Żaglowce - Quiz

Opis żaglowców, ciekawostki, rejsy i wspominki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mietek

O:Żaglowce - Quiz

Post autor: Mietek »

To mi wygląda na dżonkę :) ale jakąś trochę dziwną.
Mietek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bartek_W

Post autor: Bartek_W »

Cześć!

Tak Mietku, masz rację, jest to Dżonka i jeśli wierzyć tekstom znajdującym się na rysunkach, jest to jakaś chińska jej odmiana.

Obrazek

Jest to fragment z podpisem planów, który w powyższych obrazkach zamazałem. W prawym dolnym rogu powiększenie fragmentu z lokalizacją.

Czy dziwna? Trudno jednoznacznie to powiedzieć.

Z punktu widzenia kogowych przejść, rozumiana jako symbol i pewien element kogowej tradycji, emocji, które dżonka budziła, pasji, które rozgrzewała, lub które sprowadzała do poziomu... tak, może być dziwna i kontrowersyjna.

Ale z punktu widzenia konstrukcyjnego nie ma w niej nic dziwnego - spełnia wszystkie warunki (brak stępki, płaskie dno... itd). My - Europejczycy - przyzwyczajeni jesteśmy do oklepanych obrazków dżonki, którymi karmią nas publikacje jakkolwiek nawiązujące do klimatów orientalnych. Świat dżonek jest jednak równie złożony, jak świat europejskiej, czy śródziemnomorskiej tradycji szkutniczej (czy jeszcze jakiejś innej). Aby zdać sobie z tego sprawę, dość spojrzeć na dżonkę, którą dowodził legendarny admirał Zheng He (niektóre źródła przypisują mu pierwszeństwo w dopłynięciu do Ameryki Północnej):

Obrazek

Na ilustracji zestawiono wielkość dżonki Zheng He (XV w.) z okrętem Kolumba. Fascynujące - prawda?

Kolejne pytanie należy do Ciebie Mietku.

Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
Mietek

Fajnie, że udało mi się trafić. Tak mi się to kojarzyło z kształtu kadłuba typowego dla dżonek ale ta jest imponująca. Chyba Jaxa przedstawiał kiedyś takie jednostki. Ja mam film Chiński w którym akcja toczy się na takich wielkich jednostkach.

A jakie jest źródło tych planów bo dżonki mnie interesują i mam kilka planów na mojej stronie.

Moje prawo do pytania chcę przekazać ponownie Tobie i cieszę się z wygranej.
Mietek

Obrazek
Awatar użytkownika
halny55

Post autor: halny55 »

Witam,
jednak jestem neptyk w tych tematach.A to jest dżonka?
To jest raczej dżona!!!I to gigant.
Kłaniam się
Jurek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bartek_W

Panowie, Panowie...

Przede wszystkim witajcie! :woohoo:

Plan przedstawia małą dżonkę, a rysunek wielkiej przytoczyłem jedynie, aby uzmysłowić wszystkim bogactwo świata dżonek.

Mietku, nie wiem, czy to regulaminowo będzie, jeśli zadam kolejne pytanie i czy nie narażę się tym pozostałym Kolegom.

Pozdrawiam serdecznie
Bartek
Awatar użytkownika
Mietek

Witaj. Myślę, że inni koledzy nie będą mieli mi za złe takiej decyzji. Głos i pytanie należy do Ciebie.
Mietek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bartek_W

Cześć...

Pytanie zatem:

W historii szkutnictwa jest taki rozdział, w którym nastąpił zdecydowany przełom po tym, jak tradycje szkutnicze północne i południowe, dotychczas rozwijające się niezależnie, zostały w pewien sposób połączone. Wyrazem tego było wprowadzenie w 1304 roku przez piratów z Bayonne nowego typu statku żaglowego. O jaki typ statku chodzi?
W ramach podpowiedzi dodam, że łączenie tego typu statku z zaletami jednostek miejscowych w różnych częściach Europy, doprowadziło w efekcie do rozpoczęcia budowy w XV w. nowego typu statku, nazwanego karaką.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Bartek
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Post autor: Kon_Bar »

Bartek, Bartek...
Za sam pomysł na pytanie należy Ci się wieeelkie piwo :)
Nie odpowiem, bo nie mam pomysłu na następne, ale Twoje bardzo mi się spodobało :laugh:
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Post autor: Kon_Bar »

Na prośbę Bartka strzelę: czyżby koga?
Awatar użytkownika
Bartek_W

Brawo Konrad! Odpowiedź prawidłowa. To koga.
Następne pytanie należy do Ciebie.
Rozkręćmy ten Quiz...
Pozdrawiam
Bartek
ODPOWIEDZ