Ale jakie zmiany ???? Przymrużanie oczu na debilizm i głupotę ???Tolerowanie idiotyzmu ??? To jest dla Ciebie modelarska NIRWANA ? Każdy sobie pieprzy co co chce i jest fajnie ?
Nie ma sensu już strzępić klawiszy :)
Rozważania teoretyczne..
- grzegorz75
O:Rozważania teoretyczne..
http://www.iik.suzuki.pl/
- kagra
No panie Grzegorz75 tego już za wiele.Ze smutkiem czytam te wszystkie "rozważania teoretyczne" geniuszy modelarstwa zarozumiałych w swojej doskonałości.Po trzech latach bytności na Kodze ani przez myśl mi nie przeszło,że jestem tu po to aby sobie nabijać posty.Nie zwracałem na to żadnej uwagi.Byłem tu bo czułem potrzebę nauczenia się czegoś a także podzielenia się swoimi doświadczeniami.Gorzej czy lepiej starałem się pokazywać to co robię.Może niezgodnie z jakimś poradnikiem,jakąś instrukcją ale bardziej doświadczalnie i intuicyjnie.Dzisiaj dowiaduję się z niektórych wypowiedzi,że to"debilizm,głupota,idiotyzm"Może nie w sensie bezpośrednim do mojej osoby ale ogólnie do całej społeczności Kogi której jestem jakąś cząstką i w pewnym sensie mnie też dotyka.To,że ktoś jest doskonały w swojej dziedzinie nie jest powodem aby poniżać mniej doświadczonych stawiających swe pierwsze kroki w modelarstwie.I nie odnosi się Grzegorz75 tylko do Ciebie ale i do wszystkich innych którzy tak czynią podobnie.Zauważyłem,że coraz mniej modelarzy publikuje swoje prace odchodząc w zacisze swoich warsztatów.Może jest to naturalny proces.Ale ja odczuwam to jako dryf Kogi albo zniechęcenie.Przyznam,że z zażenowaniem czytam niekiedy wyrażonka na k...ch...g..itp.I jeśli to przemknie na Shoutboxie w formie żartu to jakoś ujdzie.Ale kiedy to staje się nagminne w oficjalnych postach,staje się niesmaczne.Swoje emocje można trochę stonować."Młodzież słucha ona się uczy"Czyżby, jak to zauważył wcześniej jeden z prekursorów.Koga schodziła na psy...?
- grzegorz75
kagra napisał:
I właśnie o to chodzi Kazik . O nic kompletnie więcej . Wiem o tym i Twoje prace są bardzo imponujące . Śledzę każdy model który się tu buduje . Te modele budowane rękoma przez modelarzy , nie oczyma wyobraźni przez zapowiadaczy i zamierzaczy .
Chyba trochę opacznie mnie zrozumiałeś .
Tu nie ma zniechęcania do modelarstwa . Ale bardzo mocno zniechęcam do pisania banialuków . Banialuki można sobie pisać na onetowskim czacie .
Przykro mi , ale jeżeli ktoś zadaje pytanie na forum "czym nakładasz klej " czy coś w tym stylu , dla mnie jest to debilizm i tyle . Tak może zapytać człowiek który nie ma mózgu po prostu . Czasem nie przebieram w słowach i nazywam rzecz po imieniu . Kulturalne blablanie nie dociera . I to się nie zmieni . Postępuję tak również w życiu . Nie daję wyjść przed siebie głupocie , bo kiedy ona nas prześcignie .... Cóż.
starałem się pokazywać to co robię.
I właśnie o to chodzi Kazik . O nic kompletnie więcej . Wiem o tym i Twoje prace są bardzo imponujące . Śledzę każdy model który się tu buduje . Te modele budowane rękoma przez modelarzy , nie oczyma wyobraźni przez zapowiadaczy i zamierzaczy .
Chyba trochę opacznie mnie zrozumiałeś .
Tu nie ma zniechęcania do modelarstwa . Ale bardzo mocno zniechęcam do pisania banialuków . Banialuki można sobie pisać na onetowskim czacie .
Przykro mi , ale jeżeli ktoś zadaje pytanie na forum "czym nakładasz klej " czy coś w tym stylu , dla mnie jest to debilizm i tyle . Tak może zapytać człowiek który nie ma mózgu po prostu . Czasem nie przebieram w słowach i nazywam rzecz po imieniu . Kulturalne blablanie nie dociera . I to się nie zmieni . Postępuję tak również w życiu . Nie daję wyjść przed siebie głupocie , bo kiedy ona nas prześcignie .... Cóż.
