:mad: :y32b4: :mad: :y32b4: :mad: :laugh: :blink: :mad: :lol: B) ;)
A teraz na poważnie. (trochę przydługie)
Dzięki Jerry Bee za słowa krytyki. Cieszę się, że je słyszę. Zawsze lubię, gdy ktoś pisze dokładnie to, co myśli. Zatem kilka słów na ten temat:
Obrany system CMS - Mambo Portal jest całym zespołem modułów i komponentów do tworzenia artykułów i zarządzania nimi. Sam w sobie nie jest idealny. Jak żaden z tego typu systemów. Co więcej, przeglądarki WWW na naszych komputerach też zostawiają wiele do życzenia. Dlatego jest wiele gagów takich jak ten obrazek na dole - z logowaniem. To zdaje się być już poprawione, czas pokaże i właśnie było związane z niedoskonałością Internet Explorera. Wcześniej nie wyskakiwało to tak częto, bowiem i ruch na forum jest coraz większy.
Największe kontrowersje budzi nowe forum. Zatem rozpiszę w kilku słowach, dlaczego zdecydowałem się na jego zmianę i co za tym idzie.
Po pierwsze: dlaczego inne forum?
Wcześniej forum było postawione na phpBB. Jest to bardzo popularne forum - sam je bardzo lubię, w zasadzie większość forów działa właśnie na phpBB. Właśnie dlatego tylu ludzi próbuje je "złamać" i włamać się na nie. Co chwilę dostaję informacje "uwaga zmień skrypty bo ktoś Ci położy forum" itp itp.
Po drugie, to właśnie za phpBB wyleciałem z poprzedniego serwera. Ktoś z internetu zapuścił robienie kopii strony na dysk. W phpBB jest tyle linków i odwołań do samego siebie, że w końcu taki automat robiący kopię zapetlił się ciągnąc w nieskończoność stronę. W wyniku tego ktoś wygenerował taki ruch na serwerze providera, że provider wykopał mnie z serwera - bardziej lub mniej zgodnie z prawem.
Niestety nie mam możliwości wykluczenia takiej sytuacji, każdy może coś takiego zawsze zrobić. I ja to rozumiem - nie rozumie tego provider. Sytuacja byłaby inna - gdybym wybrał zapewne droższego providera (którego taki ruch nie wzrusza) lub gdybym miał swój dedykowany serwer i łacze. No ale niestety dziś to jest niemożliwe. Być może, jak strona się rozwinie to czemu nie?
Po trzecie - tu nie wydarzy się taka sytuacja jak na Kartonwork (zaginięcie obrazków) - że nie bedę miał kopii obrazków w przypadku błedu na forum. Dzięki temu forum mogę dzielić obrazki na katalogi, co uchroni mnie przed tym, że nie będę mógł zrobić kopii własnej strony !!!
Dlaczego TO forum?
Wtedy zacząłem szukać właśnie czegoś prostszego, co jednak spełnia nasze wymogi. Wybrałem to forum, ponieważ słyszałem na jego temat dużo pozytywnych opinii. Natomiast nie wziąłem pod uwagę jednej rzeczy - forum modelarskie jest bardzo specyficzne - tu aż kipi od obrazków. W większości przypadków ludzie tylko piszą, a obrazki mają drugorzedne znaczenie. Zaproponowany przez twórców sposób osadzania załączników działał, jednak nie był tak intuicyjny dla większości osób. Dlatego cały czas staram się to zmienić, mam nadzieję, że tym razem bedzie już dobrze. Do tej pory rozbijałem się właśnie o niedoskonałości przeglądarek. Zgadzam się, że wykazuję w tym względzie dużą nieudolność wynikającą po prostu z braku czasu. Przepraszam wszystkich. Mam nadzieję, że teraz to już poprawię. Jak skończę, to być może będzie nawet lepiej chodzić niż na innych forach - bo wgrywane obrazki nie bedą musiały być odpowiedniej wielkości i mieć odpowiedniej rozdzielczości. Serwer sam te obrazki rekompresuje i reskaluje. Przy założeniu, że modelarze są głównie modelarzami, to akurat może być bardzo pomocne.
Co do reszty - no cóź. Masz rację. Funkcjonalność tego forum jest mniejsza niż phpBB. Ale przecież te dodatkowe braki nie czynią tego forum nieużytecznym !!! Mogę Wam tylko obiecać dwie rzeczy :
1) nie będzie już zmian forów - jeżeli już to tylko aby wrócić do phpBB
2) postaram się dołożyć brakującą funkcjonalność. Napiszcie czego Wam jeszcze brakuje. Wezmę to na "warsztat" zaraz po załataniu problemu z obrazkami.
Co do powrotu do phpBB - to tak jak pisałem - za to możemy wylecieć i z tego serwera.
Czas pokaże, piszcie!
A teraz pozdrawiam,
Radek.
trochę marudzenia...
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
Re:trochę marudzenia...
