kolejny K&M - ralfee
- Siberian
Re: kolejny K&M - ralfee
Proste odcinki blachy mosiężnej grubości 0.5mm można ciąć nożem, przy linijce, kilkakrotnie powtarzając cięcie. Ja używam noża krążkowego.
Pozdrawiam, Wojtek.
- ralfee3
Dzięki Panowie za rady, będę próbował. Mam też ogromną prośbę do tych którzy budowali K&M, czy ktoś ma jeszcze informacje na temat ilości i wymiarów bloczków i jufersów? Chciałbym już powoli zamówić. Wydawało mi się, że gdzieś takie podliczenie widziałem, ale przeszukałem wczoraj prawie wszystkie relacje i nie udało mi się znaleźć.
pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Rafał
- piter56
- ralfee3

pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- ralfee3
Witam,
Ciągle jestem na etapie wykonywania pokładu. Sięgnąłem do zasobów wiedzy teoretycznej (bo innej nie posiadam i nie da się takiej znaleźć w internecie) i naczytałem się o układach kładzenia desek pokładowych. Spośród tych na które napotkałem, najbardziej podoba mi się "every 5" w układzie 13524. Sporządziłem więc plan odręczny
i rozpocząłem pieczołowicie prace
Deski będą miały długość 120 cm co oznacza że przy tym układzie będą podzielone na 2,4 mm. Naciąłem więc listew o milimetr dłuższych, aby móc je wyrównać na szlifierce do dokładnego wymiaru i nakleiłem (tu cytat z klasyka
) "znanym i lubianym" sposobem na czarny papier. Reszta na fotkach i w komentarzach. Zapraszam i pozdrawiam,
Rafał
Ciągle jestem na etapie wykonywania pokładu. Sięgnąłem do zasobów wiedzy teoretycznej (bo innej nie posiadam i nie da się takiej znaleźć w internecie) i naczytałem się o układach kładzenia desek pokładowych. Spośród tych na które napotkałem, najbardziej podoba mi się "every 5" w układzie 13524. Sporządziłem więc plan odręczny

Rafał
- Załączniki
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- ralfee3
Witam,
No i z tym pokładem to wcale nie tak szybko jak mi się wydawało. Zrobiłem pierwszy pas pięciu planek i już kończą mi się listwy, jutro dla urozmaicenia znów uruchomię piłki i ścierarkę. Załączam kolejne fotki.
pozdrawiam,
Rafał
No i z tym pokładem to wcale nie tak szybko jak mi się wydawało. Zrobiłem pierwszy pas pięciu planek i już kończą mi się listwy, jutro dla urozmaicenia znów uruchomię piłki i ścierarkę. Załączam kolejne fotki.
pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Witam,
Bardzo ladnie Ci to wychodzi.
Przykladasz sie i to widac... bo jest czysto starannie dopasowane.
Z przyjemnoscia oglada sie taka prace. Na pewno powstanie bardzo ladny model.
Powodzenia przy budowie
Pozdrawiam
Mateusz
Bardzo ladnie Ci to wychodzi.
Przykladasz sie i to widac... bo jest czysto starannie dopasowane.
Z przyjemnoscia oglada sie taka prace. Na pewno powstanie bardzo ladny model.
Powodzenia przy budowie

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
- ralfee3
Dzięki Mati, takie komentarze motywują, a jak wiadomo przy budowie modelu, która nie trwa kilka dni, motywacja jest potrzebna
a jak ktoś się dopiero uczy, jak ja, to tym bardziej.
pozdrawiam,
Rafał

pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- wurcelstock
Cześć Ralfie!
Może się mylę, ale wydaje mi się, że układ planek powinien być symetryczny (lustrzane odbicie) po obu stronach osi podłużnej pokładu. Poza tym SUPER!
Może się mylę, ale wydaje mi się, że układ planek powinien być symetryczny (lustrzane odbicie) po obu stronach osi podłużnej pokładu. Poza tym SUPER!
- lkemot
Nie może być symetryczny, bo jest układany w konkretny i powtarzalny wzór, który nie ma symetrii. Zobacz tu na przykładzie Viktorka Tomka Aleksińskiego:
A robota pierwsza klasa.
A robota pierwsza klasa.
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka