hms Sovereign of the seas / PawełSzkutnik1

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
PawelCH

Re: hms Sovereign of the seas / PawełSzkutnik1

Post autor: PawelCH »

Z tego co wiem, to klej cyjanoakrylowy z czasem krystalizuje się i wykrusza i wtedy część odpada.Sam doświadczyłem wielokrotnie tego typu sytuacji.Czasem wystarczy dotknąć jakąś część, a ona po prostu odpadła.Jesteś jeszcze na takim etapie, że możesz to poszycie wymienic i będziesz miał pewność, że nic w przyszłości się nie odklei.
Paweł
Awatar użytkownika
PawełSzkutnik1

Post autor: PawełSzkutnik1 »

Dzień dobry .
Ciąg dalszy prac nad modelem hms Sovereign of the seas po długiej przerwie na forum kogi. Przerwa tylko w relacji bo prace powoli przez ten czas krok po kroku do przodu się posuwają .
Zakończyłem częściowo prace nad pierwszym poszyciem z bambusa do wysokości środkowego pokładu. Skorzystałem z rady kolegi PawelCH rezygnując z kleju cyjanoakrylowego i zastąpiłem go klejem stolarskim D3 expres .
Oto kilka zdjęć.
s&s 3.jpg

Przepraszam za jakość zdjęć
s&s 1.jpg
s&s 1.jpg (32.56 KiB) Przejrzano 7210 razy

s&s 8.jpg

s&s 6.jpg

s&s 11.jpg
Awatar użytkownika
PawełSzkutnik1

Postanowiłem zrobić podstawę roboczą do modelu .Wykorzystałem do tego materiał pcv spienione o grubości 6 mm .
s&s 12.jpg

s&s 13.jpg

s&s 14.jpg

A tak wygląda model na tej podstawie
s&s 15.jpg

Wytrasowałem na pokładzie środkowym linie deskowania, będą pomocne przy układaniu pokładu tak aby deski były w lini prostej ,zarówno na szerokości pokładu jak i jego długości .
s&s 16.jpg

s&s 17.jpg

Nie jestem pewien co do układu deskowania na środkowym pokładzie okrętów tego typu ,a wiec prośba o wskazówki i rady mile widziane zdjęcia bądz schemat.
Awatar użytkownika
PawełSzkutnik1

Re: hms Sovereign of the seas

Wyciąłem luki w środkowym pokładzie .

s&s 20.jpg

s&s 22.jpg

W moim zamyśle ten pokład zrobię widoczny przez furty działowe .Będzie obsadzony kompletnymi działami z olinowaniem i wyposażeniem pokładu.Taki jest zamysł, a jak wyjdzie w praktyce to się zobaczy.
Awatar użytkownika
PawełSzkutnik1

Re: hms Sovereign of the seas

Ciąg dalszy prac

s&s 23.jpg

Przygotowałem kilka pakietów deseczek na pokład . Krawędz jedną długa i jedna krótką pokrylem klejem a następnie pomalowałem lakierobejcą heban .

s&s 27.jpg

s&s 26.jpg

Oto pierwsze efekty poszycia ( początek ) staram się dobierać listewki o takim samym odcieniu ,aby po lakierowaniu pokład był jednolitego koloru.

s&s 28.jpg
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Post autor: Sebastian.M »

Witam
Na okrętach tego typu stosowany był raczej iny układ deskowania
Obrazek
Awatar użytkownika
PawełSzkutnik1

Ciąg dalszy .

Podziękowanie dla kolegi Sebastiana za zwrócenie mi uwagi na mój błąd .Poprawiłem to i wygląda to następująca .
s&s29.jpg

Teraz powinno być dobrze .
Awatar użytkownika
PawełSzkutnik1

Dzień dobry .
Ciąg dalszy prac nad projektem okrętu hms Sovereign of the seas.deskowanie na pokładzie środkowym ukończone .Teraz etap wykonania imitacji kołkowania.
A to zdjęcia stanu na dzień dzisiejszy.
DSC_0923.jpg

Wykonałem również kilka elementów armat, w tym łoza dział
DSC_0920.jpg

Prosze o radę .Czy wzór z prawej strony będzie zgodny z faktem historycznym z okresu XVII w ?.

pokażę jedno ze zdjęć modelu Arthura MOLLE ,który budując model ROYAL SOVEREIGN właśnie takich podstaw pod działa użył .
011 Realisation des trois premiers canons de 36 livres_jpg.jpg
Awatar użytkownika
Siberian

Post autor: Siberian »

Witam. Laweta po prawej jest zgodna z tymi stosowanymi w XVII wieku, natomiast koła były zazwyczaj różnej średnicy. Te przednie były większe niż tylne.
Pozdrawiam, Wojtek.
Awatar użytkownika
PawełSzkutnik1

Dzień dobry . Dziękuje koledze za uwagi co do różnicy w średnicy między kołami lawety oczywiście poprawie . Od ostatniego wpisu minęło sporo czasu Od tamtej pory postępy skromne od niedawna za czołem imitacje kołkowania desek pokładu prostym sposobem nakłuwanie szpilką otworów i wklejenie w nie kołeczków . Kołeczki zrobione z listewek przyciętych i przepuszczonych przez szablon z otworem o średnicy 1mm . A tak to wygląda na etapie początkowym .
ODPOWIEDZ