SSN-688

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
icemen82

O:SSN-688

Post autor: icemen82 »

Witam po raz kolejny :)

Kolejny pomysł zrodzony w głowie w potrzebie chwili niekoniecznie związany jej bólem :P

Pomysł z wykorzystaniem drugiego (takiego samego ) elementu sprężynującego (brąz berylowy jeżeli dobrze pamiętam ? ) jak przy przełącznikach.

P.S.
Z góry przepraszam za jakość mojej twórczości, gdyż wersja AutoCada która posiadam ni jak nie wyraża chęci współpracy z Vistą 64 bit :P

Pozdrawiam
Marcin J.
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Witam Ciebie Marcinie i Każdego(ą), który(a) to czyta

W rozwiązaniu z 11-07-2009 g 14:34 jest jeden problem : jak zapewnić, że kółko się nie obróci dookoła zielonej osi ? Musi być kwadrat, trójkąt, dwa druty czy cóś.
Za to rozwiązane z 12-07-2009 nie zawiera tego problemu - jest więc z mojego punktu widzenia lepsze.
Ale na razie wydaje mi się, że najprostszy jest trójkąt Teosa w wersji pure. Trójkąt już zrobiony, teraz pozostałe elementy. A nie było łatwo z blachy 2mm zrobić trójkąt 5x5 w ręku. Jak nie będzie działało, to ... kolejna iteracja.

We w każdym razie dziękuję ślicznie.

Może ktoś jeszcze trzyma w zanadrzu jakiś patent ?
Może uda się wyżebrać jakieś rewolucyjne rozwiązanie ? Bo mnie wena nie staje. :).

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Andrzej1

Witam

Przyglądałem się pracy RomkaS i zacząłem się wstydzić swojej. Prawie nic nie zrobiłem i ośmielam się Państwu zawracać głowę. Pokornie o wybaczenie proszę. Ja, po prostu, inwalidą manualnym jestem.

Prototypowy trójkąt Teosa został wykonany. Podstawa trójkąta lutowana do blaszki.
Trójkąt obraca się na tulei z igły lekarskiej 1,8mm, w którą włożona jest śruba M 1,4.
Brak oporów ruchu obrotowego trójkąta.
Tuleja z mosiądzu wklejana w kątownik na klej enaerobowy. Ograniczniki ruchu przyklejone do pręta węglowego 2mm na klej CA. Podstawa zrobiona z blaszki 0.5mm - za cienka. Blaszka ulega deformacji przy naciskaniu. Trójkąt należy powiększyć do wymiarów 6x6, blaszkę wymienić na 1mm.

Obrazek
Obrazek

Na razie kątownik stoi luzem na blaszce, stąd jego różne położenia na obu zdjęciach.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Andrzej1

Wstydu ciąg dalszy :

Po dłuższych przemyśleniach, których intensywność wspomagała komplikacja wykonania, doszedłem do wniosku, że nie potrzebne są dwa wyłączniki krańcowe w jednym kierunku. Wystarczy jeden ten, który wyłącza silnik w daną stronę. Wyłącznik ten poza wyłączeniem zasilania silnika, może poinformować procesor, że już dość kręcenia. Nie ma przy tym znaczenia, czy procesor zrozumie co do niego rozmawiają czy nie i tak dalej nie będzie mógł kręcić. Konsultacje z mikroprocesorowym Guru utwierdziły mnie w przekonaniu, że jest to wykonalne.
Zmienia się konstrukcja, koncepcja, ilość wyłączników i projekt mechaniczny (mać, mać, mać jak zwykle odpowiedziało echo ...) .
Ta genialna myśl mnię naszła zaraz po wykonaniu drugiej wersji trójkąta Teosa, której (to wersji) już ze zrozumiałych wględów demonstrować nie będę.

Z ukłonami
Andrzej Korycki

P.S.
O świcie porucznik Rżewski wyszedł z namiotu, który stał na zielonej polanie pośród brzozowego gaju.
Był piękny wiosenny poranek. Krople rosy drżały na trawie.
Porucznik Rżewski przeciągną się i powiedział :
Panie Boże jaka szkoda, że tak rzadko mogę podziwiać Dzieło Twojego Stworzenia.
mać, mać, mać jak zwykle odpowiedziało echo ...
Awatar użytkownika
Andrzej1

Witam się z Państwem jak zwykle bardzo serdecznie a nawet jeszcze serdeczniej niż zwykle.
Wstydu i wyłączników z trójkątem Teosa akt kolejny :

Obrazek
Obrazek

Wygląda na to, że jest nieźle : opory niewielkie, ruch do zadziałania poniżej 1mm.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Andrzej1

Dobryj dień
Połączyłem wyłączniki z tylną ścianą zbiornika.
Prawie kompletna ściana z napędem tłoka wygląda tak :

Obrazek

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
icemen82

Post autor: icemen82 »

:whistle: :whistle: Panie Andrzeju, zacne ustrojstwo ,oj zacne.

Pozdrawiam
Marcin J.
Awatar użytkownika
Andrzej1

Witam
Cieszę się, że się ustrojstwo podoba.
Aby móc je wykonać (powiercić dziury we właściwych miejscach ) napisałem programik rysujący położenia wszystkich elementów na ściance. Następnie za pomocą taśmy dwustronnej przylepiłem ów wydruk, wykonany na kalce, do kółek (ścianek) i trasowałem otwory. Pewnie lepiej by było wiercić od razu, ale jakoś nie pomyślałem (nie chciałem uszkodzić kalki - jakby była do czegokolwiek potrzebna) . :)
Rysunek z owego programiku wyglądał następująco :

Obrazek

Wszystkie dziury wyszły na swoim miejscu.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Andrzej1

Dobranoc

Oto LAla w czerwonych majteczkach i czarnej bluzeczce :

Obrazek
Obrazek

Prawda, że sexy ? Może iść na maturę.

Pierwsze malowanko wyszło dostatecznie ale się poprawię.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Paliwiak1

Post autor: Paliwiak1 »

Witaj Andrzeju

Bardzo ładnie wyszło Ci malowanie poza kaszką na czerwonym i małym zaciekiem pod płetwą sterową na nadbudówce.:whistle:

A jak tam szczelność masz już ja ostatecznie załatwioną??

P.S. Tylko pozazdrościć tak dobrze wykonanego modelu szkoda, że ja nie moge na razie nic robić przy swoim.:(

Z poważaniem Paweł G.
Z poważaniem Paliwiak
ODPOWIEDZ