Witam,
dopiero uczę się historii okrętów historycznych, ale w/g znalezionych źródeł
wydaje mi się, że chodzi tu o fregaty. Więc cytuję:
"Wyraźnie odrębną klasą okrętów fregaty stały się dopiero w drugiej połowie XVII wieku gdy powstała klasa okrętów liniowych. Wówczas bowiem jako fregaty zaczęto klasyfikować wszystkie trójmasztowe okręty na tyle małe, że nie mogły być włączone do linii bojowej, posiadające jednak istotny potencjał militarny. Ten ostatni mógł być wykorzystany w ramach współpracy z eskadrami liniowymi (wówczas fregaty miały pełnić rolę okrętów rozpoznawczych lub łącznikowych, podczas bitwy zaś funkcje ratownicze) bądź w ramach działań samodzielnych, głównie krążowniczych. Zarówno w jednym jak i drugim przypadku wskazana była możliwość osiągania znacznych prędkości oraz dobre właściwości morskie, stąd też nazwa nowej klasy nawiązująca do XVI-wiecznych fregat. Fakt wyodrębnienia się nowej klasy okrętów nie oznaczał jednak, że była ona jednolita. Wczesne fregaty reprezentowały bowiem szereg różnych cech, pozwalających w dużym uproszczeniu rozróżnić co najmniej cztery podstawowe ?podklasy? dominujące w drugiej połowie XVII wieku i w pierwszym ćwierćwieczu wieku XVIII.
1 podklasa to okręty z dwoma pokładami konstrukcyjnymi, przy czym dolny z nich w całości zajmowany był przez artylerię, na górnym zaś armaty ustawione były tylko w części rufowej i na dziobie. Ta podklasa fregat znikła najwcześniej, istniała bowiem naturalne dążenie konstruktorów do zwiększenia liczby armat w rezultacie czego także górny pokład z biegiem czasu w całości został zajęty został przez artylerię. W ten sposób ta odmiana fregat przekształciła się w dwupokładowiec, który w zasadzie mógł zostać włączony do linii bojowej i stał się okrętem liniowym. Tak powstały słynne angielskie duże fregaty typu Speaker, które miały istotny wpływ na powstanie klasy okrętów liniowych.
2 podklasę fregat stanowiły okręty z dwoma pokładami konstrukcyjnymi lecz tylko jednym pokładem bateryjnym zajmującym pokład górny (odkryty lub częściowo odkryty). Jednostki takie posiadały też najczęściej armaty lżejszego wagomiaru ustawione na pokładzie rufowym i ewentualnie dziobowym.
3 podklasą fregat były jednostki z jednym pokładem konstrukcyjnym i tym samym jednym pokładem bateryjnym, zewnętrznie podobne do grupy drugiej. Ponieważ jeden pokład nie ?usztywniał? odpowiednio kadłuba, na ogół nie były to jednostki duże (choć zdarzały się wyjątki)."
Żródło:
http://totalwar.org.pl/blog/2009/07/14/ ... y-i-slupy/
Żaglowce - Quiz
- PanLipazMiodem
Re: Żaglowce - Quiz
Blisko ale nie do końca o to chodziło.
Podpowiem tylko że chodzi o nietypową liczbę pokładów.
EDIT: W sumie jak jeszcze raz sobie przeczytałem to co napisał halny55 to doszedłem do wniosku, że tak mogła by brzmieć odpowiedź. Bo w źródle z którego korzystałem ten typ okrętów jest opisany jako "tzw."xxxx
Zaczekam jeszcze może ktoś napisze to słowo o które dosłownie mi chodzi.
Pozdrawiam
Przemek
Podpowiem tylko że chodzi o nietypową liczbę pokładów.
EDIT: W sumie jak jeszcze raz sobie przeczytałem to co napisał halny55 to doszedłem do wniosku, że tak mogła by brzmieć odpowiedź. Bo w źródle z którego korzystałem ten typ okrętów jest opisany jako "tzw."xxxx
Zaczekam jeszcze może ktoś napisze to słowo o które dosłownie mi chodzi.
Pozdrawiam
Przemek
Ostatnio zmieniony 14 sty 2011, 13:54 przez PanLipazMiodem, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zetknąłem się z określeniem 'półtorapokładowego" okrętu czy fregaty
Wietrzny Bosman
- PanLipazMiodem
No i o taką właśnie odpowiedź chodziło.
Były to tzw półtorapokładowce.
Jeśli komuś zależy o szerszy opis to musi poczekać do jutra bo materiały źródłowe mam w domu a teraz jestem na służbie.
Następne pytanie należy do Dziadka.
Pozdrawiam
Przemek
Były to tzw półtorapokładowce.
Jeśli komuś zależy o szerszy opis to musi poczekać do jutra bo materiały źródłowe mam w domu a teraz jestem na służbie.
Następne pytanie należy do Dziadka.