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
- jerry_bee
radek napisał:
a to-to nie było na poważnie? :laugh:
Radek - dzięki za szybki odzew. mniej więcej wyjaśniłeś sprawy przyczynowo-skutkowe (jak dla mnie wystarczająco), większość nawet zrozumialem (khe, khe ...). cieszę się, że moje intencje dobrze odebrałeś. jeśli takie uwagi w jakiś sposób mogą ulepszyć Kogę, to możesz na mnie liczyć. z drugiej strony, jeśli chodzi o samą Mambę, to niestety, nie mam ani wiedzy, ani możliwości, ani czasu żeby w jakikolwiek sposób zrobić cokolwiek. no, poza marudzeniem, of kors B)
przyjmuję opinie ludzi wtajemniczonych, zgadzam się, że niekoniecznie to co ładne musi być lepsze. wręcz przeciwnie, jak sam piszesz, na 'ładnym' Kartonworku zaginęło wiele niezlych relacji modelarskich. miejmy nadzieję, że wspólnym wysiłkiem (fuj, prawie jak hasło pięciolatki) osiągniemy cel.
pozdrawiam, j_b
:mad: :y32b4: :mad: :y32b4: :mad: :laugh: :blink: :mad: :lol: B) ;)
A teraz na poważnie. (trochę przydługie)
a to-to nie było na poważnie? :laugh:
Radek - dzięki za szybki odzew. mniej więcej wyjaśniłeś sprawy przyczynowo-skutkowe (jak dla mnie wystarczająco), większość nawet zrozumialem (khe, khe ...). cieszę się, że moje intencje dobrze odebrałeś. jeśli takie uwagi w jakiś sposób mogą ulepszyć Kogę, to możesz na mnie liczyć. z drugiej strony, jeśli chodzi o samą Mambę, to niestety, nie mam ani wiedzy, ani możliwości, ani czasu żeby w jakikolwiek sposób zrobić cokolwiek. no, poza marudzeniem, of kors B)
przyjmuję opinie ludzi wtajemniczonych, zgadzam się, że niekoniecznie to co ładne musi być lepsze. wręcz przeciwnie, jak sam piszesz, na 'ładnym' Kartonworku zaginęło wiele niezlych relacji modelarskich. miejmy nadzieję, że wspólnym wysiłkiem (fuj, prawie jak hasło pięciolatki) osiągniemy cel.
pozdrawiam, j_b
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
Witaj !!!
Uwagi Twoje są cenne, toteż postaram się coś z tym zrobić, żeby było lepiej ;)
Co do Kartonwoku to szczerze współczuję. Sam nie raz chodzę po tym forum i aż żal ściska, że stało się to, co się stało. Sam śledzę wiele relacji z budowy ( tak np. "wpadłem" na Ciebie :laugh: ) i aż żal patrzeć, że te obrazki poginęły.
Ale nic to, powoli wątki się odbudowują. Natomiast z tego co wiem, to wyłaczono załączanie obrazków. Teraz trzeba obrazki zamieszczać na serwerach zewnętrznych i podłączać na forum. A szkoda, bo jak na zewnętrznych serwerach zginą, to nie bedzie ich na forum. Ale zawsze lepiej tak, niż wcale.
Ale nic to, na początek spróbuj jeszcze na Kodze zamieścić jakiś swój załacznik, a potem troszeczkę jeszcze ponarzekaj ;)
Radek.
Uwagi Twoje są cenne, toteż postaram się coś z tym zrobić, żeby było lepiej ;)
Co do Kartonwoku to szczerze współczuję. Sam nie raz chodzę po tym forum i aż żal ściska, że stało się to, co się stało. Sam śledzę wiele relacji z budowy ( tak np. "wpadłem" na Ciebie :laugh: ) i aż żal patrzeć, że te obrazki poginęły.
Ale nic to, powoli wątki się odbudowują. Natomiast z tego co wiem, to wyłaczono załączanie obrazków. Teraz trzeba obrazki zamieszczać na serwerach zewnętrznych i podłączać na forum. A szkoda, bo jak na zewnętrznych serwerach zginą, to nie bedzie ich na forum. Ale zawsze lepiej tak, niż wcale.
Ale nic to, na początek spróbuj jeszcze na Kodze zamieścić jakiś swój załacznik, a potem troszeczkę jeszcze ponarzekaj ;)
Radek.
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
- jerry_bee
no, akurat na dołączanie obrazków narzekać nie mogę!!! :lol: :laugh:
ale ewentualnie czy można poprosić o opcję wstawiania podpisów pod obrazkiem? :x :)
ale ewentualnie czy można poprosić o opcję wstawiania podpisów pod obrazkiem? :x :)
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- radek
- Kontakt:
jerry_bee napisał:
Ale już nie dziś.... ;)
no, akurat na dołączanie obrazków narzekać nie mogę!!! :lol: :laugh:
Ale już nie dziś.... ;)
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
- jerry_bee
dzięki za ikonki!!! jeśli to specjalnie dla mnie to czuję się specjalnie wyróżniony ;) chociaż nie wiem dlaczego :unsure:
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- maciejza
to ja sie domagam ;) o intensywniejszy kolor ikonki "nowego postu".
obojetnie jaki, moze byc i różowy ale zeby większa różnica była :)

obojetnie jaki, moze byc i różowy ale zeby większa różnica była :)
- Zbyszek
Przyłączam się do prośby macieja, chyba już czas zmienić okulary na mocniejsze :laugh: :laugh:
Pozdrawiam!!!
- mirek
Ja jezeli można ;) też poproszę jak koledzy o bardziej widoczne kolorki :) :) bo już latka nie te i coś cienko widac :(
Pozdrawiam Mirek Rybus