Prezentuje ścierarkę bębnową, wykonałem na podstawie i rozwoju idei oraz projektów, które zostały opublikowane w tej części forum Koga. Ogólny schemat ścierarki nie różni się od opublikowanego tutaj, ale użyłem napęd bezpośredni do obrotu bębna, a pulpit i podstawa wykonane są ze stali. Odbywa się to do poprawy dokładności obróbki części, zmniejsza zużycie na pulpicie, zmniejszenia luzu. W mojej opinii, w tym wykonaniu bardzo jest dokładna możliwość obrobienia materiału do setnych. Tu ścierarka po raz pierwszy użyłem dla szlifowania detali galerii Montanes i byłem bardzo zadowolony
http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?t=8350&postdays=0&postorder=asc&&start=630
Opis ścierarki
Elementy ścierny (wszystkie części wykonane są ze stali):
- Bęben: długość robocza 100 mm, średnica 49 mm, rowek 3,0 x7, 0 mm do mocowania papieru ściernego z metody zagłuszania, średnica wału napędowego 12 mm;
- Desktop: 100х350х10 mm, powierzchnia robocza polerowana, desktop zamontowane z tyłu na stojakach na osi o średnicy 6 mm;
- Baza 150х375х10 mm;
- Wał stać z boku 12 mm, średnica łożyska wału napędowego 12 mm;
- Okładka z boku podpór o grubości 5 mm z otworem do odkurzacza;
- Śruby regulacji M 10x1 (jeden obrót - skok na 1 mm długości śrub);
- Różnice pomiędzy bębnem i blatem (wysokość przedmiotu obrabianego) można regulować w zakresie od 0 do 35 mm.
Napęd
Użyłem napęd bezpośredni przez dwóch połówek sprzęgła (średnicy otworu 12 i 19 mm) z silikonową uszczelkę (w oparciu o moje pozytywne doświadczenie roboty piłą tarczową z podobnym napędem) http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?t=8350&postdays=0&postorder=asc&&start=230
Silnik
Asynchroniczny trójfazowy 380 V ogólnego przeznaczenia, rodzaj mocy nominalny 0,55 kW przy 915 obrotów na minutę. Podłączony do sieci 220 V przez kondensatory i magnetyczny starter, przewiduje taką moc na wale około 350 W Ten silnik jest wybrany przede wszystkim ze względu na szybkość i chęć korzystania napędem bezpośrednim. W oparciu o doświadczenie długotrwałego stosowania tych szlifierek polskimi kolegami jest zdefiniowane, że prędkość obrotowa 900 obr. / min dla bębna o średnicy 50 mm jest optymalna do szlifowania drewna (szczególnie gruszki).
Papier ścierny
Przeważnie płótno ścierne, wielkość ziarna może być każda i ustala się na podstawie zadań szlifierskich.
Ogólny układ
Detali urządzenia zamontowane na drewnianej płycie 450х380х24 mm, zebranej z 10 mm sklejki i laminowanej deski parkietowej o grubości 14 mm. Płyta zainstalowane na nogi meblowy z regulowaną wysokością. Silnik zamontowany na listwie amortyzacyjnej z gumy o grubości 10 mm.
Na koniec chciałbym również podziękować wszystkim uczestnikom tej dyskusji, które przyczyniły się do rozwoju ogólnego schematu ścierarki, zwłaszcza Mirkowi i Zbyszkowi, co skłoniło mnie kilka cennych pomysłów.
Jeśli będą jakieś pytania dodatkowe to proszę pytać, postaram się odpowiedzieć.