...Mam nadzieje że szybko się doczekamy wodowania, a raczej podwodowania twojego dzieła :)
Witam
Mam nadzieję, taką cichą, że będzie to wodowanie a nie ... :)
Niewiele zrobiłem, bo ... kłopoty materiałowe.
Najprzód zmieniono mi koncepcję pozycjonowania tłoka.
Zrezygnowano mi z hallotronów na korzyść transoptorów refleksyjnych (odbiciowych).
Transoptory odbiciowe mają taką cechę, że zauważają zmianę natężenia światła odbitego
od powierzchni. Transoptor sam świeci na powierzchnię i sam na tę powierzchnię patrzy.
Używane są, między innymi, do wykrywania braku papieru w drukarkach igłowych. Gdy brak papieru to robi się ciemno i się piszczy. U mnie wymagało to pomalowania koła zębatego w paski. Najprzód biały podkład, potem czarne paski. Nie wiadomo jeszcze, czy to działa, ale każda próba wymaga wycięcia szablonu z folii przylepnej (takiej do drukarki), której w Szczecinie kupić nie idzie. Dlatego użyłem starych naklejek do dyskietek. Efekt jaki jest każdy widzi.
Grzegorzu75 zamknij oczy bo się zdenerwujesz :).
Matowa biała farba też występuje w śladowych ilościach.
Na szczęście, całość będzie zamknięta w zbiorniku i nikt więcej tego nie będzie oglądał.
Podzieliłem obrót dużego koła na 10 co daje 0,125 mm posuwu tłoka (skok śruby M8 wynosi 1,25mm).
Jest to około luzu na nakrętce. Przy średnicy tłoka 76,9 mm na jeden mm posuwu przypada zmiana objętości o 4,64 cm3. Na 0,125 będzie to około 0,5 cm3 czyli pół grama zmiany wagi modelu.
Koła wyglądają teraz tak :

i przypominają nieco zebrę. Zoofilia się kłania :P a już na pewno złe traktowanie dzikich zwierząt.
Zamknięcie zebry w rurze ... brr czuję do siebie wstręt.
Z ukłonami
Andrzej Korycki