Witam
Jednak ponawiam prośbę o ładowanie zdjęć na serwer Kogi.
Taki zwyczaj, oczywiście możesz zrobić jak zechcesz, ale byłoby miło.
Co do modelu na początek to proponuję dżonkę. Same zalety :
1. materiał masz w domu
2. Najprawdopodobniej narzędzia też
3. Zalecana przez czołowych modelarzy z Kogi.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Golden Hind (?) - renowacja modelu-prośba o pomoc
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
- ataman
Re: Golden Hind (?) - renowacja modelu-prośba o pomoc
Piotr D. pisze:Od podstaw nie będę tego modelu budował, to jeszcze nie na moje umiejętności. Myślałem, żeby poćwiczyć na czymś łatwiejszym. Czy coś takiego nadawałoby się na początek? http://www.hobbysta.pl/szkuner-albatros-p-18625.html
Tenże Albatros skalą trudności wykonania nie różni się praktycznie od Złotej Łani. Jak GH nie jest na Twoje umiejętności, to i Albatros nie będzie... Więc, albo rzucisz się od razu na głęboką wodę z efektami trudnymi do przewidzenia, albo spróbujesz na czymś rzeczywiście prostym, niekoniecznie urokliwym w oglądzie
Pozdrawiam
- wurcelstock
Dzień dobry.
Tu jest strona, na której są linki do planów GH (możliwa jakość)
oraz relacja z budowy podobnego galeonu.
Może pomoże.
Tak czy inaczej polecam trochę poszperać w internecie i na Kodze też.
t.
Może pomoże.
t.
- mirek
wurcelstock pisze:Dzień dobry.
Może pomoże.
t.
Cudze chwalicie a swego nie znacie !!
Przeprzyj kolego tą relacje : viewtopic.php?f=7&t=44615 napisz do autora a zapewne nie odmówi pomocy
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Sebastian.M
Piotr D. pisze: Dlaczego akurat fornir brzozowy? Chodzi o kolor czy jakieś specjalne właściwości? To taki zwykły fornir do kupienia w Leroy Merlin albo Castoramie?
Generalnie chodzi o to że jest jasny i będzie się dobrze prezentował na tle stosunkowo ciemnego okrętu.
Dodatkowo po delikatnym nawilgoceniu łatwo daje się ciąć nożykiem do tapet.
Na allegro najprościej go dostać.
Jednak na początek radzę uważnie przeglądnąć i przeczytać tą relację,
Jest w niej bardzo dużo porad i odpowiedzi na pytania które dopiero będziesz chciał zadać
viewtopic.php?f=540&t=44921
Pozdrawiam
S.M
-
http://allegro.pl/fornir-brzoza-polska- ... 16056.html
Taki fornir będzie odpowiedni?
Taki fornir będzie odpowiedni?
- wurcelstock
Nie.
Szukaj czegoś (z jasnych może być brzoza albo klon, z egzotyków anegere lub koto) o mniejszych, bardziej gęstych i równoległych słojach. Zwróć uwagę, żeby nie miało sęków lub poskręcanych włókien.
Może poszukaj jakiegoś warsztatu stolarskiego w okolicy - powinni dać Ci ścinki fornirów za darmo,
a wybór będzie oczywiście dużo większy.
Możesz też poszukać hurtowni fornirów. Z reguły najmniejsza ilość jaką możesz kupić w hurtowni to jeden liść, tj pas forniru ok. 30 cm szerokości do 200 cm długości. To może wystarczyć na całą renowację i jeszcze trochę. W hurtowni możesz też kupić forniry modyfikowane, również tzw. słomkę lub "na lewe". One są idealnie równoległe i bezsęczne. Jak poszukasz odpowiedniego liścia - nie będzie wyglądał nienaturalnie.
Oczywiście możesz tego wszystkiego poszukać na Allegro, ale lepiej pofatygować się samemu.
t.
Szukaj czegoś (z jasnych może być brzoza albo klon, z egzotyków anegere lub koto) o mniejszych, bardziej gęstych i równoległych słojach. Zwróć uwagę, żeby nie miało sęków lub poskręcanych włókien.
Może poszukaj jakiegoś warsztatu stolarskiego w okolicy - powinni dać Ci ścinki fornirów za darmo,
a wybór będzie oczywiście dużo większy.
Możesz też poszukać hurtowni fornirów. Z reguły najmniejsza ilość jaką możesz kupić w hurtowni to jeden liść, tj pas forniru ok. 30 cm szerokości do 200 cm długości. To może wystarczyć na całą renowację i jeszcze trochę. W hurtowni możesz też kupić forniry modyfikowane, również tzw. słomkę lub "na lewe". One są idealnie równoległe i bezsęczne. Jak poszukasz odpowiedniego liścia - nie będzie wyglądał nienaturalnie.
Oczywiście możesz tego wszystkiego poszukać na Allegro, ale lepiej pofatygować się samemu.
t.
-
Dziękuję za pomoc.
Zjeździłem pół Szczecina, żeby znaleźć jakiś skład drzewny, w którym można kupić fornir. Znalazłem dopiero w Dobrej Szczecińskiej. Teraz postaram się zrobić z mojego zakupu dobry użytek;-)
Zjeździłem pół Szczecina, żeby znaleźć jakiś skład drzewny, w którym można kupić fornir. Znalazłem dopiero w Dobrej Szczecińskiej. Teraz postaram się zrobić z mojego zakupu dobry użytek;-)