Witam po krótkiej przerwie Po przyklejeniu belek pod pokładniki i przycięciu burt szkielecik został wyciągnięty ze stoczni. Wygląda całkiem przyzwoicie jeszcze parę poprawek i przeszlifowania i będzie gotowy do dalszej zabudowy.
doszło trochę poszycia wewnętrznego, na razie planuję zrobić z jednej strony bo druga chyba zrobię odkrytą wytnę kilka wręg by widać było jak jest w środku
Zastanawiam sie, czy te zdjecia nie przeklamuja troche wygladu Twego modelu, bo widac na nich, ze owe "diagonal riders" biegna u Ciebie prostopadle do linii kilu, pokrywajac sie z wregami, podczas gdy powinny one biec ukosnie, jak na zalaczonym przez Ciebie planie. Ten skosny ich bieg mial za zadanie wzmacniac sztywnosc calego kadluba i zapobiegac m.in. tzw. "hogging", czyli wykrzywianiu sie kilu ku gorze na dziobie i rufie albo tez w srodokreciu, obnizajac drastycznie wlasciwosci zeglugowe okretu. Czy moglbys sfotografowac wnetrze kadluba od gory?
Tomek poszycie diagonalne dopiero będzie kładzione to co teraz pokazałem to jest normalne poszycie przyjdzie pod to jeszcze jedna listwa i dopiero będzie kładzione diagonalne tak ja na zdjęciu nie wiem gdzieś ty zobaczył te diagonalne