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Proponuję zlikwidować rangi i ilości postów. Jest to do niczego nie potrzebne.
- Mietek
A ja przeczytałem wasze posty i się dziwię. Tylu solidnych i znających się na modelarstwie ludzi wdaje się w głupie przepychanki z "matołami" Dajcie sobie na luz. Niech każdy robi swoje, młodzi adepci tego hobby niech się uczą na dobrych wzorach, doświadczeni niech doskonalą swój warsztat i prezentują swoje wspaniałe modele a durnie niech siedzą cicho.
Proponuję zamknąć ten temat bo niczego mądrego w nim nie będzie
Stefan - masz u mnie wielką krechę. Może to "po cieniutkim" z twojego podpisu tak ci szkodzi.
Proponuję zamknąć ten temat bo niczego mądrego w nim nie będzie
Stefan - masz u mnie wielką krechę. Może to "po cieniutkim" z twojego podpisu tak ci szkodzi.
Mietek

- grzegorz75
Jeszcze jedno Kaziu- muszę to wyjaśnić choćby z szacunku do ludzi takich jak Ty . Każdy z nas lubi oprócz klejenia , pogadać , zażartować , wpisać , skomentować zupełnie luźno , czasem założyć wątek dla jaj . Jak najbardziej moje słowa nie są kierowane do takiej formy . Chodzi mi o to , że niech będzie między tym jakaś równowaga . I jest . Słowa kierowane są do użytkowników , dla których udzielanie się na forum sprowadza się tylko i wyłącznie do brylowania , pierniczenia bez sensu , doradztwa, zakładania wątków do niczego nie potrzebnych itp , a modelu ani widu , a ni słychu przez długie lata . Nigdy nie miałem na myśli "debilizmów, idiotyzmów" jako naszych luźnych normalnych modelarzy wypowiedzi .Nie zwracałem też uwagi na ilość postów , bo uważam tak samo jak Ty .
I nie jestem zarozumiały, moje modelarstwo jest bardzo dalekie od ideału , każdy dzień przy modelu to kolejne doświadczenie , nauka . Nauka od innych , podpatrywanie technik , chłonięcie wiedzy od kolegów , własne próby , metody itp . Każde słowo krytyki przyjmuję pokornie i z uśmiechem , obiecując , że poprawię to co zrobiłem źle . W przeciwieństwie do wielu obrażających się .
I nie jestem zarozumiały, moje modelarstwo jest bardzo dalekie od ideału , każdy dzień przy modelu to kolejne doświadczenie , nauka . Nauka od innych , podpatrywanie technik , chłonięcie wiedzy od kolegów , własne próby , metody itp . Każde słowo krytyki przyjmuję pokornie i z uśmiechem , obiecując , że poprawię to co zrobiłem źle . W przeciwieństwie do wielu obrażających się .
- rychenko
Czytam ten i podobne przepychanki i prawdę mówiąc śmieszy mnie to jak dorośli faceci niemal doskakują sobie do gardeł i o co?(: Fora maja to do siebie ze zawsze znajdzie się ktoś kto z braku innego zajęcia napisze jakąś głupotę zada jakieś durne pytanie czy napisze swoje mądrości i Koga nie jest tu żadnym wyjątkiem i nie łudźmy się ze będzie , bo jak się wypleni jednego czy drugiego takiego „krasomówcę” pojawi się za chwile następny gdyż za takie czy inne wpisy nie ponosi się żadnych konsekwencji , Trzeba oczywiście takie jest moje zdanie wypleniać takowych ale też ich marginalizować , każdy z nas ma w domu telewizor i jak się komuś nie podoba jakiś film czy program zmieniamy na inny kanał i tak samo tu ,ja po prostu nie czytam takich wypocin i nie wdaje się w dyskusje która i tak do niczego nie prowadzi jedynie jak widać sieje zamęt wśród modelarzy którzy mają jak najlepsze intencje i nie wątpię ze Grześ takowe ma i w pełni go popieram tyle ze to jak walka z wiatrakami.:P
Pozdrawiam Ryszard
- ataman
Grzegorzu: treść Ok., trudno się nie zgodzić, forma niestety nie do przyjęcia. Stefanowi nie dorównujesz, on ma to coś… Ty nie. (ale jak Stefan nie zacznie znów pokazywać, to i jemu się nie upiecze ;) )
Problem oczywiście istnieje, i istnieć będzie. Dzieci neo są i będą, i będą się tu pojawiać. Wielcy teoretycy są i będą, i będą się tu pojawiać.
