Drewno

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
banderas

Drewno

Post autor: banderas »

Znalazłem ciekawy link na wikipedii dotyczący drewna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Drewno_%28technika%29
POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Odp:Drewno

Post autor: Tomek Aleksinski »

Bedac przed rokiem w Biskupinie, slyszalem tam NIEOFICJALNA opinie, ze ten grod nie byl zbudowany przez wczesnych Slowian, ale raczej byla to osada Ostrogotow. Ciekawe...
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Tomek Aleksinski napisał:
Bedac przed rokiem w Biskupinie, slyszalem tam NIEOFICJALNA opinie, ze ten grod nie byl zbudowany przez wczesnych Slowian, ale raczej byla to osada Ostrogotow. Ciekawe...

:) :P :woohoo: :woohoo: :lol: :lol: :laugh: :laugh: :laugh:
No to sie ubawilem stokrotnie...:woohoo: :laugh: :P :lol:
Otóż Tomku: Biskupin nie został zbudowany ani przez Slowian, ani przez Ostrogotów.
Gród ten jest datowny na początek okresu Halsztackiego, tzn początek epoki żelaza, gdzies w latach bezwzględnych jakieś cos ok 650-500 BC. Choc ponoc najwcześniejsze daty dendro daja nawet 760 BC.
Bylo tak: Prof. Kostrzewski powiedział: Biskupin zbudowali Prasłowianie! na to uczeni niemieccy: - zbudowali Pragermanie.. w czasie II wojny św. przyjechali Te Bolki von,,, sprawdzili, stwierdzili, ze nie Pragermanie.. i zasypali suchym piaskiem.... jaki efekt, łatwo sie domyslec..
Co do Słowian, to nie do konca wiadomo, jak to z nimi bylo. Jest to typowo akademicki spór uczonych. Ale najrozsadniej przy dzisiejszym stanie wiedzy stwierdzic, ze Slowianie na naszych ziemiach pojawili sie w poczatkach średniowiecza, gdzies ok V-VI wieku. Prof, Kostrzewszki udowadniał, że istniała ciagłość osadnicza od czasów kultury łużyckiej (wtedy zbudowano Biskupin) do średniowiecza... ale było to bardziej polityczne niż naukowe.. Wiec tak naprawde nie wiadomo, jaka byla przynależność etniczna tych co budowali Biskupin.
Co do Ostrogotów zas.. to oni chyba nigdy nie byli na naszych ziemiach. Ostrogosci wykształcili sie w odrębny lud na stepach nadczarnomorskich. A było to tak: ( i tu mamy cos z nami zwiazanego:) Jak podaje Jordanes, Goci w pocz. nowej ery przypłyneli z Gotlandii do ujścia Wisły (niektorzy chca widziec Odre) NA TRZECH ŁODZIACH.. Ich obecność na naszych ziemiach potwierdzona jest w tzw. Kulturze Wielbarskiej. W ciągu dwóch wieków wzdłuż Wisły i Bugu przesuwali się nad Morze Czarne, i dopiero tam, gdzies w II-III wieku n.e. stworzyli dwa "państwa" Ostro i Wizygotów.które potem, pod naporem Hunów "poszły" w Europe i przyczynili się do upadku Cesarstwa.. Czyli Goci byli na ziemiach polskich w czasach, gdy Gród w Biskupinie nie istniał juz od paru stuleci.. Byc może, że slyszales cos o Gotach, bo ostatnio odkrywa się dość dużo śladów ich pobytu także na Kujawach i w Wielkopolsce.. ale napewno nie może to być związane z budową grodu biskupińskiego..
W Biskupinie były jeszcze inne osady obronny.. i wczesniejsze, z pocz epoki brążu, i wczesnośredniowieczne.. ale zadne z nich nie podpada pod Gotów.
Sorry, za taki dlugi akademicki wywod... no.. ale.. ja juz od ponad cwierćwieku ze szpachelka dlubie kościotrupom w oczodołach.. i wyciągam te granki co to Dlugosz pisał , że rosną w ziemi... to i troche wiedzy na tenże temat ma..
Pozdrawiam
Aqarius

Post autor: Aqarius »

Witam.

Cieszy mnie że czasem poruszamy tematy nie związane z KOGĄ, a równie ciekawe. Mam więc okazję zapytać się w jaki sposób rozpoznajecie czyj był grób czy osada. Chyba nie sugerujecie się tylko datowaniem? Może "kolorem paciorków", ale jak by ktoś popełnił pierwszy błąd to niechybnie by się powtarzał. Naprawdę ciekawy temat.

Aqa
Awatar użytkownika
KID

Post autor: KID »

slyszalem tam NIEOFICJALNA opinie,

W dziedzinie historii już jakoś się tak utarło, że te nieoficjalne wersje są najbardziej zbliżone do prawdy.
Bo niby kto miałby przystawiać dziejom stempelek "PRAWDA"? Ci co naprawdę wiedzą mają zawsze usta zamknięte. Jak to zmarli.
Pozdrawiam,

Krzysztof Duvnjak

Awatar użytkownika
ataman

Aqarius napisał:
Witam.

Mam więc okazję zapytać się w jaki sposób rozpoznajecie czyj był grób czy osada. Chyba nie sugerujecie się tylko datowaniem? Może "kolorem paciorków", ale jak by ktoś popełnił pierwszy błąd to niechybnie by się powtarzał. Naprawdę ciekawy temat.

