Kurde nie załamujcie mnie mam nadzieje że właściciel statku nie bedzie chciał strzelać z armat i klapy zamykać ja tego nie przewidziałem a może powinienem Trudno umowa nie była na statek bojowy tylko wystawowy wiec zamontowałem armaty drewniane toczone a nie metalowe. Kadłub gotowy mozna stawiać maszty.
Testowałem ostatnio bejcowanie ,caponowanie i lakierowanie deski bukowej w związki z budową gabloty i swoje testy uwieczniłem na podstawce pod model Łani . Deska bukowa zabejcowane bejcą brązową pokryta caponem i jedna warstwa lakieru bezbarwnego półmat. Po południu zmatowię i pociagne jeszcze raz lakierem .
Jeszcze wracają do bejcowania . Jak widać na załączonych obrazkach za pomocą bejcy , caponu i lakieru można zrobić cudeńka z drzewem więc jakiekolwiek dywagacje co jest lepsze lakierobejca czy bejca są bez sensu gdyż za pomocą lakierobejcy nie otrzyma się takiego efektu . Testowałem jedno i drugie i stwierdzam że lakierobejcą to można sobie pomalować pergole w ogródku i będzie ok. bo to zwykła farba bynajmniej tak się zachowuje dwukrotne lub trzykrotne pomalowanie drewna powoduje zanik całej struktury i dlatego do wykonywania podstawek pod modele ,gablot itp. wszystkim polecam bajcę na to capon i lakier a efekt jest znakomity. Oczywiście to jest moje zdanie i każdy może robic jak chce