Polecane sklepy internetowe - materiały?

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
Awatar użytkownika
ostry_gl

Polecane sklepy internetowe - materiały?

Post autor: ostry_gl »

Witam,
Swoje pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym zaczynam od zestawu MM 14 ENDEAVOUR II. Zabrałem się do pracy i po przeglądnięciu KOGI zorientowałem się, że to nie nauka rzemiosła modelarskiego, a wydawanie kasy na kolejne zestawy chyba mija się z celem. Dawniej zajmowałem się plastikowymi modelami lotniczymi, ale teraz chcę popracować w szlachetniejszym tworzywie jakim jest drewno. Proszę o namiary na sklep internetowy, w którym kompleksowo przy jednej przesyłce zaopatrzę się w listewki, fornir, i arkusze kartonu 2 mm. Jak łatwo się domyślić po skończeniu zestawu MM naukę zacznę od Waszej DŻONKI :) Ostatnio kupowałem w http://www.modelarstwoszkutnicze.com/, jest O.K, ale może macie jakieś inne patenty na kupno materiałów.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: Polecane sklepy internetowe - materiały?

Post autor: Andrzej1 »

Dziędobry

Jest gdzieś na Forumnie taki post, w którym zamieściłem ze setkę adresów internetowych
mniej lub bardziej przydatnych w pracach modelarskich. Może któryś z Kolegów
pamięta gdzie ja to położyłem, bo moje okulary gdzieś zaginęły.
Ów post był przez czas pewien uzupełniany przez Kolegów tak, że nie jest moją
wyłączną zasługą.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
P.S.
A może owe pierwsze kroki skierować w stronę modelu na D ?
Awatar użytkownika
ostry_gl

Dziekuję za radę i link do sklepów. Faktycznie jest tego dużo, szczerze mówiąc miałem nadzieję, że z tego gąszczu sklepów internetowych macie jakiś swój typ. Ale w sumie po sugesti Pana Andrzeja by schować ENDEAVOUR II do pudła i zacząć od modelu na "D" mam teraz mały dylemat. Pytanie, czy faktycznie zestawik Mini Mamoli, może być trudniejszy od poczciwej Dżonki? Czy model na "D":) nauczy mnie czegoś nowego, co pozwoli mi lepiej wykonać zestaw MM, który jak się zorientowałem jest mało poważany przez wytrawnych modelarzy? Na razie jestem na etapie wycięcia steru, wyznaczenia lini do pomalowania kadłuba i położenia deskowanie pokładu. Czy na tym etapie odstawić model do przechowalni i zabrać się za poczciwą Dżonkę? Proszę o radę.

Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
Andrzej1

ostry_gl pisze:Witam,
Swoje pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym zaczynam od zestawu MM 14 ENDEAVOUR II.
...
Jak łatwo się domyślić po skończeniu zestawu MM naukę zacznę od Waszej DŻONKI :)...

ostry_gl pisze:...
Ale w sumie po sugesti Pana Andrzeja by schować ENDEAVOUR II do pudła i zacząć od modelu na "D" mam teraz mały dylemat. Pytanie, czy faktycznie zestawik Mini Mamoli, może być trudniejszy od poczciwej Dżonki? Czy model na "D":) nauczy mnie czegoś nowego, co pozwoli mi lepiej wykonać zestaw MM, który jak się zorientowałem jest mało poważany przez wytrawnych modelarzy?
...

I tu (Dziędobry) śurpryza (inaczej zaskoczka albo nieoczekiwane zdarzenie) :
Najprzód sobie odpowiadasz a za chwilę stawiasz pytanie, na które już odpowiedziałeś.

Model na D oprócz negatywnych, oczywistych skojarzeń z dupą ma same zalety :
Po pierwsze primo : jest tani
Po drugie primo : da się zakończyć w ciągu skończonego czasu
Po trzecie tercjo, wreszcie, nie wymaga opanowania technologii odlewania wolframu w łazience.
I na deser po czwarte quatro : nauczy Cię poprawiania błędów, których poprawienie na większym
modelu będzie albo kosztowne albo niemożliwe.
Powstał właśnie dla Początkujących i z myślą o Nich. I to nie wcale po to aby Im dokopać.
Zapytaj tych co wykonali Dżonkę i teraz robią TAAAKIE CUUUDA ...

