Santissima Trinidad / Rado

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Santissima Trinidad / Kartusz

Post autor: Karrex »

Rado pisze:...Dekoracja nad głową - upierałbym się że jest tam asymetryczny rocaille w otoczeniu kwiatów, zerknij na fotkę którą pozwoliłem sobie załączyć.

Jeśli chodzi o wierność - nałożyłem z 50% przezroczystości fotkę na "mój" medalion. Są przekłamania (brak dekoracji nad ramieniem - nie wiem czy to jakiś łańcuch czy co innego) ale główne proporcje chyba są ok. Boję się trochę że te wszystkie drobne detale tak naprawdę znikną w druku, bo ile będzie miał wysokości cały medalion? Mniej niż centymetr?
...

Myślałem, że masz lepsze fotki z muzeum i dlatego zdecydowałeś się na rekonstrukcję.

Niestety tej dekoracji nie odczytuję, kwiecie widzę, ale tego w środku nie rozkminiłem. Może to jest inicjał "B" (od Burbonów), może jakaś alegoria Trójcy Świętej ...nie wiem.

Na udanym projekcie zapewne zależy mi tak jak Tobie i dlatego zwróciłem uwagę na "przesunięcie" paru linii ;).
Ogólne proporcje są zapewne ok, dobrze że dałeś "porównawczy" (50%), bo widać dokładnie o czym pisałem, że linia żuchwy powinna być niżej.

Ten model powstał (albo został przedstawiony królowi w 1759 lub 1760, czyli na początku panowania Karola III 1759 - 1788) w >> Galerii dałem kilka portretów "naszego bohatera", żeby podpatrzeć z jakimi atrybutami był portretowany. Najbardziej interesuje nas wizerunek z 1761 i 1763 roku, jako najbliższy daty powstania modelu. Widać "Order Złotego Runa" i na innych popiersiach łańcuch od tegoż, (więc łańcuch dobrze czytamy, bo ja zresztą też). Z lewej strony czytam tasiemki od kokardy (też takie widać na monetach).
Żeby nie było, że się tylko wymądrzam, naniosłem na Twoją wizualizację to o czym piszę:
Carlos01.jpg

Pokusiłem się o prosty portrecik oparty na monecie z 1788 roku. Na monecie widać te tasiemki na plecach i "broszę - zapinkę" na ramieniu spinającą udrapowaną szatę - pelerynę.
carol3.jpg
carol3.jpg (71.96 KiB) Przejrzano 6567 razy

Wielkość tego kartusza u mnie będzie miała ok. 19 - 20 mm, na modelu Mulana ma zapewne więcej, bo wychodzi ponad pawęż.
Nie zamierzam się spierać o nomenklaturę czy jest to rocaill czy cartouche, bo dla dobra projektu, to i tak nie ma znaczenia ;)
cartouche06.jpg

Przesłałem Ci moje rysunki, może Ci się przydadzą.
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Rado

Re: Santissima Trinidad / Rado

Post autor: Rado »

Jasne, tak jak w mailu- dziękuję za wszystkie wskazówki. Fotki jakieś tam mam ale niestety- siostra nieszczególnie się popisała i będąc w muzeum akurat tego najważniejszego modelu nie znalazła.

Wrzucam znany Ci już rysunek- myślę że dość bliski temu co na fotkach (oczywiście wszelkie komentarze mile widziane, zwieńczenie na nim "do zignorowania"- ciągle szukam tej formy) i biorę się za modyfikowanie modelu.

Jeśli chodzi o Twoje propozycje- B od Burbonów RACZEJ odpada- nie znam przypadków dawania monogramu rodziny królewskiej w propagandowych portretach.

Alegoria Trójcy byłaby ok i jak najbardziej sensowna, ale wtedy z kolei nie taka maleńka że aż nieidentyfikowalna- musiałaby być punktem centralnym kompozycji a tu w centrum zdecydowanie jest apoteoza króla jako zwycięzcy na morzach, kogoś komu podlegli są Mars i Neptun. Program czysto polityczno- propagandowy, rojalistyczny. Na dobitkę całość dekoracji jest mocno "świecka"- mitologiczna, bez odwołań do chrześcijaństwa.
Załączniki
karol.jpg
http://erka.ovh.org/
Awatar użytkownika
Rado

Chyba powinno zamknąć dywagacje- po prostu lepsza fotka :)
Załączniki
Nowy-1.jpg
Nowy-1.jpg (33.68 KiB) Przejrzano 6448 razy
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Wtedy noszono peruki.Łysin nie było widać a włosy peruki były mocno udrapowane na boku zwinięte w loczki a z tyłu wiązane kokardą.To na pewno nie był wieniec laurowy.Włosy układano podobnie.R
Załączniki
Może to nie najlepszy przykład ale coś widać.
Może to nie najlepszy przykład ale coś widać.
Awatar użytkownika
Rado

Kwestię wieńca rozwiązała druga fotka ale jako historyk sztuki nie mogę nie zapytać- skąd twierdzenie że "na pewno" nie mógł to być wieniec laurowy ?
Awatar użytkownika
Rado

Popiersie poprawione zgodnie z nową fotką. Trzeba je jeszcze "wylizać tu" i tam ale główne elementy RACZEJ zostaną jak są. Znowu wraca kwestia zwieńczenia.
Załączniki
bust.jpg
Awatar użytkownika
Rado

Jedna strona...
Załączniki
Nowy-1.jpg
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

śliczny Burbon. i będzie miał aż 19 milimetrów? ;) i jeszcze jedno pytanie, techniczne: jak to jest ze skalowaniem w Blenderze? jak budujesz model to już jest w skali czy jakoś inaczej? i jak jest ze skalą skanów?
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
Rado

To jest tak, że do Blendera możesz zaimportować plan- wszystko będzie miało właściwe proporcje (relacje pomiędzy częściami czy- jak wolisz- wymiary relatywne), ale niekoniecznie właściwe wymiary "globalne". Gotowy model bądź każdą jego część można wyskalować do jednostek "rzeczywistych"- cali, centymetrów, metrów itd. Nie wiem czy to tłumaczenie ma sens, ale działa. Wąskie gardło to drukarka/obrabiarka CNC, to po jej stronie są ograniczenia.
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

chodzi mi właśnie o ten wymiar "globalny" - skalujesz w Blenderze, czy w innym programie? jak się mają "jednostki" Blendera do np. centymetrów? czy można model eksportować do DXFa? i co można eksportować? powierzchnie? krzywe? jakiego typu, czy to splajny, czy polilinie 3D? obrabiarki nie interesują mnie, ale wymiana z CADem - tak.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
ODPOWIEDZ