Złota Łania w stoczni

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ataman

Odp:Złota Łania w stoczni

Post autor: ataman »

Ar2r napisał:
T że różne rodzaje lin były robione z różnej ilości linek. Mało tego, część była prawo, a część lewoskrętna (i wedle autora profanacją by było zlekceważenie tych kwestii)..

No.. może i takie ortodoksyjne podejscie jest prawilne... ale... aby to dostrzec trzaby liny pod lupa ogladac... wszak na modelu gołym okiem tego praktycznie sie nie dostrzega.. nu chyba że własnie jakiś ortodoksa wytęży swój wzrok specjalnie w celu prześledzenia skrętów lin... ale to chyba tylko na Naviga.. a ja tam za maluczki..:laugh:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

przykładowa fotka z linkami poskręcanymi na moim ropie. Linki są poopalane i przeciągnięte przez świeczkę, za wyjątkiem białej skrajnej. Kolejno: linka skręcona z 3 nitek, z 6 nitek, 2 linki z 12 nitek, ostatnia z 6 nitek.

No i jeszcze apropos wcześniejszego postu Ar2r: ostatnia linka jest skręcana w odwrotnym kierunku niż pozostałe (wkrętarke przestawiłem z wkręcania na wykręcanie). Widzisz Ar2r jakąs róznice? bo ja nic nie dostrzegam, nawet pod 5x lupą. wiec pewnie takie ortodoksyjne stosowanie prawych i lewych lin, jak w rzeczywistości bywało wpłynie tylko na poprawienie własnego samopoczucia, zaspokojenie poczucia własnej doskonałości... bo kto nie wie, że linki są różnie skręcane.. to pewnie się tego za ch.... nie dopatrzy..
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ar2r

Post autor: Ar2r »

Ale Waść nerwowy.
Najpierw piszesz, że zrobiłeś innego ropa niż powinieneś (że nie na 4 nitki), a potem się złościsz, że napisałem iż te cztero nitkowe to wcale nie standart.

Ale do rzeczy:
1) kierunek skręcania widać gołym okiem (tych linek na fotce), oczywiście na modelu nie będzie to tak widoczne (właściwie niezauważalne). Niemniej zwrócenie na to uwagi nie jest ani kosztowne, ani uciążliwe.
2) mam pytanie właściwie do wszystkich: czy próbował ktoś skręcać liny po uprzednim rozkręceniu nici? Tzn chodzi mi o dwa przypadki
a) ok. 50% rozkręcenia,
b) ponad 100% rozkręcenia.
Z pewnością słowo "rozkręcenie" nie jest zbyt szczęśliwe, ale nie przychodzi mi nic innego.
Awatar użytkownika
ataman

Szanowny kolego Ar2r.. nie masz nerwowości w moich wypowiedziach... po prostu jam niedoswiadczony... patrze, widze i se gdybam...
Co do ropa 3 nitkowego... nie jest to chyba jakies wielkie odstepstwo czy dziwota, wszak na forum czesto przewija sie motyw ropa 3 nitkowego. Wszak Rychu opisując w "Modelarni" budowe ropa, zaczyna od ropa 3 nitkowego. Wiec ja nie uważam, że zrobiłem coś orginalnego, coś nietypowego... poprostu mialem zębatki na 3 nitkowy to taki zrobiłem...
Co do kierunku skręcania... chyba masz racje.. widac gołym okiem :laugh: przyjrzałem się teraz linkom... i stwierdziłem, że jednak widać... a cały knyf polegał na tym, ze ostatnią linke kreciłem świadomie w protiwpołożnym kierunku... a wczesniej.... no właśnie wcześniej też musiałem kręcić , nieswaidomie, w róznych kierunkach, bo są takie i takie... a byłem przekonany, że nie przestawiałem wkrętarki na wsteczne obroty... no .. ale mam synka, który czasem też używa moich narzędzi... no i pewnie musiał poprzestawiac...
No ale mimo wszystko.. mi wystarcza, ze linka fajnie skręcona, ze widać "dobry" splot... a w którym kierunku? przy tak cienkich linach to naprawde rzadko kto zauważy..:)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

Dawno nic nie pokazywałem.. bo upały mnie skutecznie zniechęcały do jakiegokolwiek dłubania.
Ale w końcu się przełamałem, i zacząłem ciągnąc dalej modelik.. maszty są...
Narazie to wszystko "na sucho", bez kleju, (stąd stengi powyginane) tylko tak poskładane, aby Ci ci tu zagladają, nie myśleli, ze model ćpnąłem w kąt..
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Łukasz_Oleś

Post autor: Łukasz_Oleś »

a nie kusilo Cie zeby pomalowac Zlota Lan na te charaktersytyczne wzorki? tak jak tutaj :
http://www.public.iastate.edu/~halevine/images/golden_hind_stern.jpg ? :)
Awatar użytkownika
ataman

Ano nie, nie kusiło mnie.. Może to i błąd, może powinna być pomalowana.. ale.. do mnie jakoś bardziej przemówiła taka "naturalna" jak ta wykonana przez E. Dwersteg, M.D. :
http://norum.homeunix.net/~carl/ships/GoldenHind/GoldenHind.html
Pozdrawiam
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Wielce mnie się ta Łania podoba daję klaska pozdrawiam
Wietrzny Bosman
Awatar użytkownika
ataman

Witamy, Witamy Witamy! Szanowny Dziadek znow z nami... Neta w koncu podlaczyli?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

No witaj dziadku marnotrawny:)
ODPOWIEDZ