Rafał jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Na Twojej fotce w tym miejscy zauważyłem pewien standard, który nie gwarantuje cięcia idealnych listewek. Owszem, na tym tniesz zgrubnie (rozumiem tarcza np. widia)
Zmień na taki własnej roboty wkład (Marian z Tczew robi takie przydaśki w aluminium, ale to trzeba być na zlocie aby o tym porozmawiać, czego Andrzej63 już nie pamięta.
A Tobie Dziecko o tym mówiłem, że powinieneś mieć tego rodzaju piłę z wkładką. Rozumiem, że mama Ci obiecała te piłę za dobrą naukę:). Powodzenia Młody. Szanuj Mamę i robotę, a reszta przyjdzie sama )
W końcu ten mój własnej roboty wkład. Rafał, tniesz na tym listewki do grubości 0,2 mm (a może i miejszej) i są aksamitne w dotyku.
I tarcza, którą należy zmienić aby sobie ciąć pikne listeweczki. Hej!!
kolejny K&M - ralfee
- oksal
- ralfee3
Re: kolejny K&M - ralfee
Cześć,
Adam dzięki za miłe słowa, na prawdę miło się czyta. Co do podkładki do FET to już taką kiedyś zrobiłem jak ciąłem knagi z frezowanego kawałka (na fotce poniżej), ale zrobię sobie również taką bez listwy. Frez Proxxona mam zamiar kupić, na razie do drobnych cięć używam SuperCat (na fotce poniżej). Ale z cięciem listewek mam faktycznie problem. Trochę mi się przypala gruszka, czasem bardziej czasem mniej. Tnę je tarczą z widią, którą widać na zdjęciu, to jest ta tarcza z większą ilością zębów aniżeli ta dostarczana z piłą. Ale i tak muszę sporo jeszcze zbierać na ścierarce. Myślę, że to moje przypalanie wynika ze złego ustawienia prowadnicy w stosunku do tarczy lub z nieumiejętnego dociskania drewna podczas cięcia.
To prawda, na zjazdy trzeba jeździć, tam się można pewnie wiele dowiedzieć
pozdrawiam,
Rafał
Adam dzięki za miłe słowa, na prawdę miło się czyta. Co do podkładki do FET to już taką kiedyś zrobiłem jak ciąłem knagi z frezowanego kawałka (na fotce poniżej), ale zrobię sobie również taką bez listwy. Frez Proxxona mam zamiar kupić, na razie do drobnych cięć używam SuperCat (na fotce poniżej). Ale z cięciem listewek mam faktycznie problem. Trochę mi się przypala gruszka, czasem bardziej czasem mniej. Tnę je tarczą z widią, którą widać na zdjęciu, to jest ta tarcza z większą ilością zębów aniżeli ta dostarczana z piłą. Ale i tak muszę sporo jeszcze zbierać na ścierarce. Myślę, że to moje przypalanie wynika ze złego ustawienia prowadnicy w stosunku do tarczy lub z nieumiejętnego dociskania drewna podczas cięcia.
To prawda, na zjazdy trzeba jeździć, tam się można pewnie wiele dowiedzieć

pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Rafał
- ralfee3
Cześć,
Prace trwają w żółwim tempie. Zamocowałem kotwice, windę towarową no i męczyłem się strasznie z buchtami. Powoli też myślę o żaglach, poświęciłem na nie swoją starą białą koszulę
pozdrawiam,
Rafał
Prace trwają w żółwim tempie. Zamocowałem kotwice, windę towarową no i męczyłem się strasznie z buchtami. Powoli też myślę o żaglach, poświęciłem na nie swoją starą białą koszulę

pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- ralfee3
Cześć,
Walczę z żaglami. Najpierw wydrukowałem je w pożądanym rozmiarze, potem wyciąłem z białej koszuli kształty z nadkładką, następnie przeszyłem bryty, oderwałem papier od materiału. Najgorsze było zaprasowanie krawędzi. Po zaprasowaniu przeszyłem krawędzie i zamoczyłem w herbacie. Potem zrobiłem sobie posty jig do klejenia liklin. Likliny kleję na wikol.
pozdrawiam,
Rafał
Walczę z żaglami. Najpierw wydrukowałem je w pożądanym rozmiarze, potem wyciąłem z białej koszuli kształty z nadkładką, następnie przeszyłem bryty, oderwałem papier od materiału. Najgorsze było zaprasowanie krawędzi. Po zaprasowaniu przeszyłem krawędzie i zamoczyłem w herbacie. Potem zrobiłem sobie posty jig do klejenia liklin. Likliny kleję na wikol.
pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- Zdzisław
Cześć
Fajne żagielki Rafał. Podobają mi się. Nawet nie pomyślałeś kupując kiedyś koszulę, że zmieni się ona w żagle do modelu. Trzymaj tak dalej.
Pozdrawiam Zdzisław
Fajne żagielki Rafał. Podobają mi się. Nawet nie pomyślałeś kupując kiedyś koszulę, że zmieni się ona w żagle do modelu. Trzymaj tak dalej.
Pozdrawiam Zdzisław
- ralfee3
Cześć,
Dzięki Zdzisław za dobre słowo. Dalej żagle, dziś posiedziałem dłużej w modelarni.
pozdrawiam,
Rafał
Dzięki Zdzisław za dobre słowo. Dalej żagle, dziś posiedziałem dłużej w modelarni.
pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- ralfee3
Witam,
Powoli zbliżam się do końca. Dziś skończyłem podstawkę, jutro na niej stanie model
pozdrawiam,
Rafał
Powoli zbliżam się do końca. Dziś skończyłem podstawkę, jutro na niej stanie model

pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- ralfee3
Cześć,
Po ponad roku zakończyłem swój pierwszy szkutniczy projekt K&M. Bardzo dużo się nauczyłem, ale mam świadomość, że o wiele więcej muszę się jeszcze nauczyć. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy ratowali mnie swoimi cennymi radami, motywowali pozytywnymi komentarzami, dopingowali i śledzili moją relację.
Modelarnia posprzątana, czaka na kolejny projekt
pozdrawiam,
Rafał
Po ponad roku zakończyłem swój pierwszy szkutniczy projekt K&M. Bardzo dużo się nauczyłem, ale mam świadomość, że o wiele więcej muszę się jeszcze nauczyć. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy ratowali mnie swoimi cennymi radami, motywowali pozytywnymi komentarzami, dopingowali i śledzili moją relację.
Modelarnia posprzątana, czaka na kolejny projekt

pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Gratuluję. Samo ukończenie modelu to już sukces. Twój dodatkowo jest bardzo ładnie zrobiony. Jaki następny projekt?
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- marek1
Witam,gratuluję wykonania,śliczności,pozdrawiam Marek