Mateusz,hak zblocza zaczepiony jest za oczko na pokładzie.Koniec liny zbuchtowany pod hakiem.
Piotrek,średnice poszczególnych lin wynikają z odpowiedniej proporcji w stosunku do średnicy grotmasztu.I tak średnica grotsztagu to 0,166 średnicy głównego masztu przy pokładzie,co u mnie daje średnicę tej liny ok.2,3mm.Grotwanty mają połowę tej wartości.Wyblinki to 0,2-0,3 mm a więc bardzo cienkie w skali ale w rzeczywistości to ponad 1 cm.Średnice pozostałych lin też są pochodną tej proporcji i są zawsze podawane w tabeli w planach.W praktyce jest bardzo trudno dostosować się idealnie do wszystkich wymiarów.(ułamki milimetra)Chodzi o to aby nie popełniać zbyt rażących błędów.Pozdrawiam.K.
Wappen von Hamburg
- kagra
Re: Wappen von Hamburg
- Załączniki
-
- DSC03930.JPG (141.4 KiB) Przejrzano 6198 razy
- kagra
Grotsztag,najgrubsza lina i największe zblocze na okręcie.Pozdrawiam.K.
- Załączniki
-
- DSC03956.JPG (136.14 KiB) Przejrzano 5881 razy
-
- DSC03954.JPG (111.18 KiB) Przejrzano 5881 razy
-
- DSC03952.JPG (131.22 KiB) Przejrzano 5881 razy
-
- DSC03949.JPG (128.28 KiB) Przejrzano 5881 razy
-
- DSC03939.JPG (145.81 KiB) Przejrzano 5881 razy
-
- DSC03932.JPG (136.15 KiB) Przejrzano 5881 razy
- ryszardw
Czy pewny jesteś ze grotsztag jest mocowany tak wysoko na stewie.Z reguły wchodził aż do kosza i tam w stewie dziobowej był otwór lub podcięcie w kształcie bardzo wyraźnego dziobu.To bardzo mocno pracująca lina i musi być osadzona trwale.Fajnie zrobiłeś owijarkę i prowadzenie szpulki.R
- kagra
Cześć Ryszard.Tak to wyszło.Lina mogła być zaczepiona nieco niżej ale wtedy musiała by biec pod relingiem,a chciałem tego uniknąć.Trochę schowa się pod bukszprytem.W ogólnej plątaninie lin nie będzie się rzucać w oczy.Mam nadzieję.
Nawijarka powstała z Twojej inspiracji.Szczególnie ten krętlik się udał, bo nie przypuszczałem,że będzie tak ładnie nawijał.POzdrawiam.K.
Nawijarka powstała z Twojej inspiracji.Szczególnie ten krętlik się udał, bo nie przypuszczałem,że będzie tak ładnie nawijał.POzdrawiam.K.
- Załączniki
-
- DSC03963.JPG (133.75 KiB) Przejrzano 5488 razy
- kagra
Stan obecny.
Na jakiś czas pracę muszę przerwać.
Używanie kleju C.A. do utwardzania końcówek lin i stropów jest błyskawiczne, ale niekorzystnie wpływa na zdrowie.Odkąd mam częstszy kontakt z tym klejem,to niestety coś za coś.Podrażnienie nosa i oczu,alergia.Koniec z tym klejem.Zna ktoś może jakiś inny klej,równie szybki bez tych objawów.
Pozdrawiam.K.
Na jakiś czas pracę muszę przerwać.
Używanie kleju C.A. do utwardzania końcówek lin i stropów jest błyskawiczne, ale niekorzystnie wpływa na zdrowie.Odkąd mam częstszy kontakt z tym klejem,to niestety coś za coś.Podrażnienie nosa i oczu,alergia.Koniec z tym klejem.Zna ktoś może jakiś inny klej,równie szybki bez tych objawów.
Pozdrawiam.K.
- Załączniki
-
- 3.JPG (138.56 KiB) Przejrzano 5158 razy
-
- 2.JPG (148.5 KiB) Przejrzano 5158 razy
-
- 1.JPG (142.42 KiB) Przejrzano 5158 razy
- awas
Piękny model Kazik, Gratulację.
Uważaj na siebie.
Artur
Uważaj na siebie.
Artur
- PiotrekM
Witam Kaziku,
od lat uzywam kleju Pattexa "Ultra Gel" (Fma Henkel). Jest bez rozpuszczalnikow i ma dobra konsystencje.
Sklejalem nim cale modele i nigdy nie bylo problemow. W Polsce tez go mozna dostac, najlepiej opakowanie 10g bo to najkorzystniej.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
od lat uzywam kleju Pattexa "Ultra Gel" (Fma Henkel). Jest bez rozpuszczalnikow i ma dobra konsystencje.
Sklejalem nim cale modele i nigdy nie bylo problemow. W Polsce tez go mozna dostac, najlepiej opakowanie 10g bo to najkorzystniej.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
- kagra
Dzięki Piotrek.Kleiłem też żelem ale cyjanoakrylowym.Ten widzę jest inny.Muszę popytać w marketach.Pozdrowienia.
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Potwierdzam to co napisał Piotrek.
Ten w żelu nie jest aż tak agresywny dla spojówek i dla całej reszty.
Zdecydowanie lepszy niż ten w rzadkiej konsystencji.
Niestety nie jest całkowicie bezwonny. Więc coś tam możesz poczuć.
Ale porównując oba... zdecydowanie żel. Ja też się przerzuciłem na właśnie ten od Pattexa.
Pozdrawiam i WESOŁYCH ŚWIĄT jakbym nie miał okazji życzyć później
Mateusz
Ten w żelu nie jest aż tak agresywny dla spojówek i dla całej reszty.
Zdecydowanie lepszy niż ten w rzadkiej konsystencji.
Niestety nie jest całkowicie bezwonny. Więc coś tam możesz poczuć.
Ale porównując oba... zdecydowanie żel. Ja też się przerzuciłem na właśnie ten od Pattexa.
Pozdrawiam i WESOŁYCH ŚWIĄT jakbym nie miał okazji życzyć później

Mateusz
The world is yours...
- Kazek
Kaziu piękny modelik a olinowanie rewelacja jest czym oko nacieszyć . Masz racje że kończysz z cyjanoakrylem ja już tez z nim nie pracuje bo mam uczulenie na palcach jak nim kleję i to też nie od początku ale dopiero po jakimś czasie dostałem a kleiłem nim kilka lat więc ma działanie z opóźnieniem faktycznie trzeba poszukać coś innego
Pozdrawiam Kazik