Polaris by TerryFox

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
TerryFox

Polaris by TerryFox

Post autor: TerryFox »

Cześć,

Jeden Polaris już na forum jest - i kolega Cabelinho pozostaje tym pierwszym budowniczym tego modelu na forum ;) Również w moim przypadku Polaris jest moim pierwszym modelem szkutniczym, dotychczasowe doświadczenie to kilka modeli plastikowych wiele lat temu.
Mam o tyle łatwiej że problemy w budowie tej jednostki kolega już opisał w swojej relacji, więc mogę im zapobiegać zanim się z nimi zderzę. Pamiętajcie jednak że jestem początkujący więc chętnie przyjmę wszelką pomoc i/lub krytykę.

Kilka slow o modelu:
Producent to Occre, zaś sam model nie przedstawia (wg mojej wiedzy) istniejącej jednostki, jest raczej luźnym "wyobrażeniem" o (wg producenta) niskim stopniu skomplikowania. Stad też model opisany jest jako "dla początkujących" z czasem budowy określonym na 120h. W zestawie dostajemy laserowo wycięte formatki głównych elementów, plus komplet materiałów niezbędnych do szczęśliwego zakończenia budowy, w tym żagle, listewki, liny i metalowa galanteria. Docelowo model będzie miał 45cm długości i 58 cm wysokości. Co ważne - model posiada podwójne poszycie, z tym że proponowana technika jest mocno "nieprawidłowa" co już zostało wykazane w wątku Cabelinho.

No to zaczynamy relacje !
Pierwszy krok to instrukcja. Producent dostarcza dwie książeczki w pełnym kolorze, jedna opisuje budowę kompletnego kadłuba, druga masztów, żagli, i olinowania. Zacząłem od dokładnego przestudiowania pierwszej książeczki. Kolejnym było opisanie głównych elementów kadłuba wg rozpiski w instrukcji.

IMG_6064.JPEG

Następnie wycięcie, oszlifowanie wręg i stępki, i sklejenie w szkielet jednostki

IMG_6067.JPEG

Kolejnym krokiem będzie odeskowanie i przyklejenie pokładu, i tu planuje zrobić to inaczej niż sugeruje instrukcja. Producent zaleca użycie jednolitych listew na całej długości pokładu, i narysowanie linii podziału ołówkiem. Cabelinho w swojej relacji wykazał że listwy nie są idealnie równe, i takie podejście powoduje że przy tak długich listwach gdzieniegdzie pojawiają się szpary. W związku z tym planuje pocięcie listewek pokładu na odcinki 60mm (na takie odcinki listwy miały być poźniej dzielone ołówkiem) i przyklejanie tych małych kawałków. Powinno to zminimalizować ryzyko szpar wynikających z nierównej krawędzi na długości całej listwy.

I na koniec dnia chwila zabawy z AI, byłem ciekaw jak Polaris prezentowałby się na pełnym morzu. A więc.. tak:

ChatGPT Image 20 lis 2025, 15_40_39 — kopia.png

Edycja:
I na koniec pytanie - czy klej wikolowy można rozcieńczyć wodą ? Zdecydowanie łatwiej byłoby mi odeskować pokład nakładając nieco rzadszy klej pędzelkiem.
ODPOWIEDZ