Cóż można począć? Chyba najlepszym rozwiązaniem jest IGNOROWAĆ. Przede wszystkim ignorować Wielkich Teoretyków. Z dziećmi neo jest jednak troszkę inna sprawa: często zakładamy, że to dziecko neo po pierwszych niezbyt udanych wpisach, a prawda może być, i pewnie bywa niekiedy inna.. bywa, że są tacy, którzy „nie wiedzą jak zacząć pisać”.. i piszą głupstwa, aby zacząć.
I obawiam się, że często wylewamy dziecko z kąpielą.. Są ludzie, to wiem, którzy robią, podglądają… ale boją się pokazać, bo boją się „wysłania na drzewo” w niezbyt kulturalnej formie.
To, że KOGA ewoluuje z ”praktycznej” na „teoretyczną” to właśnie jest m. in skutkiem złego podejścia starych wyjadaczy.
Proponuję program naprawczy:
1 Ignorować ( choćby nas skręcało. Ignorować, ignorować)
2. Krytykować kulturalnie (ostrymi słowami zniechęcimy tych innych co już już mają coś pokazać… ale przeczytają … i podkulą ogon.. a pewnie mogliby z nich być ludzie)
3. Nie oceniać jednoznacznie po pierwszym (pierwszych) postach – często „pierwsze koty za płoty”, niekoniecznie trzeba zaraz do tych kotów strzelać.
Mietek: temat rzeczywiście dojrzewa do zamknięcia
Problem oczywiście istnieje, i istnieć będzie. Dzieci neo są i będą, i będą się tu pojawiać. Wielcy teoretycy są i będą, i będą się tu pojawiać.
Cóż można począć? Chyba najlepszym rozwiązaniem jest IGNOROWAĆ. Przede wszystkim ignorować Wielkich Teoretyków. Z dziećmi neo jest jednak troszkę inna sprawa: często zakładamy, że to dziecko neo po pierwszych niezbyt udanych wpisach, a prawda może być, i pewnie bywa niekiedy inna.. bywa, że są tacy, którzy „nie wiedzą jak zacząć pisać”.. i piszą głupstwa, aby zacząć.
I obawiam się, że często wylewamy dziecko z kąpielą.. Są ludzie, to wiem, którzy robią, podglądają… ale boją się pokazać, bo boją się „wysłania na drzewo” w niezbyt kulturalnej formie.
To, że KOGA ewoluuje z ”praktycznej” na „teoretyczną” to właśnie jest m. in skutkiem złego podejścia starych wyjadaczy.
Proponuję program naprawczy:
1 Ignorować ( choćby nas skręcało. Ignorować, ignorować)
2. Krytykować kulturalnie (ostrymi słowami zniechęcimy tych innych co już już mają coś pokazać… ale przeczytają … i podkulą ogon.. a pewnie mogliby z nich być ludzie)
3. Nie oceniać jednoznacznie po pierwszym (pierwszych) postach – często „pierwsze koty za płoty”, niekoniecznie trzeba zaraz do tych kotów strzelać.
Mietek: temat rzeczywiście dojrzewa do zamknięcia
Pozdrawiam
- kagra
Grzegorz wszystko O.K.Poprostu niekiedy trzeba te "idiotyzmy"puszczać mimo uszu.Nieraz już tak było i będzie się zdarzało nadal.Po co psuć sobie nerwy.Lepiej pożartować tak jak piszesz w innej formie.Nie gniewaj się za to "zarozumialstwo" to było uogólnienie.Twój warsztat jest bardzo wysoko oceniany i nie to miałem na myśli.Czasami tak jest,że coś w człeku puszcza.A poza tym wszystko w porządku.:)
Pozdrawiam.Kazimierz
Pozdrawiam.Kazimierz
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Proszę o zamknięcie tematu. Trochę pary żeśmy upuścili i czas zacząć modele robić.
Ale ilości postów i rangi powinniśmy zlikwidować IMHO.:)
Ale ilości postów i rangi powinniśmy zlikwidować IMHO.:)