Witam
Zrobiłem sobie małą przerwę w budowie Revenge i zabrałem się za budowę szlifierki, ale bez pilarki. Pomysł zaczerpnąłem oczywiście z popularnego tematu o szlifierkopilarce założonego przez RomekSa.
Adres tutaj viewtopic.php?f=536&t=37230
Wszystko jasno opisane i pokazane, łącznie z opisem budowy kątomierza, który przedstawił kolega Jarek. W swojej konstrukcji wprowadziłem kilka drobnych zmian, głównie ze względu na braki materiałowe, jak również na pomysł zaadaptowania oryginalnego bębna szlifierki do ścierarki. Myślę że nie wyszło tak źle. Jak na potrzeby początkującego modelarza , czyli mnie, to sprawdza się to ponad moje oczekiwania. Jako podstawę pod szlifierkę wykorzystałem solidną dechę z pozostałości po blacie kuchennym. Do tego trochę sklejki 13mm, płyty wiórowej, jedna mała deska do krojenia, plexi 6mm, trzy zawiasy, mocna taśma dwustronna, kilka śrub różnej maści i odrobina wyobraźni. Resztę niech opowiedzą fotki...
P.S. Dziękuję wszystkim szlifierkopilarzom za inspirację do budowy mojego urządzenia:)
Szlifierkościerarka
- Piatnik81
Szlifierkościerarka
Pozdrawiam serdecznie! Piotr
-------------------------------------------
W porcie: Dżonka
W stoczni: Elżbietański galeon Revenge
- mjg
Re: Szlifierkościerarka
Witam!
Ładnie i zgrabnie. Proponuję jeszcze małe uzupełnienie: pod śrubę 10 mm zamontować blaszkę, co uchroni drewno przed nawiercaniem.
Pozdrawiam
Mirosław J.Golik
Ładnie i zgrabnie. Proponuję jeszcze małe uzupełnienie: pod śrubę 10 mm zamontować blaszkę, co uchroni drewno przed nawiercaniem.
Pozdrawiam
Mirosław J.Golik
- GrzesiekD
Cześć kolego,
Jak się spisuje ścierarka? Sam nosiłem się z zamiarem budowy podobnego urządzenia. Czy deklarowana moc urządzenia nie jest za mała do ścierania twardszych gatunków drewna?
Jak się spisuje ścierarka? Sam nosiłem się z zamiarem budowy podobnego urządzenia. Czy deklarowana moc urządzenia nie jest za mała do ścierania twardszych gatunków drewna?
Pozdrawiam
Grzesiek
Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
Grzesiek
Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
- woj195
Piękne urządzenie, gratuluję dokładności i staranności wykonania. Teraz to już musisz pomyśleć o jakiejś produkcji na takiej maszynce.
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
- Piatnik81
GrzesiekD pisze:Czy deklarowana moc urządzenia nie jest za mała do ścierania twardszych gatunków drewna?
Z najtwardszych gatunków posiadam buk i bliżej nieokreślony mahoń. Przedstawione na zdjęciach listewki zeszlifowałem o jakieś 2mm, przepuszczając każdą po 4 razy, czyli średnio 0,5mm na raz. Nie wiem czy to dobry wynik czy kiepski, gdyż pierwszy raz pracuję z takim urządzeniem. W każdym razie szlifierka nawet się nie zająknęła

P.S. Krawędzi nie szlifowałem

Pozdrawiam serdecznie! Piotr
- mirek
Szlifierka bardzo ładnie wykonana i myślę ,że będziesz z niej zadowolony w 100%.
Jeżeli pozwolisz to uczulę cię na kilka spraw które wyjdą w trakcie pracy tą szlifierką:
1 . Obawiam się, że 2800 obr/min to za dużo i może dojść do sytuacji ,że twarde gatunki drzew owocowych będą się przypalać .
2. Już jeden z kolegów (mjg) zwrócił uwagę na podkładki metalowe pod śrubę. Jest to konieczne bo po pewnym czasie śruba regulacyjne na 100% wbije się w podstawę.
3. Pomimo ,że masz dość gruby blat drewniany to proponuje założyć drugą śrubę regulacyjną , ponieważ może dochodzić do skośnego szlifowania listew którego powodem może być skręcanie się zawiasów i blatu
Jeżeli pozwolisz to uczulę cię na kilka spraw które wyjdą w trakcie pracy tą szlifierką:
1 . Obawiam się, że 2800 obr/min to za dużo i może dojść do sytuacji ,że twarde gatunki drzew owocowych będą się przypalać .
2. Już jeden z kolegów (mjg) zwrócił uwagę na podkładki metalowe pod śrubę. Jest to konieczne bo po pewnym czasie śruba regulacyjne na 100% wbije się w podstawę.
3. Pomimo ,że masz dość gruby blat drewniany to proponuje założyć drugą śrubę regulacyjną , ponieważ może dochodzić do skośnego szlifowania listew którego powodem może być skręcanie się zawiasów i blatu
Pozdrawiam Mirek Rybus