Witaj
Ta tabelka mowi o "wymiarach masztow w zaleznosci od rozmiaru modelu" :D
Konkretnie srednica (diametr) i dlugosci (dlinnosc)
Pozdrawiam
Smok_740 :P
De Grasse
- Smok_740
O:De Grasse
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
- Paliwiak1
Serdeczne dziękuje Ci Smok_740
Moje przypuszczenia szły bardziej w stronę grubości lin, ale teraz już wiem, o co chodzi.:laugh:
Moje przypuszczenia szły bardziej w stronę grubości lin, ale teraz już wiem, o co chodzi.:laugh:
Z poważaniem Paliwiak
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
Witaj Pawle
Moja znajomość J. Rosyjskiego jest taka sobie, a znajomość takielunku żaglowców żadna.
Tłumaczenie masz jakie masz. Ale Skrzydlate Orły Kogi z pewnością to poprawią.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
[Edit]
Wiem, że część pisze się razem, ale to po to, aby Paweł nauczył się "bukwów".
Bukwa - litera.
Moja znajomość J. Rosyjskiego jest taka sobie, a znajomość takielunku żaglowców żadna.
Tłumaczenie masz jakie masz. Ale Skrzydlate Orły Kogi z pewnością to poprawią.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
[Edit]
Wiem, że część pisze się razem, ale to po to, aby Paweł nauczył się "bukwów".
Bukwa - litera.
- Paliwiak1
- Paliwiak1
Dzień dobry
Mam pytanie może okaże się głupie, ale ja nie wiem jak ugryźć taki problem, a mianowicie poniżej zamieściłem rysunek luf dział 57 mm. Problem polega na tym, że są one bardzo małe a musze wykonać 10 szt. takich luf i nie wiem, z czego ani jaką techniką było by najlepiej je wykonać.:( Poza nimi mam jeszcze 8szt. do wykonania luf dział 127mm, ale te Bedze toczył z pręta aluminiowego o średnicy 5mm, bo taką mają średnice w najgrubszym miejscu i jest to najcieńszy pręt, jaki udało mi się dostać. Za wszelkie pomysły z góry serdecznie dziękuje.
P.S. skorupy dział 57 mm mam gotowe, ale żeby je zamknąć musze wykonać te lufy, bo mają być ruchome, ale to tak na marginesie żeby nie było, że nic nie robie:evil:
Z poważaniem Paweł G.
Mam pytanie może okaże się głupie, ale ja nie wiem jak ugryźć taki problem, a mianowicie poniżej zamieściłem rysunek luf dział 57 mm. Problem polega na tym, że są one bardzo małe a musze wykonać 10 szt. takich luf i nie wiem, z czego ani jaką techniką było by najlepiej je wykonać.:( Poza nimi mam jeszcze 8szt. do wykonania luf dział 127mm, ale te Bedze toczył z pręta aluminiowego o średnicy 5mm, bo taką mają średnice w najgrubszym miejscu i jest to najcieńszy pręt, jaki udało mi się dostać. Za wszelkie pomysły z góry serdecznie dziękuje.

P.S. skorupy dział 57 mm mam gotowe, ale żeby je zamknąć musze wykonać te lufy, bo mają być ruchome, ale to tak na marginesie żeby nie było, że nic nie robie:evil:
Z poważaniem Paweł G.
Z poważaniem Paliwiak
- Tomasz_D
Z tymi lufami to uderzaj do Piotrka http://www.master-model.pl/
- Andrzej1
Może spróbuj poszukać gotowców np. w RB Model.
Bo toczenie samemu takiego drobazgu, to kłopot.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
[Edit]
Tomasz_D był jak widać, pierwszy ze swoją propozycją. Na całe szczęście spóźniłem się nieznacznie. :).
Bo toczenie samemu takiego drobazgu, to kłopot.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
[Edit]
Tomasz_D był jak widać, pierwszy ze swoją propozycją. Na całe szczęście spóźniłem się nieznacznie. :).
- Paliwiak1
Dziękuje Panowie za odpowiedz
Spróbuje jeszcze jednego rozwiązania, które przed chwilą mi się nasunęło a mianowicie wytoczenie części szerszej a w miejscu gdzie jest średnica 1 mm zastosować pręt, bo przy takiej skali to i tak prawie nie widać przewężenia, ale jak się nie uda to skorzystam z porady Tomasz_D.
Jeszcze raz dziękuje
Z pozdrowieniami
Paweł G.
Spróbuje jeszcze jednego rozwiązania, które przed chwilą mi się nasunęło a mianowicie wytoczenie części szerszej a w miejscu gdzie jest średnica 1 mm zastosować pręt, bo przy takiej skali to i tak prawie nie widać przewężenia, ale jak się nie uda to skorzystam z porady Tomasz_D.
Jeszcze raz dziękuje
Z pozdrowieniami
Paweł G.
Z poważaniem Paliwiak
- Andrzej1
Taką lufę zrobiłem z igły 1mm w ciągu 3 minut.
Rozbijałem uciętym frezem dentystycznym.
W realu wygląda lepiej.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Rozbijałem uciętym frezem dentystycznym.

W realu wygląda lepiej.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
- Paliwiak1
Witam
W końcu zaczęło się coś dziać w mojej stoczni. Oto Kabestany szt.4 i obecnie jestem na etapie wykańczania reflektorów i dział, które zaczynają mnie denerwować ze względu na brak czasu możliwego do wykorzystania przy tokarce.
Z poważaniem Paweł G.
W końcu zaczęło się coś dziać w mojej stoczni. Oto Kabestany szt.4 i obecnie jestem na etapie wykańczania reflektorów i dział, które zaczynają mnie denerwować ze względu na brak czasu możliwego do wykorzystania przy tokarce.

Z poważaniem Paweł G.
Z poważaniem Paliwiak