Aqa

hmmm. to znow temat na akademicki wykład.. i to tym razem bez słowa o łodziach czy statkach. Więc kto nieciekawy tego, niech sobie od razu daruje lekture...:)
Tak to w tych naszych pradziejach jest, ze de facto do czasów średniowiecza, czyli do pojawienia się pewnych żródeł pisanych trudno nam nasze znaleziska łączyć z jakims konkretnym ludem.
Dlatego stosuje się takie pojęcie - wytrych "kultura archeologiczna" Kultura taka jest najczęściej nazywana od miejsca pierwszych odkryc, tak więc np. "kultura łużycka" dlatego, ze pierwsze odkrycia nastąpiły na Łużycach... i nie ma to nic kompletnie wspólnego z ludem Łużyczan. Co to jest ta "kultura"? Jest to zbiór wszelkich materialnych przejawów działalnośći ludzkiej o zbliżonym charakterze. Zaznaczyc należy, ze pojęcie "kultura" może, ale nie musi sie równać z pojęciem lud, plemie czy tp.. Co wiecej, niekiedy jesteśmy pewni, ze w skład danej kultury wchodziły różne ludy, poprostu "moda" rozchodziła się po okolicy i byla przejmowana przez innych, ale zachowywali oni też cos swego, starego..
I my nasze odkrycia przypisujemy właśnie do określonej kultury, do jakiejs jej fazy. I trudno tu się pomylić. Głównymi wyznacznikami takiej kultury są naczynia, narzędzia, ozdoby, broń i obrządek pogrzebowy. Każda kultura miała w tych dziedzinach coś swojego, odrębnego.
Najwcześniejsze dywagacje etniczne można czynić do okresu wpływów rzymskich. czyli początków naszej ery. wtedy to mamy pierwsze szczątkowe informacje pisane, np Tacyta i innych o tym co działo się za Limesem. Zaznaczyc jednak trzeba, ze te informacje są nieścisłe. Dla Rzymian wszyscy za limesem to byli Germanie, i wymieniali co najwyzej nazwy plemion, ale wg nich germanskich, bo wszystko wrzucali do jednego worka.
Wtedy to możemy mówic, ze na naszych ziemiach byli Goci (bylo wyzej, przeszli przez pln wschodnia czesc Polski, ale swoją kulturą promieniowali na ludność miejscową, która wiele przejęła od nich.
Byli tez wtedy u nas Celtowie.. zapewne jakies kolonie celtyckie, na Dolnym Śląsku, Małopolsce i Kujawach. Wiemy tez o ludach miejscowych: Wenetach i Lugiach, ale czort wie, jaka była ich przynależność etniczna, niektórzy twierdza, ze to już Słowianie...
Byli też Germanie. Gdzies ok VI-V wieku BC na terenach połnocnych Niemiec, Danii zaczeła się rozwijać kultura jastorfska, określana jako proto germańska. Znaleziska tej kultury występują i w Polsce, na Pomorzu az do Regi, w okolicach Gubina..ale pojedyncze ślady także dalej w głąb. Sam znalazłem jastorfski grób z II-I w BC w moim rodzinnym Nowym Mieście nad Wartą, (pomiedzy Środą a Jarocinem).
Potem był okres wędrówek ludów spowodowany najazdem Hunów na Europe, zmiany eniczne zachodzące wtedy są udokumentowane tam, gdzie blisko było do Cesarstwa, co u nas sie działo? fakt, ze po tym exodusie europejskim u nas są juz napewno Słowianie.
Sorry za to przynudzanie, ale poczułem się wywołany do tablicy...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

KID napisał:
slyszalem tam NIEOFICJALNA opinie,

W dziedzinie historii już jakoś się tak utarło, że te nieoficjalne wersje są najbardziej zbliżone do prawdy.
Bo niby kto miałby przystawiać dziejom stempelek "PRAWDA"? Ci co naprawdę wiedzą mają zawsze usta zamknięte. Jak to zmarli.

Cos racji w tym co piszesz pewnie jest. Ale w tym konkretnym przypadku jest tak, jakby ktś powiedział, ze nieoficjalnie słyszał, ze Victory to nie fregata a karawela.. a dobrze wiemy, ze to liniowiec, i o pare stuleci później pobudowany, niz pływały karawele.

I zaznaczam tu, ze bynajmniej nie jest moją intencją naśmiewac sie z Tomka A. Po prostu, ja sie na tym znam, i dlatego mnie to rozsmieszylo.. no i sprostowałem. I sam zdaję sobie sprawe, ze gdybym sam podzielił sie jakas taka informacja na tematy na których sie wiele nie znam, tez moglbym wywołac usmiech wsród tych, którzy maja pojęcie o temacie..
... wiec.. jakby co, jakbym miał zostać źle zrozumiany... to Tomku! z góry przepraszam.. żadna złośliwość pod Twoim adresem nie przeszła mi przez głowe.
Pozdrawiam
Aqarius

Post autor: Aqarius »

He He, Ataman wcale nie było mym zamiarem przywoływanie do tablicy. Po prostu zawiązał się ciekawy temat. Jak widać wiele trzeba mieć w głowie by znajdując parę kości stwierdzić z kąd pochodzą, jakiego okresu itp. Dzięki bardzo

Aqa
ODPOWIEDZ