Dwunastu Apostołów - czy dobry na początek?

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
Awatar użytkownika
adamwojnar

Dwunastu Apostołów - czy dobry na początek?

Post autor: adamwojnar »

Witam,
zainteresowała mnie kolekcja Dwunastu Apostołów, tutaj link do stronki kolekcji - http://www.dwunastuapostolow.pl/
A tutaj fotka modelu:
Obrazek
Co sądzicie o tym modelu? Warto w to wejść, z zastrzeżeniem, że byłby to mój pierwszy modelik, jeśli chodzi o modelarstwo szkutnicze. Wcześniej składałem samochodu, w tym Garbusa, właśnie z tego wydawnictwa.
Awatar użytkownika
Kazek

Re: Dwunastu Apostołów - czy dobry na początek?

Post autor: Kazek »

Jak na pierwszy model to wybór idealny modelik prosty ,łatwy i przyjemny zrobisz go szybko za kilka złociszy tygodniowo sama radość :mrgreen:
Pozdrawiam Kazik :)
myszor

Post autor: myszor »

Nie słuchaj Kazika ! On tak pisze bo sam sie męczy nad zestawem i chce Cie w " maliny " wpuścić .
To nie jest wcale takie proste jak mówią w TV ale życzę dużo radości z budowy .
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Dobra, to ja trochę poważnej: model trudny, a przede wszystkim wyjdzie zaje... drogo, pewnie z 3 tyś nie starczy. Jak chcesz zacząć sie bawić w żaglowce, to kup jakiś prostszy model za 300-500 zł i będziesz miał frajdę. Jak się wciągniesz, możesz kupić Victory za 1200 zł, będzie podobny wielkością i wyglądem do 12 apostołów... a w kieszeni zostanie Ci połowa z tego, co byś wydał na to DA
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
paniol2005

Post autor: paniol2005 »

Jako że też trochę latam , to pozwolę sobie zabrać głos.
Kiedyś było coś takiego jak Spitfire z kolekcji - ludziska kupowali , bo to fajne i lata .
Nikt wtedy w reklamie nie powiedział że to bardzo trudny model w pilotażu , a był dedykowany początkującym modelarzom - czyli i takim co nie mają zielonego pojęcia o sterowaniu samolotem.
Ale reklama dała swoje , na nic były rady modelarzy którzy nie jeden model rozbili i oblatali - w tv powiedzieli że będzie latał i tak ma być.
Jakoś do dziś nie widziałem latającego Spita z DA.
Więc kupuj za 3k zł i rób - z doświadczenia wiem iż nic nie przebije reklamy , na nic nasze uwagi.
Gdy już zejdziesz na Ziemię - zacznij od Jonki.
Pozdrwiam - Tomek
Awatar użytkownika
Piotras

Post autor: Piotras »

Witam, mi na tym forum na początku mówili, pisali to samo co teraz Tobie żebym sobie odpuścił i zrobił coś łatwiejszego żeby nauczyć się podstaw szkutnictwa modelarskiego, ale Piotruś pomyślał, że co tam te pijaki ;) wiedzą i się znają Ja wiem lepiej. Morał z tego taki że słuchaj pijaków bo w moim przypadku model Victory stoi sklejony tylko kadłub wszystkie zeszyty kolekcji mam , ale nie chce mi się na niego patrzeć za to że kosztował (prenumerata na 2,5 roku koszt ok 3400 zł :o ) i do tego materiały jakie są dodane do wykonania modelu to tragedia. Jako jeszcze dość młody pijak polecam również jakiś inny tańszy, prostszy i polecam drewno czy fornir gruszy według mnie najlepszy, najładniejszy, najmilszy materiał do obróbki i do modelowania. Oczywiście decyzja i pieniądze należą do Ciebie więc Ty decyduj, ale ja już nawet nie oglądam reklam z takimi wynalazkami bo jestem jej ofiarą i moja psychika na tym ucierpiała i zostałem dość młodym jeszcze pijakiem i zadaje się teraz z pijakami, ale się rozpisałem chciałem też zastrzec że to napisałem na trzeźwo w pełni świadomy swoich słów i ze nikogo nie uraziłem swoim wywodem.
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Post autor: Sebastian.M »

DA to droga i długa przygoda i to na kilka lat,,szanse ukończenia nikłe, jakość na początku wydaje się ok ale jak już zdobędziesz trochę wiedzy to mocno cię rozczaruje. Wiem bo składam Hms Viktory.
Jeśli dżonka ci się nie podoba to może zainteresuje Cię Santa Maria z poniższej relacji to też dobry model na początek a robota opisana jest krok po kroku łącznie z technikami, pokazane jest tam również jak zbudować tanim kosztem proste narzędzia itp, przejrzyj i przeczytaj sobie ją dokładnie na początek a potem przelicz jeszcze raz zamiary na siły.
viewtopic.php?f=540&t=44921
Pozdrawiam
S.M
Awatar użytkownika
byku

Post autor: byku »

Witam,
Czy tylko mi post kolegi adamwojnar śmierdzi reklamą DA i ich nowej kolekcji???
Pozdrawiam
Bartek B.
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Też mi tak coś mój stary nos mówi , ale pożyjemy zobaczymy
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
koziobrody

Post autor: koziobrody »

Witam.Nie dawno DeA pytał nas o model"Wazona",a dali "12 Apostołów".Nie dlatego,że model piękny ale nie mają co zrobić z ogromną ilością zwrotów rosyjskich.Nikt w DeA nie będzie dopłacał do interesu.Znajomy ruski tirowiec pytał ostatnio czy nie kupiłbym rozpoczętego modelu "12".Tylko , że cena w dolcach i co dzień drożej.Poczekajmy.Może doczekamy się"Wazona"
ODPOWIEDZ