Witam serdecznie

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
nockeer

Witam serdecznie

Post autor: nockeer »

Witam serdecznie!

Mam na imię Dominik, lat 37 jeszcze i zabawę z 'modelarstwem' zacząłem jakieś 25 lat temu ;) Ale do tej pory wszystko z dużymi przerwami i tylko kartonowe i plastikowe modele. Głównie samoloty, ale też parę statków i nawet 2 żaglowce ;)

Aktualnie sklejam kartonową 'Santa Leocadię' z 'Shipyarda', ale przymierzam się, żeby następny żaglowiec był już drewniany. Dlatego też będę sobie siedział po cichutku i wchłaniał wiedzę z forum i artykułów ;)

Mam też małe pytanie. Czy dobrym jest przy klejeniu kartonowego modelu zastępowanie papierowych części drewnianymi?
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Re: Witam serdecznie

Post autor: mati »

Witaj,
To może jak już się nam pochwaliłeś co budujesz to i się pochwalisz zdjęciami??
Paru się znajdzie co zapoda jakąś radą albo opierdzieli za kaszanę :twisted:

Co do pytania...
Jak najbardziej tak. Tego typu waloryzacja jest jak najbardziej wskazana. Możesz zacząć z fornirem, np. pokład, możesz się pobawić w toczenie kabestanu, masztów i rej. Spróbować wykonać bloczki. Na pewno podniesie to walory owego modelu. A i będzie to mniejsza lub większa wprawka przed budowaniem w drewnie.

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
nockeer

Post autor: nockeer »

Chętnie pokażę choć na razie mam tylko na sucho złożony szkielet :) Jestem przy końcówce remontu i po ogarnięciu od nowa stanowiska pracy i sklejeniu szkieletu go pokażę ;)

Jeżeli pokład można zrobić z forniru to czy realne jest zrobienie drewnianego poszycia kadłuba?
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Post autor: mati »

Oczywiście, że tak i jest to bardzo fajna wprawka przed robieniem z drewna.

Dla przykładu... Romek (RomekS) prowadził bardzo dobre relacje... poczytaj i przejrzyj a będziesz oświecony...

Przekrój podłużny...

viewtopic.php?f=524&t=45204

Santa Maria

viewtopic.php?f=540&t=44921

Powodzenia i poszukaj innych relacji kartonowo - fornirowych na forum... jest ich sporo..

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
ODPOWIEDZ