Chwalimy się

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
antosiek

O:Chwalimy się

Post autor: antosiek »

Podpowiem, że niczym
Awatar użytkownika
Paliwiak1

Post autor: Paliwiak1 »

A dlaczego niczym, bo jedno i drugie pieści :P
Z poważaniem Paliwiak
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

A czym się rózni szafa od ubikacji ?

Proponuję odpowiedzi na ShoutBoxie.

Andrzej
Awatar użytkownika
jakmiz

Post autor: jakmiz »

Andrzej1 - to akurat wiem , więc smiało możesz mnie zaprosić :laugh:
W stoczni: zagadka
Zwodowane: Santa Maria,HMS Bounty,Berbice
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Zapraszam.:)
Awatar użytkownika
jakmiz

Post autor: jakmiz »

To może, żeby nie zaśmiecać tematu „ Chwalimy się” ( niektórym kolegom, tym bardziej popadającym w „ osłabienie”może takie zaśmiecanie się nie spodobać ) wyjaśniam.
Zarówno piersi jak i kolejki zostały stworzone z myślą o i dla dzieci, a bawią się głównie tatusiowie. ;)
Pozdrawiam Kuba
W stoczni: zagadka
Zwodowane: Santa Maria,HMS Bounty,Berbice
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Widzę ze nie tylko ja jestem „zakręcony” .makiety kolejki jest super sprawa jedyne co to dużo miejsca zajmuje Andrzej (Myszor) całą kuchnie by musiał zaadoptować a już teraz z go przeganiają .
Opon zimowych to nie mam w mojej OFNIE i tej zimy raczej nie będę jeździł ale modelik fajnie bryka po tym lodzie.
Ciekawe jakie jeszcze inne „zboczenia” :P maja inni koledzy z forum chwalcie się !!!!
Ps. Jarkowi chyba ość stanie w gardle jak to wszystko zobaczy
:P
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Ość nie stanie, ale widzę, że "włożyłem kij w mrowisko". Oczywiście każdy ma prawo do podchodzenia w ten sposób do modelarstwa. To jego sprawa. Jakie jest moje zdanie, to juz wiecie.
Co do wyjaśnienia:
Zbudowałem jeden model z zestawu i to na zlecenie. Poprostu gość kupił pudło z materiałami i poprosił mnie o poklejenie do kupy. I tyle.
Co do kolejek, to oczywiście makietki to majstersztyk mimo, że większość elementów to gotowce. Sama budowa mnie rajcuje, ale później to tak jak niektórzy z Was oddał bym dzieciom.
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Jestem bardzo daleki od "ortodoksyjności" w modelarstwie, i nie poważył bym się kategorycznie stwierdzić co jest, a co nie jest modelarstwem dla mnie. A "bawie" się w nie od roku 1956 czyli pierwszych modeli kartonowych . Jeśli ktoś uważa że modelarstwo to.... ( tu wstawić co kto chce) to jego sprawa, ale prosiłbym nie postponować oakieciarzy kolejowych, bo to wcale nieprawda, że większość elementów pochodzi z zakupu. Znałem takich co nawet szyny robili samodzielnie, o elementach domków, nastawni, peronów,słupów trakcji itd. itp nie wspominając. Tego typu dywagacje zawsze kogoś dotkną. Równie dobrze można odsądzić od czci i wiary modelarzy kartonowców,, kartonowo - fornirowych i cała inną resztę, nie mówiąc o budujących modele z plastykowych zestawów. Wystarczy popatrzeć na modelarstwo Pana Andrzeja Ziobera na najwyższym światowym poziomie... Zestaw u Niego jest tylko tworzywem wyjściowym. A ile %% dokłada to nie umiem policzyć.
Pozdrawiam świątecznie
Wietrzny Bosman
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

Jak to już Andrzej (myszor) zauważył, niektóre życiorysy są bardzo podobne ;).
Też mieliśmy kolejkę HO (ejdżziro brata, ale wyszła z domu).
Ja startowałem od TT i budowałem samodzielnie (bez pomocy osób dorosłych - oprócz płyty paździerzowej o wym.: 120 X 240 cm, bo to przekraczało możliwości 13 latka w tamtych czasach ;) ) makietę kolejową (układ nawet podobny do Andrzeja (antosiek). Przy robieniu nasypów dowiedziałem się, że styropian jest niekompatybilny z butaprenem :whistle: wtedy trawę robiłem z barwionych na zielono trocin i zielonej gąbki - później wszystko wymieniłem na gotowe trawki (kupowane w składnicach harcerskich 3miasta, Wa-wy, nawet Rybnika, gdzie byłem na regatach).
A ile czasu zajęło znalezienie tak małych gwoździ, żeby poprzybijać tory...
W latach 1975-1980r. zbudowana w 90%, niestety po założeniu rodziny makieta (częściowo zdemontowana z budynków i wiaduktów) wylądowała w piwnicy i słuch po niej zaginął :unsure: .
Myślałem, że z dzieciakami się "pobawię", ale nie dorobiłem się miejsca :( .
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
ODPOWIEDZ