Witam.
Przedstawię nietypową relację z budowy bo już zakończoną i nie do końca kompletną. Problem w tym że w trakcie pracy zrezygnowałem z robienia relacji a na koniec postanowiłem ją dodać. Wniosek jest taki że brakuję zdjęć z fazy wykańczania modelu
Dzień pierwszy - Nadbudówki.
Tyle jeśli chodzi o sterówkę.
Jest to kadłub kutra pławnicowego i następna nadbudowa i ładownia jest z tego kutra.
Jest to typowa przebudowa w.w kutra.
Tyle pierwszego dnia.
KUTER RYBACKI W PIĘĆ DNI
- stefan
Re: KUTER RYBACKI W PIĘĆ DNI
darpol-poz64 pisze:Witam.
Przedstawię nietypową relację z budowy bo już zakończoną i nie do końca kompletną. Problem w tym że w trakcie pracy zrezygnowałem z robienia relacji a na koniec postanowiłem ją dodać. Wniosek jest taki że brakuję zdjęć z fazy wykańczania modelu
Dzień pierwszy - Nadbudówki.
Nie żebym się czepiał ale...
Co to za kuter, jaka skala, z czego zrobiony itd...
I tak z ciekawości, czemu przerwałeś relację?
I czemu teraz postanowiłeś jednak pokazać, mimo iż nie kompletną?
- darpol-poz64
]Następny dzień- kadłub.
[attachment=0]Sta 10052.jpg[/attachment
[attachment=0]Sta 10052.jpg[/attachment
- darpol-poz64
Odpowiedź na pytania.
Tak jak wyżej napisałem jest to przeróbka kutra pławnicowego. Dużo kutrów zmieniało nadbudowy rufowe. Oczywiście nie istnieje konkretny kuter, przynajmniej nie pokuszę się o wskazanie, czy nazwę. Często buduję z foto i własnych obserwacji.
Skala to 1/15. Materiał to sklejka, drewno, fornir, tektura 3mm, 2mm. płótno na żagle.
Pozdrawiam.
Myślę że wcale się nie czepiasz
Tak jak wyżej napisałem jest to przeróbka kutra pławnicowego. Dużo kutrów zmieniało nadbudowy rufowe. Oczywiście nie istnieje konkretny kuter, przynajmniej nie pokuszę się o wskazanie, czy nazwę. Często buduję z foto i własnych obserwacji.
Skala to 1/15. Materiał to sklejka, drewno, fornir, tektura 3mm, 2mm. płótno na żagle.
Pozdrawiam.
Myślę że wcale się nie czepiasz
- darpol-poz64
Dzień trzeci, czwarty i piąty.
Tak jak już wspominałem zaprzestałem fotografować detale, gdyż stwierdziłem że modele które buduję są za słabe za mocno odbiegają od tych na forum, przez Was zbudowane. Ale raz kozie śmierć i stąd decyzja o relacji. Jak to odbiega od przyjętych zasad to proszę ją usunąć.
Na początek zbliżenia detali.
Sterówka jest zabudowana i wyposażona
I teraz całość
I na tym koniec. Budowa trwała 45 h roboczych. Pozdrawiam i jeżeli choć trochę to Was zainteresuje to następną przeprowadzę normalnie.
Tak jak już wspominałem zaprzestałem fotografować detale, gdyż stwierdziłem że modele które buduję są za słabe za mocno odbiegają od tych na forum, przez Was zbudowane. Ale raz kozie śmierć i stąd decyzja o relacji. Jak to odbiega od przyjętych zasad to proszę ją usunąć.
Na początek zbliżenia detali.
Sterówka jest zabudowana i wyposażona
I teraz całość
I na tym koniec. Budowa trwała 45 h roboczych. Pozdrawiam i jeżeli choć trochę to Was zainteresuje to następną przeprowadzę normalnie.
- Kazek
Fajny modelik nie wiem, czemu uważasz ze nie nadaje sie do pokazywania? Chętnie obejrzę następny w normalnej relacji i nie spiesz sie tak to nie wyścigi 

Pozdrawiam Kazik 

- darpol-poz64
Dziękuję za miłe słowa. Buduję je na zamówienie, taki sposób na zarabianie. Dlatego ten czas...niestety.
- antosiek
Jak na pięć dni to naprawdę podziwiać. Jedna tylko malutka uwaga, tak mała jak mały jest ten drobiazg. Ciutek razi śruba. Chyba, że to zniekształcenie aparatu.
pozdrawiam
pozdrawiam
- darpol-poz64
antosiek pisze:Jak na pięć dni to naprawdę podziwiać. Jedna tylko malutka uwaga, tak mała jak mały jest ten drobiazg. Ciutek razi śruba. Chyba, że to zniekształcenie aparatu.
pozdrawiam
Witam.
"Potrzeba" jest Matką wynalazku i kilka takich potrzeb już rozgryzłem (chodzi tu o czas wykonania) ale ze śrubą to faktycznie nam problem. Moje kutry to modele nie pływające i śruba może być z "plasteliny" albo agrestu byle by wyglądała, a u mnie jest z tym różnie. Jeśli macie jakiś sposób to proszę o rady.
Pozdrawiam. Darek
-
Co prawda to śruba dwułopatowa, ale...
Po wykreśleniu, wycięciu, wyprofilowaniu (np. na ołówku, uwzględniając oś wzdłużną), upaćkaniem klejem "Vikol" pokazanej marki (ten szybko schnie i nie krystalizuje), ponownym wyprofilowaniu i doklejeniu stożka, oraz wałka, wystarczy pomalować
Założyłem, że do moich potrzeb (skala cirka 1:36) wystarczy 1 cm, ale do Twoich działań... Sam określisz wielkość.
Ale pamiętaj - jestem jedynie teoretykiem
może jacyś praktycy się w końcu wypowiedzą?
Po wykreśleniu, wycięciu, wyprofilowaniu (np. na ołówku, uwzględniając oś wzdłużną), upaćkaniem klejem "Vikol" pokazanej marki (ten szybko schnie i nie krystalizuje), ponownym wyprofilowaniu i doklejeniu stożka, oraz wałka, wystarczy pomalować

Założyłem, że do moich potrzeb (skala cirka 1:36) wystarczy 1 cm, ale do Twoich działań... Sam określisz wielkość.
Ale pamiętaj - jestem jedynie teoretykiem