SSN-688

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

O:SSN-688

Post autor: Andrzej1 »

Witam

Wyprodukowałem taki oto łącznik cięgien ( ten dalej na zdjęciu ).

Obrazek

Polutowałem, powierciłem, pogwintowałem otwory (M 1.2) i przymierzyłem do kadłuba. Okazało się, że jeżeli śrubki są prostopadłe do blaszki, to w żaden sposób nie jestem w stanie dobrać się do nich aby je pokręcić.
Druga wersja uwzględniała już dostęp do śrub. Te na górnej rurce śrubki są pionowe, te na środkowej, nieco odchylone od pionu, te na dolnej jeszcze bardziej. W ten sposób przy pionowym umieszczeniu łącznika i odstępie od innych elementów rzędu 1 cm można kręcić każdą ze śrub.
Łącznik był lutowany na szablonie.

Obrazek

Do deseczki przykleiłem kawałek papieru milimetrowego. Powierciłem otwory, w które wbiłem fragmenty zgiętych w L igieł lekarskich 1mm. Całość nie ruszała się i stanowiła wygodne imadło do lutowania (miękkiego).
Taka drobna kucha, ale nauczka, aby bardziej zwracać uwagę na późniejszą obsługę "wynalazków".

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Andrzej1

Witam

Próba szczelności i tym samym chwila prawdy zbliża się nieuchronnie.
Przed próbą muszę mieć umocowany wał. Wał pozycjonowałem za pomocą rurki aluminiowej o długości 1m. Odchyłki na boki i w pionie poniżej 0.5 mm na końcu ( dziobie okrętu ).

Obrazek

Kiosk też jest potencjalnie cieknący, więc musi być na swoim miejscu.
Za pomocą Dremela i wierteł dentystycznych wyjapałem dziurę o kształcie zbliżonym do kiosku.

Obrazek

Skręciłem go i tę połówkę, która będzie na stałe przykleiłem poxipolem.

Obrazek

Teraz wzmocniłem czterema warstwami szmaty 120 kadłub w okolicach kiosku
i czekam aż zwiąże.

Obrazek

Z ukłonami
Andrzej Korycki

P.S.
Jak widać kupiłem niebieski brystol, ale mały cóś jest on.
Awatar użytkownika
Paliwiak1

Post autor: Paliwiak1 »

Witam Andrzeju

Coraz ładniej wygląda ta twoja krypa już nie mogę się doczekać jak zdasz relacje z pierwszego testu wodnego.:evil:

Z pozdrowieniami Paweł G.
P.S. wymyśliłeś już jak schowasz śruby na nadbudówce??:whistle:
Z poważaniem Paliwiak
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

fajny brystol, tylko za krótki :evil: :woohoo:

p.s. żartuję, oczywiście
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
Andrzej1

No wiem, że brystol fajny, ale ta cena 3,50 za arkusz mnie powaliła. Po pierwszym może dokupię drugi arkusz - ale to nie jest pewne. :)

Oj Pawilaku1 nie denerwuj mnie :) . Jeszcze nie wymyśliłem, a śruby paskudne są nadwyraz. Może czapeczki, może szaliczki, a może ... o już wiem ... apaszka. W końcu to LAla jest.
Zanim będzie gotowy, to może mi cóś do łba przylizie. A może ktoś podpowie, może król umrze albo koń zdechnie a jak nie, to nauczę go mówić ;) .
A w ogóle, to będę patrzył na model z drugiej strony i już.
Na serio, to myślę czas cały aż mi głowa puchnie.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
PufcioFromWiocha

Post autor: PufcioFromWiocha »

