Żaglowce - Quiz
- krzysztof
Re: Żaglowce - Quiz
Taki Granado, czyli możdzierzowiec.
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
- Kon_Bar
Brawo Krzysztofie
Rzeczywiście chodziło o moździerzowce - okręty zaprojektowane w celu niszczenia umocnień lądowych. Jako ciekawostkę dodam, że pierwsze moździerze nie miały regulowanego kąta podniesienia i wynikały stąd pewne niedogodności:
- zmiana zasięgu odbywała się przez zmianę wielkości ładunku prochowego lub... przemieszczanie okrętu;
- ciężki moździerz nie mógł być ukryty pod pokładem i podnosił środek ciężkości [więc zdarzało się, że okręt płynął w asyście większego, transportującego moździerz].
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zbudowania kiedyś jednostki tej klasy (choć nie Granado - nie lubię powielać tematów, które zostały już wykorzystane i to niejednokrotnie na nieosiągalnym dla mnie poziomie) - stąd moje zainteresowanie tematem

Czekamy na Twoje pytanie

- zmiana zasięgu odbywała się przez zmianę wielkości ładunku prochowego lub... przemieszczanie okrętu;
- ciężki moździerz nie mógł być ukryty pod pokładem i podnosił środek ciężkości [więc zdarzało się, że okręt płynął w asyście większego, transportującego moździerz].
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zbudowania kiedyś jednostki tej klasy (choć nie Granado - nie lubię powielać tematów, które zostały już wykorzystane i to niejednokrotnie na nieosiągalnym dla mnie poziomie) - stąd moje zainteresowanie tematem

Czekamy na Twoje pytanie

- krzysztof
- krzysztof
Cofnijmy się ciut w czasie, choćby do okresu wojen Rzymu z Kartaginą. Będąc pod wrażeniem ostatnio przeczytanej książki (tytuł podam później) proszę o podanie:
Jakie były domniemane prędkości triremy i jak długo z zadaną prędkością (na wiosłach) mogła wyćwiczone załoga tej jednostki płynąć
Jakie były domniemane prędkości triremy i jak długo z zadaną prędkością (na wiosłach) mogła wyćwiczone załoga tej jednostki płynąć
pozdrawiam Krzysztof
-
Kiedyś obiło mi się o uszy że 8 węzłów . Ale strzelam 

Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- krzysztof
podpowiem:
prędkość sterowna
prędkość bojowa
prędkość ofensywna
prędkość do taranowania
prędkość sterowna
prędkość bojowa
prędkość ofensywna
prędkość do taranowania
pozdrawiam Krzysztof
- banderas
Według klasycznych żródeł było to 6 węzłów i było to stosunkowo spokojnie,według innego żródła odległość pokonana w jeden dzień Xenophon - Bizancjum Heraclea Pontica to 7,37 węzła.
Testy prowadzone przez rekonstrukcję Olympias max 8 węzłów, utrzymanie stałej prędkości przez cały czas to 4 węzły z czego połowa załogi była w stanie odpoczynku.
W dobry dzień tryrema mogła pokonać przez 6-8 godzin 50-60 mil.
Z greckiego - przykład Tukidydes wspomina o 184 milach w ciągu jednego dnia.
Testy prowadzone przez rekonstrukcję Olympias max 8 węzłów, utrzymanie stałej prędkości przez cały czas to 4 węzły z czego połowa załogi była w stanie odpoczynku.
W dobry dzień tryrema mogła pokonać przez 6-8 godzin 50-60 mil.
Z greckiego - przykład Tukidydes wspomina o 184 milach w ciągu jednego dnia.
POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
W hangarze SPITFIRE
- banderas
Prędkość do skutecznego staranowania okrętu wroga w dużej mierze zależała od kąta natarcia np; przy 60 stopniach wystaczyło 4 węzły ale przy 30 stopniach trzeba było płynąć z prędkością 8 węzłów.
W hangarze SPITFIRE
W hangarze SPITFIRE
- banderas
Olympias
W hangarze SPITFIRE
W hangarze SPITFIRE
- krzysztof
Panowie, wiedzą swą imponujecie. Jak podkreśliłem w pytaniu, zadając pytanie posiłkowałem się przeczytaną ostatnio książką Johna Stacka "Okręt Rzymu". tam opisane są poszczególne prędkości triremy, które wymieniłem. Zachęcam do lektury, mam nadzieję, że autor "odrobił" lekcję podając takie, a nie inne dane.
pozdrawiam Krzysztof