Rado pisze:...Dekoracja nad głową - upierałbym się że jest tam asymetryczny rocaille w otoczeniu kwiatów, zerknij na fotkę którą pozwoliłem sobie załączyć.
Jeśli chodzi o wierność - nałożyłem z 50% przezroczystości fotkę na "mój" medalion. Są przekłamania (brak dekoracji nad ramieniem - nie wiem czy to jakiś łańcuch czy co innego) ale główne proporcje chyba są ok. Boję się trochę że te wszystkie drobne detale tak naprawdę znikną w druku, bo ile będzie miał wysokości cały medalion? Mniej niż centymetr?
...
Myślałem, że masz lepsze fotki z muzeum i dlatego zdecydowałeś się na rekonstrukcję.
Niestety tej dekoracji nie odczytuję, kwiecie widzę, ale tego w środku nie rozkminiłem. Może to jest inicjał "B" (od Burbonów), może jakaś alegoria Trójcy Świętej ...nie wiem.
Na udanym projekcie zapewne zależy mi tak jak Tobie i dlatego zwróciłem uwagę na "przesunięcie" paru linii

Ogólne proporcje są zapewne ok, dobrze że dałeś "porównawczy" (50%), bo widać dokładnie o czym pisałem, że linia żuchwy powinna być niżej.
Ten model powstał (albo został przedstawiony królowi w 1759 lub 1760, czyli na początku panowania Karola III 1759 - 1788) w >> Galerii dałem kilka portretów "naszego bohatera", żeby podpatrzeć z jakimi atrybutami był portretowany. Najbardziej interesuje nas wizerunek z 1761 i 1763 roku, jako najbliższy daty powstania modelu. Widać "Order Złotego Runa" i na innych popiersiach łańcuch od tegoż, (więc łańcuch dobrze czytamy, bo ja zresztą też). Z lewej strony czytam tasiemki od kokardy (też takie widać na monetach).
Żeby nie było, że się tylko wymądrzam, naniosłem na Twoją wizualizację to o czym piszę:
Pokusiłem się o prosty portrecik oparty na monecie z 1788 roku. Na monecie widać te tasiemki na plecach i "broszę - zapinkę" na ramieniu spinającą udrapowaną szatę - pelerynę.
Wielkość tego kartusza u mnie będzie miała ok. 19 - 20 mm, na modelu Mulana ma zapewne więcej, bo wychodzi ponad pawęż.
Nie zamierzam się spierać o nomenklaturę czy jest to rocaill czy cartouche, bo dla dobra projektu, to i tak nie ma znaczenia

Przesłałem Ci moje rysunki, może Ci się przydadzą.