Witam Andrzeju, obserwuję od początku Twoje poczynania z LAI'ą i jestem pod wrażeniem.
Widzę, że masz problem z zamaskowaniem śrub. Mój pomysł to wypełnienie wgłębień ze śrubami silikonem. Jako ukształtowanie powierzchni możesz wykorzystać taśmę malarską lub po prostu palec ;). Jako oddzielacz możesz wykorzystać zwykły odrdzewiacz pt. CX80 lub WD40 (idzie to to później ładnie zmyć z elementów rozpuszczalnikiem). Takie maskowania musisz już na etapie tworzenia zabarwić - późniejsze malowanie raczej odpada. Ich zaletą jest to, że są elastyczne i wyciągalne, np. za pomocą śrubokręta i na dodatek w jakimś tam stopniu ochronią śruby przed działaniem wody.
Opcja druga to wyciosanie takich kołeczków z gumy, np. z opony. Takie kołeczki wykorzystuje się w różnej elektronice do maskowania właśnie połączeń skręcanych (estetyka ;)).
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
https://pawelskrzypek.pl/
Awatar użytkownika
Andrzej1

Witaj Pawle i Ty szanowne Zgromadzenie

Otóż pewnie to się tak skończy ( na kołkach z silikonu, czy jakiegoś takiego materiału ).
Szczelne to być nie musi bo śruby są z nierdzewki lub mosiądzu i woda im zajedno :) , pod łbem śruby będzie podłożony oring.

Dzięki za pomysł. Może ma ktoś lepszy ?. Cud jaki, żeby pięknie było i żeby nie trzeba było nic robć.
Ja wiem - takie rzeczy tylko w Erze. :(

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Andrzej1

Witam

Kolega mi wytoczył puszkę pod gniazdo do komunikacji z komputerem pokładowym. Ponieważ program bezbłędny jest abstrakcyjnym pojęciem teoretycznym a na pokładzie będzie się znajdował komputer, to należy zapewnić jakąś bezbolesną możliwość zmiany programu i ewentualnie doładowanie akumulatorów. Puszka ma wysokość 10 mm i średnicę 32.
Zakręcana jest na drobnozwojnym gwincie i uszczelniana oringiem 28x1.5.
Będzie w niej umieszczone gniazdo umożliwiające wykonanie w/w czynności.
Samą puszkę wlaminuję w dno okrętu. Będzie udawała coś tam.
Zakręcana jest kluczykiem widocznym na zdjęciu. Bolce z wałeczków od łożyska igłowego.

Obrazek

Jednocześnie melduję zakończenie cyklu produkcyjnego nalewek z roku 2008.
Każda naleweczka ma powyżej 50 volt. :)
Ilości niewielkie :( , to i nie opłaca się tworzyć kolejnego wątku.

Obrazek

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Andrzej1

Witam Szanownych Kibiców mojego szaleństwa.

Dolaminowałem gródź, na której będzie część uszczelnienia pomiędzy połówkami kiosku (ze szpetnymi śrubami ). Pierwsze laminowanie wykonałem na blasze mosiężnej, którą przykręciłem do wlaminowanej połówki. Dało mi to znośną powierzchnię styku. Pamiętając doświadczenia z prętami wyjąłem blaszkę, gdy żywica była jeszcze elastyczna. Udało się.
Następnie w drugiej połówce wyciąłem wgłębienie pasujące z grubsza do blaszki (z luzami ). Drugą połówkę zawoskowałem i zabezpieczyłem alkoholem poliwynylowym. Gwinty zabezpieczyłem stałym smarem silikonowym.
Część wlaminowanego kiosku zasmarowałem żelkotem i skręciłem obie połówki.
Po dobie rozformowałem i efekty widać na zdjęciach.

Obrazek

Obrazek

Teraz zeszlifowałem o około 0,5 mm dokręcaną połówkę i zaleję to jeszcze raz żelkotem w celu uzupełnienia ubytków i podwyższenia cokołu, na którym będzie opierała się druga połówka.
Uszczelnienie będzie na wałeczku silikonowym tam gdzie jest rowek i na silikonie w mazi (budowlanym) tam gdzie go nie ma. Aby dawało się to rozkleić, to druga połówka będzie wysmarowana smarem silikonowym.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Paliwiak1

Post autor: Paliwiak1 »

Piękna robota jak tak dalej pójdzie to niedługo będziesz wkładał bebechy:silly: hihihi

Pozdrawiam i trzymam kciuki za udaną szczelność.:whistle:
Z poważaniem Paliwiak
ODPOWIEDZ