Przyrząd go gięcia
- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
Re: Przyrząd go gięcia
Czy może ktoś doradzić co jest grane, że moja lutownica topexa 60W pochodziła jakieś 5-10 min po czym coś "strzeliło" i od tej pory już nie grzeje - czy winą jest tani badziew czy problem z grzaniem nowego grota z mosiądzu, podejrzewam raczej wadę fabryczną ale może ktoś miał podobne doświadczenie. W sklepie bez sprawdzenia wymienili na nową ale w razie czego nie chce powtórzyć tej sytuacji.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2012, 09:21 przez muli9, łącznie zmieniany 1 raz.
- jeskom
przegrzałeś zwój i tyle na temat...

Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, 22:53 przez jeskom, łącznie zmieniany 1 raz.
- ataman
muli9 pisze:... po czym coś szczeliło ...
.. eeee... znaczy, gdzieś w urządzeniu zrobiła się szczelina?
czy może wydało odgłos przypominający strzał?
lub może chciałeś powiedzieć, że coś uległo awarii, co potocznie można określić, że "coś strzeliło?

Pozdrawiam
- muli9
- Kontakt:
Jak zwał tak zwał - lutownica padła a ten odgłos to ewidentnie przepalenie uzwojenia - pytanie było raczej skierowane w stronę -> z jakiego powodu nastąpiło przegrzanie - z zewnątrz brak jakichkolwiek oznak.
To co zwróciło moją uwagę podczas nagrzewania, że nowy grot do gięcia nagrzewał się dużo wolniej niż sama lutownica, co by mogło wskazywać na nie dostatecznie dobry styk między nowym grotem a lutownicą lub złym materiałem użytym na nowy grot (mosiądz), ewentualnie wadą samego urządzenia.
Drogi atamanie ciekawi mnie co Twój post wnosi do mojego problemu ??? a pisałem po paru złotych żubrach ale już poprawione
To co zwróciło moją uwagę podczas nagrzewania, że nowy grot do gięcia nagrzewał się dużo wolniej niż sama lutownica, co by mogło wskazywać na nie dostatecznie dobry styk między nowym grotem a lutownicą lub złym materiałem użytym na nowy grot (mosiądz), ewentualnie wadą samego urządzenia.
Drogi atamanie ciekawi mnie co Twój post wnosi do mojego problemu ??? a pisałem po paru złotych żubrach ale już poprawione

- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
muli9 pisze:Czy może ktoś doradzić co jest grane, że moja lutownica topexa 60W pochodziła jakieś 5-10 min po czym coś "strzeliło" i od tej pory już nie grzeje ...
Witam
Odpowiedź jest zawarta w pytaniu : Topex.
Jeżeli pochodziła parę minut, to znaczy, że masz gwarancję i możesz to to wymienić.
Ale osobiście radziłbym wykosztować się bardziej i kupić coś lepszego jakościowo.
Wtedy nawet złe odprowadzanie ciepła nie zaszkodzi.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Kup najprostszy "ściemniacz do światła" za 15 zł , lutownicę 40 W,
i będziesz miał regulację. Lutownicy bez regulacji nie można włączać
na długo bo przypalisz listewki, a z regulatorem, dojdziesz doświadczalnie
na ile ma być ustawiony.
i będziesz miał regulację. Lutownicy bez regulacji nie można włączać
na długo bo przypalisz listewki, a z regulatorem, dojdziesz doświadczalnie
na ile ma być ustawiony.
- muli9
- Kontakt:
Trochę to dziwne bo niektórzy tutaj kupowali lutownice na allegro za kilka zł i nie zgłaszali problemów a ta kosztowała 25zl, co do ściemniacza to już zamówiony, zobaczymy ile ta nowa pociągnie. Dzięki za sugestie.
- Kicaty
Witam. Jeśli ktoś już udoskonalił takowe urządzenie to chętnie bym skorzystał z porad. zamówiłem lutownicę za 20zł o mocy 60W, z wyglądu prócz grotu niemal identyczna z profesjonalną giętarką, grzała z 'projektu' (o ile dobrze pamiętam)Pana RomkaS będzie z miedzi i druga z mosiądzu, ściemniacz lampowy zamontuję. Jednak jeśli są jeszcze jakieś dobre rady to chętnie przeczytam. Wyniki pracy mojego urządzenia opublikuję oczywiście.
Pozdrawiam
Łukasz
Pozdrawiam
Łukasz
- ralfee
Witam.
Wydaje się, że regulator napięcia do lutownic-giętarek jest konieczny. Spaliłem dwie w przeciągu 2 tygodni. Pierwsza to TOPEX, drugą kupiłem już nieco droższą Dextera, i też padła.
pozdrawiam,
rafał
Wydaje się, że regulator napięcia do lutownic-giętarek jest konieczny. Spaliłem dwie w przeciągu 2 tygodni. Pierwsza to TOPEX, drugą kupiłem już nieco droższą Dextera, i też padła.
pozdrawiam,
rafał
- Leon27
A zwykłym żelazkiem nikt nie próbował ? Ja dąb pogiąłem przy użyciu żelazka kawałka deski mocnego ścisku poprzecznie a do kształtu to już na kadłubie. Żelazko w domu ma raczej każdy. Ja mam takie żelazko co wyłącza się samo po odstawieniu. Już wolałem zainwestować w mądrzejsze urządzenie niż bawić się lutownicami choć mam stacje lutowniczą z normalną lutownicą i powietrzną.