Żaglowce - Quiz
- halny55
Re: Żaglowce - Quiz
W czeluściach netu znalazłem, prawdopodobne, nazwy dwóch fregat: ?La Boussole? i ?L?Astrolabe?. Ale którą płynął Pan Commerson to powiem po kujawsku, ni wim.
-
ani jedna ani druga, czy mam słać podpowiedzi? - było ich wszelakoż już sporo
Wietrzny Bosman
-
Pan Commerson był przyrodnikiem któren był zaangażowany w podroż naszego "bohatera"
Ostatnio zmieniony 14 sty 2011, 18:36 przez Dziadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wietrzny Bosman
- halny55
Strzelam dalej,
Louis Antoine de Bougainville, założyciel kolonii na Falklandach-Malwinach. To ten kapitan. Fregaty, to możliwe, że ?La Boudeuse? (Nadąsana) i ?l?Étoile? (Gwiazda).
Albo poddaję się.
Louis Antoine de Bougainville, założyciel kolonii na Falklandach-Malwinach. To ten kapitan. Fregaty, to możliwe, że ?La Boudeuse? (Nadąsana) i ?l?Étoile? (Gwiazda).
Albo poddaję się.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2011, 18:41 przez halny55, łącznie zmieniany 1 raz.
-
statek główny wyprawy to L'Etoile ten drugi to transporter w zasadzie a nasz bohater był pierwszym francuzem który opłynął świat. Nie dość, że zadajesz pytanie to masz wypić za moje zdrowie....
Jego imieniem nazwano poza tym największą wyspę w archipelagu wysp Salomona i cieśninę w archipelagu Nowe Hybrydy oraz wzmiankowaną roślinkę buganvilę
Jego imieniem nazwano poza tym największą wyspę w archipelagu wysp Salomona i cieśninę w archipelagu Nowe Hybrydy oraz wzmiankowaną roślinkę buganvilę
Wietrzny Bosman
- halny55
Nic poważnego nie przychodzi mi do głowy, ale zadam raczej proste pytanie.
Otóż, skąd się wzięła lilia na róży kompasowej?
Otóż, skąd się wzięła lilia na róży kompasowej?
- Rado
Wprowadził ja podobno Flavio Gioja, jako wyraz szacunku dla Karola Anjou, króla Neapolu. Fleur de lys jest znakiem herbowym królów Francji. Cała historia jest na pół legendarna- ostatnio dowodzi się że Flavio Gioja nie istniał a lilia pojawiła się jako symbol maryjny, związany z gwiazdą polarną. Stella maris... and all that jazz.
http://erka.ovh.org/
- halny55
Trafiony - zatopiony...
Pozwolę sobie jeszcze dodać, że dawniej róża wiatrów nie miała ani liter ani cyfr a kierunki oznaczano malowanymi czy rysowanymi figurami różnych kolorów, kształtów czy wielkości. Było to tak długo praktykowane, jak długo marynarze nie umieli czytać potem malowane znaki zastąpiono cyframi i literami i tylko lilijka wskazująca północ pozostała na pamiątkę minionych czasów.
Następne pytanie należy do Rado .
Pozwolę sobie jeszcze dodać, że dawniej róża wiatrów nie miała ani liter ani cyfr a kierunki oznaczano malowanymi czy rysowanymi figurami różnych kolorów, kształtów czy wielkości. Było to tak długo praktykowane, jak długo marynarze nie umieli czytać potem malowane znaki zastąpiono cyframi i literami i tylko lilijka wskazująca północ pozostała na pamiątkę minionych czasów.
Następne pytanie należy do Rado .
- Rado
Też prościutko: w dekoracji rzeźbiarskiej rufy Santissimy ważne miejsce zajmowały postaci dwu bogów greckich. Jakich ?
http://erka.ovh.org/
- Karrex
Re: Żaglowce - Quiz / Santisima Trinidad - Rufa
Rado pisze:Też prościutko: w dekoracji rzeźbiarskiej rufy Santissimy ważne miejsce zajmowały postaci dwu bogów greckich. Jakich ?
Nie bardzo wiem, czy pytanie dotyczy Santisima Trinidad 1769, czy jakiejś innej Santissimy (błędna angielska nazwa, która na naszym forum przyjęła się jako pewnik - patrz >> spis relacji

Jeżeli tej ST, to pytanie jest pozornie proste (i tylko dla tych, którzy opierają się na jednej lekturze).
Ja przynajmniej (po trzech latach poszukiwań) niestety nie znam odpowiedzi i twórcy (najnowszych) modeli np. do muzeum w Hawanie czy do Dioramy Trafalgar (do małego muzeum w Badajoz) chyba też nie (wg mnie wiarygodność tych modeli jest wątpliwa, ale z innych względów, niż brak greckich bóstw):

/tu od razu porównanie ruf modeli z muzeum w Madrycie, przypisywane ST/:

/nie dysponuję opisem alegorii/.
Najnowsze "badania" zamieszczone w Astillero Joaquina Rodrigueza Crespo wskazują tylko jednego boga.
W poście zamieściłem
detale płaskorzeźb - od samej góry wg opisu:
Alegoria Trójcy Świętej, rzymski centurion i Neptun (mitologia rzymska, wg greckiej powinien być Posejdon)

niżej
Rzymski żołnierz i Atlant z harfą.

Jeżeli na rufie powinien być jeszcze jeden bóg grecki, to Atlant, rzymski centurion lub rzymski żołnierz powinien być rzymskim Marsem bogiem wojny (wg greckiej Ares).
Prawdę mówiąc, to tylko na jednym modelu Felixa Moreno SORLI spotkałem się z wizerunkiem Posejdona (Neptuna). Jeżeli skrzydlate postacie to nie anioły, to jedna z nich to będzie Nike (w mitologii greckiej bogini zwycięstwa)

Myślę, że pytania dotyczące Santisima Trinidad (tego pseudoczteropokładowca spod Trafalgar) są niefortunne, bo nikt nie udowodni, że było tak jak piszesz, ani nikt nie udowodni, że tak nie było.
Dotyczy to również figury galionowej jak i ilości dział na tej jednostce (do tej pory są różne dane, dotyczące tego samego okresu).
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, 14:20 przez Karrex, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo