby nie zniszczyć lufy. Pozostało mi tylko pomalować na koniec czarną farbą.
Jeszcze nic ciekawego nie znalazłem, ale co nieco dowiedziałem się z kogi.
Mam prośbę do kolegów, czy moglibyście mi napisać, co dokładnie potrzebuje, ale w stylu Np. nadajnik szt.1 kwarce szt.?? i resztę.
Z poważaniem Paweł G.
Niestety nie byłem w stanie wywiercić otworków gdyż przy próbach albo nie mogłem wytoczyć stożków albo wywiercić otworków żeby nie zniszczyć lufy. Pozostało mi tylko pomalować na koniec czarną farbą.
Jeszcze nic ciekawego nie znalazłem, ale co nieco dowiedziałem się z kogi.
Mam prośbę do kolegów, czy moglibyście mi napisać, co dokładnie potrzebuje, ale w stylu Np. nadajnik szt.1 kwarce szt.?? i resztę.
Z poważaniem Paweł G.
Z poważaniem Paliwiak
- Andrzej1
Witaj Pawle
Potrzebujesz :
1. Komplet nadajnik i odbiornik minimum dwukanałowy. Najczęściej już będzie z kwarcami.
Tu masz do wyboru pasma 27, 35 i [Edit]40 Mhz. Każde będzie dobre. Aparaturę bierz firmową.
Czasem sklepy modelarskie sprzedają takie bez serw.
2. Regulator do silnika(ów). Jeżeli silniki połączysz równolegle to jeden.
Jeżeli każdy silnik osobno, to dwa regulatory. Jeżeli jeden regulator to mocniejszy.
Musisz znać napięcie zasilania silników i prąd znamionowy i zwarciowy.
3. Jedno serwo do steru.
Pamiętaj o bezpiecznikach na liniach zasilających silniki, aby Ci to z dymem nie poszło.
Jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić, bo zrozpaczony Paliwak1 jeszcze "gupot" narobi
za moją "światłą" radą.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Potrzebujesz :
1. Komplet nadajnik i odbiornik minimum dwukanałowy. Najczęściej już będzie z kwarcami.
Tu masz do wyboru pasma 27, 35 i [Edit]40 Mhz. Każde będzie dobre. Aparaturę bierz firmową.
Czasem sklepy modelarskie sprzedają takie bez serw.
2. Regulator do silnika(ów). Jeżeli silniki połączysz równolegle to jeden.
Jeżeli każdy silnik osobno, to dwa regulatory. Jeżeli jeden regulator to mocniejszy.
Musisz znać napięcie zasilania silników i prąd znamionowy i zwarciowy.
3. Jedno serwo do steru.
Pamiętaj o bezpiecznikach na liniach zasilających silniki, aby Ci to z dymem nie poszło.
Jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić, bo zrozpaczony Paliwak1 jeszcze "gupot" narobi
za moją "światłą" radą.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
- antosiek
Jak ma tylko pływać to 40Mhz FM. Zgodnie z przepisami. Namawiał bym na min. 4 kanały bo w razie czego łatwiej sprzedać.
Lepiej kupić działający komplet w sklepie, bo jak nie masz pojęcia to sobie nie poradzisz. I gwarancje masz. Z akumulatorami, ładowarką, zazwyczaj jest jeszcze jedno serwo.
Regulatory (regulator) patrz wyżej posty, ale musisz znać parametry silnika.
Lepiej kupić działający komplet w sklepie, bo jak nie masz pojęcia to sobie nie poradzisz. I gwarancje masz. Z akumulatorami, ładowarką, zazwyczaj jest jeszcze jedno serwo.
Regulatory (regulator) patrz wyżej posty, ale musisz znać parametry silnika.
- Slawek Kromer
witam
jeśli aparatura ma być do pływającego to tylko 40Mhz(pasmo 35Mhz jest zarezerwowane dla modeli lotniczych)Ilość kanałów od 4 w góre bo przy następnym modelu może być ich za mało(apetyt rośnie w miare jedzenia) reszte podał Andrzej1
jeśli aparatura ma być do pływającego to tylko 40Mhz(pasmo 35Mhz jest zarezerwowane dla modeli lotniczych)Ilość kanałów od 4 w góre bo przy następnym modelu może być ich za mało(apetyt rośnie w miare jedzenia) reszte podał Andrzej1
- Paliwiak1
Dziękuje wam za mądre rady i na pewno z nich skorzystam, bo powoli zaczynam to wszystko czuć :P
Jak będę miał coś konkretnego na oku to na pewno się jeszcze was doradzę, ale na razie musze rozpołowić kadłub i dokładnie spisać dane silników i je pomierzyć.
Z poważaniem Paweł G.
Jak będę miał coś konkretnego na oku to na pewno się jeszcze was doradzę, ale na razie musze rozpołowić kadłub i dokładnie spisać dane silników i je pomierzyć.
Z poważaniem Paweł G.
Z poważaniem Paliwiak
- Paliwiak1
Mam pytanie czy taka aparatura była by dobra dla mnie?
Pilot i odbiornik
Musiałbym do niej dokupić jeszcze Serwo i regulator tak??
Pilot i odbiornik
Musiałbym do niej dokupić jeszcze Serwo i regulator tak??
Z poważaniem Paliwiak
- Paliwiak1
Dzień dobry
W końcu coś się ruszyło przy De Grasse:)
Poniżej kilka prób postarzania dział. Mile widziane uwagi i porady, co poprawić lub jak zrobić żeby wyglądało jeszcze starzej. B)
Z poważaniem Paweł G.
W końcu coś się ruszyło przy De Grasse:)
Poniżej kilka prób postarzania dział. Mile widziane uwagi i porady, co poprawić lub jak zrobić żeby wyglądało jeszcze starzej. B)

Z poważaniem Paweł G.
Z poważaniem Paliwiak
- Andrzej1
Witaj
A już myślałem, że De Grasse poszedł na żyletki.
A co do robienia zacieków krwawych lub rdzawych, to specjalistą jest Grzegorz75.
On opisywał to w wątku o Calypso ( tak mi się wydawuje).
Wszystkiego dobrego po Wesołych Świętach.
Andrzej Korycki
A już myślałem, że De Grasse poszedł na żyletki.
A co do robienia zacieków krwawych lub rdzawych, to specjalistą jest Grzegorz75.
On opisywał to w wątku o Calypso ( tak mi się wydawuje).
Wszystkiego dobrego po Wesołych Świętach.
Andrzej Korycki
- Tomasz_D
Andrzej1 napisał:
Z tymi zaciekami wyglądać będzie jak w drodze na złomówkę.
...A już myślałem, że De Grasse poszedł na żyletki...
Z tymi zaciekami wyglądać będzie jak w drodze na złomówkę.