Pozdrawiam
Przemek
- halny55
Zgadza się. Nie doczytałem artykułu do końca. W dalszej części jest tam opisany trójpokładowiec. Pozwolę sobie zacytować tekst z tego samego źródła :
" W Anglii klasa tych okrętów wykształciła się na dobrą sprawę dopiero w latach osiemdziesiątych (praktycznie po ?wspaniałej rewolucji? która odebrała władzę Stuartom), przy czym szybko grupą dominującą stały się zaliczane do klasy V okrętów, średniej wielkości fregaty półtorapokładowe o tonażu 370-400 ton, uzbrojone w 32-38 armat 9 i 5 (później 6-cio) funtowych oraz zaliczane do klasy VI małe jednopokładowe fregaty o tonażu około 250 ton, uzbrojone w 20-24 armaty. Po wojnie o sukcesję hiszpańską (1700-1714) Anglicy zrezygnowali jednak z budowy póltorapokładowców których rolę miały przejąć małe 44-działowe okręty liniowe i na następne ćwierćwiecze podstawowym okrętem Royal Navy z grupy fregat stał się konstrukcyjny dwupokładowiec z jednym ciągłym pokładem bateryjnym uzbrojony w 20-24 armaty (głównie 6-funtowe), którego tonaż w latach trzydziestych przekroczył 400 ton. Mniej więcej wówczas też Anglicy powrócili do koncepcji półtorapokładowca o tyle, że zaczęli budować jednostki uzbrojone w 24 armaty i o tonażu około 450 ton, które oprócz głównej baterii złożonej z 20 armat 6-funtowych posiadały na dolnym pokładzie dodatkowe 2 armaty 9-funtowe."
Kurcze, a byłem tak blisko.
" W Anglii klasa tych okrętów wykształciła się na dobrą sprawę dopiero w latach osiemdziesiątych (praktycznie po ?wspaniałej rewolucji? która odebrała władzę Stuartom), przy czym szybko grupą dominującą stały się zaliczane do klasy V okrętów, średniej wielkości fregaty półtorapokładowe o tonażu 370-400 ton, uzbrojone w 32-38 armat 9 i 5 (później 6-cio) funtowych oraz zaliczane do klasy VI małe jednopokładowe fregaty o tonażu około 250 ton, uzbrojone w 20-24 armaty. Po wojnie o sukcesję hiszpańską (1700-1714) Anglicy zrezygnowali jednak z budowy póltorapokładowców których rolę miały przejąć małe 44-działowe okręty liniowe i na następne ćwierćwiecze podstawowym okrętem Royal Navy z grupy fregat stał się konstrukcyjny dwupokładowiec z jednym ciągłym pokładem bateryjnym uzbrojony w 20-24 armaty (głównie 6-funtowe), którego tonaż w latach trzydziestych przekroczył 400 ton. Mniej więcej wówczas też Anglicy powrócili do koncepcji półtorapokładowca o tyle, że zaczęli budować jednostki uzbrojone w 24 armaty i o tonażu około 450 ton, które oprócz głównej baterii złożonej z 20 armat 6-funtowych posiadały na dolnym pokładzie dodatkowe 2 armaty 9-funtowe."
Kurcze, a byłem tak blisko.
-
- PanLipazMiodem
Więc pytanie przechodzi na halnego 

-
Mimo wszystko próbuję raz kolejny i przepraszam za zamieszanie
- Nadzieję mojej sławy pokładam w kwiecie. Autor tego powiedzonka robi aluzję do pewnej tropikalnej rośliny o pięknych purpurowych albo fioletowych kwiatach, którą odkrył przyrodnik Commerson w czasie podróży dookoła świata, a nazwaną od jego nazwiska. W 1767 roku rusza w Cieśninę Magellana i przepływa ją w ciągu miesiąca i 25 dni ( o 20 dłużej niż Magellan). Podróż dookoła świata kończy w 1768 roku. Jak się nazywał i jakim statkiem płynął, ten prezes katedry matematyki i fizyki Akademii nauk, projektodawca wyprawy na biegun północny.
- Nadzieję mojej sławy pokładam w kwiecie. Autor tego powiedzonka robi aluzję do pewnej tropikalnej rośliny o pięknych purpurowych albo fioletowych kwiatach, którą odkrył przyrodnik Commerson w czasie podróży dookoła świata, a nazwaną od jego nazwiska. W 1767 roku rusza w Cieśninę Magellana i przepływa ją w ciągu miesiąca i 25 dni ( o 20 dłużej niż Magellan). Podróż dookoła świata kończy w 1768 roku. Jak się nazywał i jakim statkiem płynął, ten prezes katedry matematyki i fizyki Akademii nauk, projektodawca wyprawy na biegun północny.
Wietrzny Bosman
- ataman
Żabie udka zjadł, ślimaka też i zapił bordowskim winem... to i dłużej od Magellana płynął.....
A chodzi Ci, Dziadku o to na którym statku płynął onże, czy jak się zwały oba?
A chodzi Ci, Dziadku o to na którym statku płynął onże, czy jak się zwały oba?
Pozdrawiam
-
nazwa statka i jego wysokości kapitana fizyka, prawnika i matematyka w jednej osobie
Wietrzny Bosman