Z ukłonami
Andrzej Korycki

P.S. To, że moja wypowiedź jest w tonie żartobliwym nie oznacza, że żartuję.
Po prostu zmień kolejność zadeklarowaną w pierwszym poście a zaoszczędzony czas i pieniądze
złożysz w umówionym miejscu o 24:00 na Powązkach.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2015, 18:14 przez Andrzej1, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ostry_gl

Pakuję ENDEAVOUR II do pudła na lepsze czasy i jadę po fornir i tekturę:)
Dzięki za radę, pozdrawiam,

Łukasz
Awatar użytkownika
Andrzej1

Poczytaj RomkaS : Dżonka ze skoroszytu i pójdź do szafy i wyjmij materiały na Dżonkę.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
P.S.
Zaoszczędzony czas i pieniądze poćwiartuj na trzy nierówne połowy i jedną z nich złóż o 24:00 w umówionym miejscu na Powązkach.
Awatar użytkownika
ostry_gl

Dziękuję za odesłanie do świetnego postu. Faktycznie model na "D" w wykonaniu Pana Romka S jest imponujący. Ja zniechęciłem się do Dżonki po poszukiwaniach forniru. Napisałem nawet na kogę viewtopic.php?f=534&t=46184 , ale temat został olany. W sumie okazuje się, że w polskich marketach budowlanych nie można dostać nawet tektury 1 mm, a co dopiero fornir. Pracę mam w takich godzinach, że sklepy modelarskie w okolicy są już pozamykane, więc pozostał tylko internet. Jak zacząłem grzebać w sklepach modelarskich za materiałami okazało się, że Dżonka wyjdzie w cenie zestawu z AMATI. Skończyło się na tym, że powróciłem do zestawu MM Endevor II, a do dżonki może wrócę, jak zgromadzę materiały po kosztach. Na razie dłubię sobie spokojnie w drewnie, z zestawu :) Faktycznie Dżonka, robiona jak w podesłanym poście ma sens, ale kupowanie materiałów od zera chyba mija się z celem.

Pozdrawiam,

Łukasz
Awatar użytkownika
Andrzej1

ostry_gl pisze:Dziękuję za odesłanie do świetnego postu. Faktycznie model na "D" w wykonaniu Pana Romka S jest imponujący. Ja zniechęciłem się do Dżonki po poszukiwaniach forniru. Napisałem nawet na kogę viewtopic.php?f=534&t=46184 , ale temat został olany.
...
Jak zacząłem grzebać w sklepach modelarskich za materiałami okazało się, że Dżonka wyjdzie w cenie zestawu z AMATI. Skończyło się na tym, że powróciłem do zestawu MM Endevor II, a do dżonki może wrócę, jak zgromadzę materiały po kosztach. Na razie dłubię sobie spokojnie w drewnie, z zestawu :) Faktycznie Dżonka, robiona jak w podesłanym poście ma sens, ale kupowanie materiałów od zera chyba mija się z celem.

Pozdrawiam,

Łukasz

Pan kazał Pan będzie miał.
Łukaszu, to że olano Twoje o fornir pytanie wynika z tego, że odpowiadano
na takie pytanie ( w takiej samej jak Twoja sytuacji) już kilkadziesiąt razy. Ci bardziej krewcy
napisaliby Ci parę obelg. Może lepiej, że Cię olali niż mieli nawtykać.
Ja nie mam w domu ani kawałka forniru bo jestem wybitnym specjalistą od obróbki
drewna a tacy wybitni specjaliści forniru nie potrzebują - wytwarzają go za pomocą siły woli.
Poczytaj posty tych co zrobili model na D - tam jest kopalnia wiedzy na ten temat.
A który model będzie pierwszy ? aż to Twój wybór i Twój model, generalnie wszystko Twoje.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
awas

Post autor: awas »

Na przykład:
Załączniki
Przechwytywanie.jpg
ODPOWIEDZ