rychenko napisał:
(:(:(: Andrzejku myślę że po części do mnie się tyczy ta wypowiedź o serialu o snapach bo chyba ja niechcący ja zapoczątkowałem ,ale tym razem na mnie nie licz bo dla mnie przynajmniej to czarna magia o czym teraz piszesz B)
Ja Tobie ogromnie dziękuję serio, serio, bez jaj. Dzięki Tobie (między P.T. Innymi) mam co mam, czyli
małą długość snapa, długą regulację, brak luzów, nie muszę obracać cięgna do regulacji i kupować lewych gwintowników po 90 euro.
Ta magia to podstawy fizyki. Praca = siła razy droga. Moc to stosunek pracy do czasu w jakim ją zrobiono. (Pominę tu iloczyny skalarne bo nie mają nic do rzeczy i w dodatku tu równe jeden są) .
Reszta to zdrowy rozsądek, który masz bezsprzecznie
ryszardw napisał:
Nic nie piszesz o oporach przepływu.Średnicy tłoka i średnicy wypływu o głębokości na jaką planujesz zejść.To te parametry stwarzają opór który należy pokonać.R.
Maksymalna głębokość zanurzenia LAli to 30 do 50 cm. Głębiej nie ma sensu.
Z 30 cm jesteś w stanie oddychać rurką wystawioną na powierzchnię, z metra już nie. Czyli ciśnienie
jest jakby żadne.
Średnica tłoka : 3 cale. Największe opory są jak tłok długo stoi i trzeba go ruszyć. Znaczy to, że po postoju na szafie (lub w gablocie w co wątpię) przy nabieraniu wody czyli bez ciśnienia.
Z obliczeń wynika, że mam 10 kG zapasu. czyli mogę pokonać dodatkowo ciśnienie z głębokości
20 cm (jeżeli przedtem model leżał na dnie kilkanaście minut). Jak on tam poleży kilkanaście minut, to nie będzie co wyciągać. Normalnie opory są dużo mniejsze i wynoszą około 10 KG. Co pozwala na zanurzenie na wymarzoną głębokość. Opory wypływu - oczywiście są, ale ja ich liczyć nie będę.
Chyba jestem leniwy :). A jak zacznę opisywać równanie Bernouliego, to nikt tego nie przeczyta bo powieje taką nudą jak z łóżka małżenskiego po 105 latach pożycia. A na serio, to wezmę rurkę o średnicy 5 -6 mm i tłok to przepchnie. A jak nie, to dopiero będę się martwił. Przecież ten tłok będzie się poruszał w tempie 15 mm/s albo wolniej. Czyli po 10,15 sekundach przejedzie cały zbiornik 0,7 litra.
Z ukłonami
Andrzej Korycki