Mayflower pierwszy model
- oksal
Re: Mayflower pierwszy model
Ciszę się, że ktoś oprócz mnie z tych szablonów korzysta. A co do pytania to zerknij na pw.
- syso1
Witam wszystkich, postanowiłem zmechanizować trochę warsztat czyli zrobić pilarko szlifierkę, zawsze coś trzeba wyciąć, podciąć, wyszlifować itp. Myślę za ta maszynka na pewno się przyda.
Obudowę zrobiłem z sklejki 10mm. Podstawa to lity dąb. Jeszcze muszę wyfrezować rowek do kątomierza i założyć prowadnicę-z kątownika aluminiowego ale to w krótce. Pozd. Krzysiek
Obudowę zrobiłem z sklejki 10mm. Podstawa to lity dąb. Jeszcze muszę wyfrezować rowek do kątomierza i założyć prowadnicę-z kątownika aluminiowego ale to w krótce. Pozd. Krzysiek
- Leon27
Poszukaj sobie lepiej jakiejś ekierki z kątomierzem, Ja mam tak zrobione przy mojej pile że na metal mam jeszcze przywalony plastik z ekierki a z zewnątrz strzałeczkę Rowek o którym mówisz służy do dokręcania śrubką. No i wszystko powinno się obracać w obrębie samego przykładnika kątomierzem bo musisz to przesuwać góra dół.
- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
a co bedziesz robil z ta czescia po lewej bo jesli bedzie to jako szlifierka to ta paczka bedzie przeszkadzac - wiec w jakim celu jest zrobiona?
- syso1
Po lewej będzie szlifierka tylko jeszcze będzie wycięty otwór na tarczę(kółko ze sklejki10mm) z papierem ściernym.
- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
ok wczoraj akurat uzywalem takiego kolka z przyklejonym papierem i jest super ale ma tez i wade - nie da sie tym przeszlifowac lukowych powierzchni wiec bedziesz rowniez potrzebowal oprocz kolka walek z naklejonym paperem - sam sie zastanawiam jak go wykonac bo przestrzen wokl niego msi byc wolna zeby mozna bylo np. przeszlifowac caly model- gdzies widzialem takie ustrojstwo
- syso1
witam wszystkich cd.
- Załączniki
-
- 25ASX.jpg (91.48 KiB) Przejrzano 6932 razy
-
- 23ASX.jpg (82.65 KiB) Przejrzano 6932 razy
-
- 22ASX.jpg (54.48 KiB) Przejrzano 6932 razy
-
- 21ASX.jpg (34.76 KiB) Przejrzano 6932 razy
-
- 19ASX.jpg (56.53 KiB) Przejrzano 6932 razy
-
- 18.jpg (52.86 KiB) Przejrzano 6932 razy
-
- 12ASX.jpg (50.45 KiB) Przejrzano 6932 razy
-
- 4ASX.jpg (63.26 KiB) Przejrzano 6932 razy
-
- 3ASX.jpg (67.42 KiB) Przejrzano 6932 razy
- syso1
cześć. cd
- rychenko
Witam
Przeglądam sobie Twoje ostatnie zdjęcia , bardzo ładnie czysto robisz i model nabiera kształtów , jedyne co mnie osobiście „razi” choć nie jestem fachowcem od tego typu modeli to zawiasy które masz na drzwiach czy nie są one zbyt duże ?jakoś tak ordynarnie wyglądają.
Przeglądam sobie Twoje ostatnie zdjęcia , bardzo ładnie czysto robisz i model nabiera kształtów , jedyne co mnie osobiście „razi” choć nie jestem fachowcem od tego typu modeli to zawiasy które masz na drzwiach czy nie są one zbyt duże ?jakoś tak ordynarnie wyglądają.
Pozdrawiam Ryszard
- syso1
Rzeczywiście trochę za duże i brzydkie te zawiaski, w sumie mało widoczne one będą ale wyrzucę je.
Zrobiłem je z rozklepanego drutu miedzianego tak dla próby. Do reszty widocznych zawiasów zakupiłem arkusz cienkiej blaszki miedzianej i specjalną oksydę i to był dobry zakup blaszka tnie się znakomicie a oksyda fajnie barwi na czarny kolorek tylko się trochę ściera i musi być dobrze odtłuszczona –nie wiem czym odtłuścić zwykłym rozpuszczalnikiem?
Zrobiłem je z rozklepanego drutu miedzianego tak dla próby. Do reszty widocznych zawiasów zakupiłem arkusz cienkiej blaszki miedzianej i specjalną oksydę i to był dobry zakup blaszka tnie się znakomicie a oksyda fajnie barwi na czarny kolorek tylko się trochę ściera i musi być dobrze odtłuszczona –nie wiem czym odtłuścić zwykłym rozpuszczalnikiem?