Przyszedł czas na wykonanie zdobień oraz tralki, zdobienia wymęczone z modeliny oraz masy dwuskładnikowej chemoutwardzalnej Green Stuff. Formy wykonane z wykorzystaniem dwuskładnikowego silikonu a w nich odlewy żywiczne. Tralki niższe wysokość 6 mm średnica 0,7- 1 mm kilka nieudanych prób toczenia zdecydowałem się na drukarkę 3D. Pozdrawiam
Witam. Jak zrobiłeś te drobne elementy ? Jakiś przyrząd, laser czy " z ręki" ? Jakie techniki wytwarzania elementów "powtarzalnych" zastosowałeś ? Fajna relacja ale daj więcej porad jak się te i nie tylko te elementy robi. Można np w oddzielnych relacjach to opisać. Np. "Info o wytwarzaniu powtarzalnych słupków relingów" I w takim temacie pokazujesz jak to zrobiłeś. Przyda się wszystkim.
W ogóle to im ładniejszy model tym niej porad jak to się robi. A Model wykonujesz po mistrzowsku. Pozdrawiam
Witam dzięki za słowa wsparcia czasami wydaje mi się że jest to oczywiste ale faktycznie wiele różnych metod stosuję. W większości żeby uprościć prace, detale powtarzalne jak pisałem w poprzednich postach wykonuję z masy dwuskładnikowej chemoutwardzalnej Green Stuff. Formy wykonane z wykorzystaniem dwuskładnikowego silikonu a w nich odlewy żywiczne Tralki zdecydowałem się na drukarkę 3D wg własnego projektu. Detale wykonane z gruszy w większej ilości wykonuję w blokach a następnie tnę na pilarce na wymaganą szerokość. Czasami robi się dwa lub trzy razy (jedno złe cięcie, złe zeszlifowanie albo następny będzie ładniejszy). Pozdrawiam.
Mam ten kątomierz Topexa. Czy mógłbyś załączyć fotki, chciałbym go dopasować do swojego Proxxona, niestety tego małego. Ten kątomierz z Proxxona to jest, najogólniej rzecz biorąc "Na oko". Niemniej, bardzo fajne rozwiązanie Twojej prowadnicy z kątomierzem. Załóż proszę temat typu: "Przystawka kątowa do Proxxona. Pokazujmy tego typu rozwiązania, bo to zachęci Koleżeństwo do wykonywania trudnych niekiedy, a po zastosowaniu przydasiek łatwiejszych do wykonania elementów. Moim zdaniem, jeżeli będziemy publikować więcej tego typu podpowiedzi, "jak to zrobić", Forum się ożywi. Pozdrawiam, Romek.
Te przystawki powstały z powodu zakupu Proxxona FET za parę groszy w opłakanym stanie, urwany liniał oraz zawieszenie silnika. Brak osprzętu wymusił potrzebę zakupu za kolosalne kwoty lub dorobienia, wybrałem to drugie tańsze rozwiązanie. Potrzeba matką wynalazków.
Załączniki
tu naprawione urwane zawieszenie silnika
dorobiona nowa sztaluga prowadnica to listwa dębowa z zastosowaniem śruby zaciskowej przez całą dł. profilu aluminiowego zakończonego blaszką która dociska całą sztalugę do obudowy
prowadnice listwy dębowe kątownik częściowo rozebrany blokowany śrubą będącą w zestawie
daro68 pisze:Te przystawki powstały z powodu zakupu Proxxona FET ....wybrałem to drugie tańsze rozwiązanie. Potrzeba matką wynalazków.
I o to chodzi. Świetne rozwiązanie. Wierz mi, że wielu Kolegów ja też się do nich zaliczam, zrobię sobie coś podobnego. Tego typu dodatki do relacji są najfajniejsze, bo pokazujesz jak ja to robię. Naprawdę to co opublikujesz związane ze sposobem wykonania jest zachętą do budowania modeli. Sam zobacz co się dzieje z Forum. Początkujący "boją" się pokazywać swoje często dobre budowy dlatego, że na Forum pokazuje się mistrzowsko wykonane modele, bez opisu jak to zrobiłem. Publikuj jak najwięcej tego typu porad, bo na Forum jest to potrzebne jak woda Pozdrawiam serdecznie i czekam na dodatkowe "matki wynalazków". Masz potencjał.