Żaglowce - Quiz

Opis żaglowców, ciekawostki, rejsy i wspominki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kon_Bar

O:Żaglowce - Quiz

Post autor: Kon_Bar »

Chyba czas na "puszczenie" quizu dalej ;)

Najpierw odpowiedź: z powodu obaw, że kosztowne płyty z miedzi będą niszczone lub zrywane np. przez dobijające do burt łodzie postanowiono pokrywać powierzchnie bliskie linii wodnej tradycyjnie - drewnem. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania miała być łatwa naprawa drewnianego poszycia siłami załogi (po jego zniszczeniu przez łodzie, lub co bardziej prawdopodobne przez robaki) :)

W mojej ocenie pełniejszej odpowiedzi udzielił RobertR
Robercie, zadaj pytanie :)
Awatar użytkownika
RobertR

Post autor: RobertR »

Łatwiej odpowiadać niż zadawać mądre pytania. Dajcie mi chwilę czasu. Muszę coś wymyślić.
Awatar użytkownika
RobertR

Jakie, dość nietypowe rozwiązanie konstrukcyjne zostało wykorzystane w tej łodzi?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

Dla ułatwienia podam, że jest to łódź rybacka na "P" i Robert (jaxa) zamieścił ją na naszym forum.
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
RobertR

Rzeczywiście. Dopiero teraz zauważyłem, że podobne zdjęcia już się pojawiły na forum :( . Więc chyba trzeba będzie wymyślić inne pytanko.
Awatar użytkownika
Karrex

Karrex napisał:
Dla ułatwienia podam, że jest to łódź rybacka na "P" i Robert (jaxa) zamieścił ją na naszym forum.

Pewnie zepsułem podpowiedzią zabawę :whistle:.

Jest to łódź rybacka tzw. Pomeranka.
Zbudowana techniką zakładkową, usztywniona denkami i wręgami nie stykającymi się ze sobą, co jest reliktem starej,
słowiańskiej techniki szkutniczej. Płaska stępka umożliwiała wyciąganie tej dużej i ciężkiej łodzi na piaszczysty brzeg.
Ten typ łodzi pochodzi z Pomorza Zachodniego, skąd został przejęty w latach 80 XIX w. Na Wybrzeże Gdańskie.
Łódź na fotce jest ostatnią przedstawicielką swego typu.
Wykonał ją pan Augustyn Czopp z Wierzchucina (ok. 1950r.).
Wymiary:
dł. – 8,52m,
szer. – 2,82m,
wys. – 1,77m.

Więcej na ten temat Muzeum Rybołówstwa w Helu
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
RobertR

Tak Karolu. Kolejne pytanie należy do Ciebie.
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

przy okazji pozwolę sobie zaprosić osoby zainteresowane tematem rodzimych łodzi rybackich, kutrów itp. jednostek do współtworzenia strony www.kutry.tot.pl :)
przy okazji... jest tam również parę zdjęć statku armeńskiego (?) gdzie można zobaczyć ciekawy żagiell trójkątny (było coś chyba o żaglach trójkątnych wcześniej).
no i przepraszam za spam ;)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Moje pytanie będzie dotyczyło lin, a właściwie linek. Nie tych głównych jak fały czy szoty, tylko chodzi mi o te najkrótsze linki (są na nich węzły).

Taką krótką linką jest np. wyblinka, na żaglowcu jest to linka łącząca poziomo dwie sąsiednie wanty, tworząca w ten sposób szczebel drabiny linowej wykorzystywanej do wspinania się na maszt.
Wyblinkę przywiązuje się do wanty węzłem wyblinkowym, czyli węzłem specjalnie wymyślonym do wiązania lin cienkich na linach (lub innych przedmiotach) o dużo większym obwodzie.
Potocznie również sam węzeł wyblinkowy nazywa się wyblinką.

Wymieńcie dwie inne z najkrótszych lin. Jakie nazwy nosiły i ich zastosowanie?
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Tak na szybko to przychodzi mi na myśl jedna linka - REFLINKA. Jak nazwa stanowi, służy do refowania żagli.
Czy juzing może podpadać za krótką linkę? Myślę o cienkiej lince do różnych prac bosmańskich, między innymi do wykonania różnych oplotów.
A może sejzingi? takie cóś długości do 1,5m służące między innymi do obwiązania zrefowanych żagli, buchty grubych lin tez można nimi mocować.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
ODPOWIEDZ